Прокуратура перевірила якість та безпечність дитячого харчування на Тернопільщині

Поділитися

Органами прокуратури області спільно із спеціалістами контролюючих служб проведено перевірки додержання місцевими органами виконавчої влади та державного контролю законодавства щодо захисту прав дітей на безпечну для їхнього життя і здоров’я продукцію та якісне харчування

Встановлено, що органами виконавчої влади та місцевого самоврядування створюються неналежні умови для раціонального харчування дітей у закладах освіти, лікарнях, інтернатах, внаслідок чого діти не завжди забезпечені повноцінним харчуванням відповідно до встановлених норм.

В окремих регіонах області виявлено недотримання законних інтересів батьків, які мають право на звільнення від плати за харчування дітей або зменшення її розміру.

Зокрема, прокурором Бучацького району внесено подання сесії однієї з сільських рад про скасування рішення ради, яким встановлено затрати з бюджету на харчування дітей у розмірі 1,5 грн. та батьківської плати 2 грн. на одну дитину на день, оскільки законодавством визначено, що розмір батьківської плати у сільській місцевості не повинен перевищувати 30% вартості харчування дітей.

Порушення при встановленні плати за харчування дітей, насамперед, щодо звільнення від таких платежів пільгових категорій, виявлено у Збаразькому, Кременецькому, Підволочиському, Чортківському районах та у місті Тернополі.

Окрім того, прокурорами Бучацького, Збаразького, Зборівського, Козівського, Кременецького, Монастириського, Підволочиського, Підгаєцького, Гусятинського, Тернопільського та міста Тернополя виявлено непоодинокі порушення в діяльності місцевих санітарно-епідеміологічних станцій при здійсненні ними контролю за якістю продуктів харчування, які вживають діти.

З урахуванням наведеного, прокурорами районів головним санітарним лікарям на місцях внесено подання з вимогою усунути виявленні порушення та вирішити питання щодо притягнення до відповідальності винних посадових осіб.

Загалом, за наслідками проведених перевірок із зазначених питань органами прокуратури області внесено 55 подань, ініційовано питання про притягнення до відповідальності 54 службовців та поновлення прав 1 262 дітей. За втручання прокурорів вилучено з обігу понад 2 тони продукції, яка становила ризики для споживання дітьми.

За результатами розгляду 12 подань до відповідальності притягнуто 14 службових осіб.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Унікальна історія про ведмедя у лавах… УПА

Як знімали найскандальніший ролик України