Чи може розпорядник майна, а також арбітражний керуючий, які мають відповідні ліцензії, оподатковуватись за спрощеною системою оподаткування?

Поділитися

Оподаткування арбітражних керуючих: спрощенець чи самозайнята особа

 

 Правові засади для здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) – фізичної особи визначено  Законом України від 14.05.1992р. №2343-ХІІ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», відповідно до якого останні діють на підставі ліцензії арбітражного керуючого, виданої уповноваженим органом та ухвали господарського суду.

Арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути призначено фізичну особу – суб’єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.

Для фізичних осіб – підприємців на сьогодні існують дві системи оподаткування доходів, одержуваних від здійснення підприємницької діяльності, кожна з яких регулюється окремими статтями Податкового кодексу і має певні обмеження та переваги, а також різний порядок оподаткування таких доходів, ведення обліку доходів та витрат.

Відповідно до КВЕД ДК 009:2005 до виду діяльності з управління підприємствами (група 74.15 ) включаються: діяльність з управління холдинговими компаніями, що оперують переважно в сфері володіння цінними паперами (або іншими частками капіталу) інших компаній і підприємств з метою здійснення контролю над ними або впливу на прийняття ними управлінських рішень, а також діяльність арбітражних керуючих.

Класифікатор видів економічної діяльності використовується для представлення та аналізу статистичної, фінансової, митної, податкової, банківської та іншої економічної інформації, а також у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, період до скасування чинності ДК 009:2005 “Класифікація видів економічної діяльності” (КВЕД-2005) (31.12.2012) є періодом проведення заходів із переходу на КВЕД-2010.

Відповідно до КВЕД ДК 009:2010 вид діяльності консультування з питань комерційної діяльності й керування (група 70.22) включає також діяльність арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).

Статтею ж 291 Податкового кодексу передбачено, що не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання – фізичні особи, які здійснюють діяльність з управління підприємствами.

Крім того,  Законом України від 22.12.2011р. №4212-VІ «Про внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»,  які  набирають чинності з 19.01.2013 р., передбачено, що арбітражні керуючі (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори) вважатимуться самозайнятими особами – платниками податку, які провадять незалежну професійну діяльність за умови, що такі особи не є працівниками в межах такої незалежної професійної діяльності.

Право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надаватиметься особі, яка отримала відповідне свідоцтво у порядку, встановленому вищевказаним законом (а не ліцензії, як раніше), та внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

За матеріалами управління оподаткування фізичних осіб Тернопільської об’єднаної ДПІ

 

Використання води суб’єктами господарювання

Я оголошую акцію громадянської непокори