З ініціативи Андрія Давиденка відбулася міжнародна конференція молодих істориків

Поділитися

З ініціативи народного депутата України, голови Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Українська народна молодь» Андрія Давиденка у Києві відбулася міжнародна конференція «Історія у глобалізованому світі: виклики перед Україною». Молоді українські та закордонні науковці намагалися знайти відповіді на питання, якою має бути історія у сучасному світі, у яких стосунках вона перебуває із політикою та чи можлива максимально об’єктивна історія у світі ідеологічних поділів.

Представники оргкомітету у вступній промові зазначили, що сьогодні існує гостра необхідність розпочати якісно нові процеси аналізу та подання історичних знань молодому поколінню українців – без емоційних тверджень і оцінювальних суджень. Відтак, назріла потреба застосовувати у викладанні історії нову методику, яка б дозволяла об’єктивно і безпристрасно аналізувати ту чи іншу історичну подію і пропонувати школярам розглядати всі можливі позиції щодо неї.
Про нові методи викладання історії на прикладі естонського методичного посібника розповів журналіст Павло Зуб’юк. Він відзначив, що книга має на меті виховати молодь, яка буде вміти самостійно оцінювати ті чи інші кроки представників Червоної армії або ж «лісових братів» (руху, аналогічного «упівському» в Україні), а не приписувати ярлики «героїв» одним та «бандитів» іншим.
Доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький, на книгах якого виховане не одне покоління істориків, доповів про комуністичну революцію і природу створеної нею суспільно-політичної системи та соціально-економічного ладу.
У рамках конференції також відбувся круглий стіл на тему «Від спільноти до нації: національні історіографії та формування націй в Центрально-Східній Європі» за участю представників історичної науки з Польщі та Білорусі. Учасники мали можливість ознайомитися із закордонним досвідом «об’єктивізації» історичних досліджень та роботою у напрямку міжнаціонального примирення.
Підсумовуючи результати конференції, її ініціатор Андрій Давиденко наголосив, що настав час змінити пріоритети у використанні методів та способів подання історичних подій молодому поколінню українців.

«Молоді громадяни, що народилися вже у незалежній державі, зможуть допомогти її розвиткові у майбутньому лише в тому випадку, якщо припинять довіряти нав’язаним ярликам «героїв» та «зрадників», глянуть свіжим поглядом на українську історію і навчаться самостійно, без сторонньої допомоги відкривати для себе сторінки минулого. Тільки прагнення до об’єктивного усвідомлення позицій представників українського народу у різних куточках країни у різні буремні часи дасть поштовх до примирення різних історичних наративів», – сказав Андрій Давиденко.

У тернопільській мерії написали анонс про дні моди у радянському стилі: до відома місцевих модельєрів та підприємців швейної справи

Адміністративно-територіальна реформа: укрупнення чи ліквідація сільських рад?