Біля тернопільського педуніверситету яструби полюють на голубів

Поділитися

Вчора біля тернопільського педагогічного університету випускники шкіл, які стояли в черзі, щоб здати документи на право вступу до вузу, стали свідками полювання яструбів на голубів. Майже з десяток хижих птахів перелякали з пів сотні “птахів миру”. За словами одного з охоронців закладу, цього літа таке відбувається щодня.

– Яструби розмножились на масиві “Дружба” через величезну кормову базу,- розповів “ПРО ВСЕ” місцевий орнітолог,  який попрохав не називати його прізвища. Чи вони мають гнізда десь у Петриківському лісі, чи навіть у парку – наразі невідомо.

За даними Вікіпедії, яструб за розміром дещо більший від сірої ворони. У цих птахів виражений статевий диморфізм — самки більші за самців. Забарвлення верху тіла темне, сіро-буре, нижня частина білувата з поперечними сірими смужками. У дорослого самця над очима виражені білі «брови». Колір очей у дорослих особин червоний або червоно-коричневий, у молодих особин – яскраво-жовтий. У молодих птахів верхня частина, голова і зовнішня частина крил бурі, груди білі з вертикальними бурими смугами.

Маса самців 630—1100 г, довжина в середньому 55 см, розмах крил 98—104 см. Самки трохи більші: маса — 860—1360 г, довжина — 61 см, розмах крил — 105—115 см. Це один з найпоширеніших хижих птахів Європи, його чисельність оцінюється у 160—210 тис. пар. В Україні, за оцінками, гніздиться 6,9—10,3 тис. пар

У Німеччині встановлено, що пара яструбів великих на 30—50 квадратних кілометрів лісу буде не тільки нешкідливою, але й навіть корисною для підтримання здорового стану популяції дичини. У Норвегії повністю знищили яструбів, щоб збільшити поголів’я білих куріпок. Вийшло ж навпаки — зникли яструби — катастрофічно почали вимирати куріпки. Вони помирали від хвороб, яким яструби не давали поширюватися, виловлюючи хворих птахів

Як і інші види хижих птахів, яструб великий знаходиться під охороною, полювання на нього заборонене. В Європі має охоронний статус видів з найменшим ризиком.

Період розмноження триває з початку квітня до середини червня. Пара починає будувати гніздо ще за два місяці до відкладання яєць. Зазвичай гніздо влаштоване на гілці біля стовбура або у розгалуженні стовбура. Гніздо має близько метра в діаметрі, розташовується переважно на висоті 10—25 м над землею і будується з сухих гілок, по краю лотка трапляються соснові гілки зі свіжою хвоєю. Відкладання яєць триває з початку квітня — у другій декаді цього місяця. Зазвичай самка відкладає 2—4 яйця з інтервалом в 2—3 дні. Яйця шкарубкі на дотик, блакитно-білого кольору. Насиджування триває в середньому 37 діб. Пташенята зазвичай з’являються у гніздах з ІІІ декади травня. Молоді птахи перебувають у гнізді близько 45 діб. Після вильоту молодь ще не менше двох тижнів знаходиться у районі гнізда.

Головне управління Міндоходів у Тернопільській області – на зв’язку в соціальних мережах

На фестивалі українського опору оживе історія