Реєстраційний номер облікової картки: коли потрібно присвоювати дітям

Поділитися

У нас з дружиною двоє дітей – 12 та 5 років. Старша донька має присвоєний податковою ідентифікаційний номер, а чи доречно  та потрібно обов’язково  його присвоювати і молодшій дитині, адже цього ніхто поки не вимагає? (Т. Кравченко, тернополянин)

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа

Хочу зразу наголосити, що зараз  термін “ідентифікаційний номер” не застосовується, натомість, відповідно до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків затверджено термін  „реєстраційний номер облікової картки платника податків” ( далі – РНОКПП).  Податковим кодексом України  та вищезазначеним Положенням передбачено, що центральний орган державної податкової служби формує та  веде Державний реєстр  фізичних осіб – платників податків. До Державного реєстру вноситься інформація про осіб, які є: громадянами України; іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні; іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України.

Облік фізичних осіб – платників податків, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття такого  реєстраційного номера та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім’ям, по батькові та серією і номером паспорта без використання реєстраційного номера облікової картки.

Для чого створений Державний реєстр.  Основне завдання –  забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов’язані сплачувати податки, збори  з метою створення умов для здійснення контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, зборів, нарахованих фінансових санкцій та дотримання податкового  законодавства.

Отож, якщо фізична особа не має обов’язків  щодо сплати податків, не отримує доходів, що підлягають оподаткуванню та не підлягає під визначення платника податків, то немає підстав для включення відомостей про неї до Державного реєстру. Податковим кодексом не передбачена обов’язкова реєстрація громадян у Державному реєстрі ні з моменту їх народження, ні з настанням певного віку.

 

 

 

Податківці Тернопілля виявили понад півтисячі трудових нелегалів

Як тернопільська “Нива” програла в гостях “Реалу”