Ні мер, ні губернатор не спромоглися завітати на відкриття “Тернопільських театральних вечорів”

Поділитися

Такого препаскудного ставлення до театру перших осіб Тернопільщини та обласного центру не було за всю історію Незалежності України. Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян просто не ходить навіть на знакові вистави головного мистецького закладу області. Чи він зловживає алкоголем настільки, що ввечері не може показатись на людях, чи настільки далекий від мистецтва, чи все разом – невідомо. Його заступники Юрій Желіховський і Петро Гоч не мають також часу на мистецтво, бо з’ясовують, хто важливіший “для дєда”. Мер Тернополя “відкуповується” матеріальною допомогою. Одним словом, лише Сергій Тарашевський з обласної ради завітав на Х фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют». Але хіба його, нехай навіть першого заступника голови облради, можна вважати владою? Так собі, примітивний Жукінський №2.

Словом, обласну адміністрацію представляв на ювілеї року лишень начальник облуправління культури Григорій Шергей. Те, що він говорив на сцені, то просто мусів. Що думав, сказав згодом, на бенкеті після вистави. Від міської ради керівник культури Олександр Смик не  досидів до кінця вистави. Принаймні, його і дружини крісла були порожніми. Пан Олександр каже, що він був до кінця і вистава йому надзвичайно сподобалась. Він бачив чотири постановки цього твору Куліша і “коломийське прочитання” для нього – найкраще.

З восьми нардепів, не було жодного!!! Депкорпус зі столиці представляв з приставкою “екс” Володимир Колінець. Народні маси також не заполонили усі крісла театру, тому й аншлагу не було.

Щодо самої вистави “Отак загинув Гуска”, то глядачі її сприйняли по різному. Навіть серед представників тернопільської еліти помітні були “бродіння”. Трагікомедія не прикувала увагу глядача на 100%. Гра акторів “набрала маху” тільки з другої половини вистави. Проте, ніхто із суддів не заснув і не вийшов із зали.

Гра головних героїв і акторів дрібніших ролей була настільки рівною, що вони можуть позмагатися за перемогу в номінації “актор чи актриса другого плану”. Найсильніший у виставі був текст, який скапарали фактично усі актори, бо не вміли чітко прочитати. Фінальні оплески глядачів були скоріше присвячені витримці тернополян, що зуміли досидіти до кінця, ніж пошануванню талантів акторів чи режисера.

Задумка організаторів фестивалю відкрити театральне свято знаковою виставою зрозуміла і цілком виправдана, але рівень виконавської майстерності продемонстрував, що в Коломийському академічному обласному українському драматичному театрі працюють не зірки, а є театр-зірка.

Довідка

ПРОГРАМА X Всеукраїнського фестивалю  «Тернопільські театральні вечори. Дебют» в рамках відзначення 125 – річчя з дня народження Леся Курбаса

4 грудня                           Урочисте відкриття фестивалюКоломийський академічний обласний український драматичний театр ім. І. Озаркевича«Отак загинув Гуска» М. КулішаРеж.-пост – Володимир МартущакВелика сцена           19.00 год 

 

5грудня  Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка«Момент кохання»за В. ВинниченкомРеж.-пост. – Тарас ЖиркоМала сцена      

Львівський драматичний театр

ім. Лесі Українки

«І все-таки я тебе зраджу» Неди Нежданої

Реж.-пост.– Людмила Колосович

Велика сцена     

16.00 год 

19.00 год

6грудня Кафедра театрального мистецтва Тернопільського Національного університету ім. В. Гнатюка«Моральність пані Дульської»Габріели ЗапольськоїРеж.-пост. – Ігор КусякМала сцена  Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. І. Франка

«Фатальні жінки Бальзамінова»

за О. Островським.

Реж.-пост. – Орест Пастух

Велика сцена                    

16.00 год 

 

19.00 год

7грудня Вінницький обласний український академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського«Я б тобі небо прихилив» І. Карпенка-Карого.Реж.-пост. – Оксана Бандура.Мала сценаРівненський обласний академічний український музично-драматичний театр«Калігула» А. Камю. Реж.-пост. – Сергій Павлюк.

Велика сцена

16.00 год 

19.00 год

8грудня Національний академічний українськийдраматичний театр ім. Марії Заньковецької«Полліанна» Е. ПортерРеж.-пост. – Богдан РевкевичВелика сцена          Урочисте закриття фестивалю

До речі

18, 20, 21 та 22 березня 2009 року студентами факультету телережисери Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенко-Карого на сцені Центру Леся Курбаса (м. Київ, вул. Володимирська, 23в) показана своя дипломна робота за п’єсою Миколи Куліша «Отак загинув Гуска».

Вистава на довгі роки була втрачена для глядача через заборону влади. Сьогодні студенти поставили її в абсолютно новому баченні. Вони вільні творити не озираючись, щирі, відкриті, ніжні — вони закохують глядача у героїв та автора п’єси. Таке шанобливе ставлення молоді до української комедіографії неймовірно захоплює і хвилює.
Режисери вистави «Отак загинув Гуска»: Савчук Віталій Володимирович та Вітер Василь Петрович.
Актори: Дмитро Коваленко (Гуска Савлатій Савович), Ірина Правило (Гуска Секлета Семенівна), Ірина Громозда (Івдя), Аліна Кондратюк (Устонька), Нонна Стефанова (Настонька), Тетяна Рак (Пистонька), Галина Безрук (Христонька), Владислава Чекмарьова (Хростонька), Віра Правило (Онисонька), Леся Богдан (Охтисонька), Владислав Валовий (П’єр Кирпатенко), Станіслав Котеленець (Агент).
http://gorod.kiev.ua/afisha/afisha_event.php?event_id=3541
***
Проблема колишнього чиновника Саватія Гуски — це його сім неодружених доньок. Як їх видати заміж? А ще, як порозумітися з ненависними більшовиками? Відповіді на ці запитання отримали відвідувачі Коломийського драматичного театру на прем’єрі вистави для дорослих “Отак загинув Гуска”.

Акція на підтримку Павлюченків у Тернополі таки відбудеться

У Тернополі буде звільнено з роботи водія, який у вівторок вранці, залишивши маршрутку з пасажирами, допустив її самовільний рух по ухилу