Остерігайтесь охоронних зон

Поділитися

 

 Розводити вогонь у будь-якому місці під лінією електропередач заборонено, адже людей може уразити струмом через іонізацію повітря, тому що  дим є провідником струму

Влітку ймовірність ураження електричним струмом збільшується. Це може статися під час активного відпочинку на природі, збирання урожаю чи при розведенні вогню під лініями електропередач. У небезпечну зону можуть потрапити і діти, які граються неподалік трансформаторних підстанцій або високовольтних ліній електропередач.

Як свідчить статистика, основна причина травматизму струмом необережність та незнання правил безпеки. Відтак у теплу пору як населенню, так і працівникам різних підприємств та установ треба дотримуватися правил безпеки при проведенні робіт в охоронній зоні енергооб’єктів. Адже лінії електропередач та електроустановки об’єкти підвищеної безпеки для здоров’я та життя людей.

 

Власне, чи дотримуються жителі Тернопілля правил поведінки в охоронних зонах і хто найчастіше ризикує потерпіти від невидимого та небезпечного струму, наша розмова з начальником служби ліній високовольтних мереж ВАТ “Тернопільобленерго” Олександром Копаницею.

 — Як відомо, навколо енергооб’єктів установлюються охоронні зони, в яких забороняються всі види господарської діяльності, а також не дозволяється зводити стайні, сараї, хліви, прибудови, робити огорожі з проводу і навіть поливати сільськогосподарські культури. Чи часто порушують встановлені обмеження мешканці й адміністрація підприємств?

Вздовж високовольтних ліній електропередач встановлено коридор, який і називають охоронною зоною. Ця відстань від проводу вправо-вліво складає по 20 метрів на лініях напругою 110 кВ та по 15 метрів в один та другий бік на лінії електропередач напругою 35 кВ. Правилами охоронної зони високовольтних ліній електропередач обумовлено, що там не можна будувати жодних об’єктів, насаджувати лісові масиви, проводити масові заходи, спортивні змагання, особливо із запуску моделей літальних апаратів чи закидання риболовних снастей.

Проте, як фізичні особи, так і приватні підприємці без дозволів сільських, селищних та міських рад, відділів чи управлінь архітектури будують різні приміщення на землях, що знаходяться в охоронній зоні.

Наші працівники обходять високовольтні лінії раз у рік. І щороку в охоронній зоні виявляємо новобудови.   

— Стосовно незаконно зведених об’єктів інспекція Держенергонагляду робить приписи, аби обленерго вжило відповідні заходи щодо таких добудов. Що можна робити, коли вже збудований гараж,  склад чи якась інша споруда?

Ми подаємо матеріали у прокуратуру, аби винних притягнути до відповідальності. Відтак вони мають поновити свої документи, взяти дозволи на будівництво, привести об’єкти відповідно до вимог нормативних документів. Зокрема, дахи споруд в охоронних зонах повинні бути металеві, незгораючі і відповідним способом заземленні.

У разі аварійної ситуації падіння проводу на землю під час сильних вітрів чи ожеледі виникає крокова напруга, яка на відстані десяти метрів усе живе вражає струмом. Також падіння проводу може викликати пожежу у цій зоні. Відповідно такі приміщення можуть згоріти.

— Чи становлять небезпеку дерева, які ростуть в охоронній зоні?

Так, цього року через падіння дерев  два рази відключалася ПЛ-110 кВ В. Гаї-Ходачків, через падіння дерев з насаджень залізної дороги та ПЛ-110 кВ Микулинці-Бучач,  на провід, який впала суха тополя з захисної смуги автодору.

Дерева, які ростуть в охоронній зоні, якщо їх висота перевищує відстань по горизонталі від гілок дерев до проводів повітряної ЛЕП, підлягають вирубці.

Землекористувачі повинні слідкувати за деревами, що ростуть на краю просік.

— Інша небезпека, що виникає в охоронних зонах, — низові пожежі, які призводять до відключення високовольтної лінії електропередач. У свою чергу, не тільки споживачі Тернопілля, а й сусідніх областей залишаються без електроенергії, а обленерго зазнає збитків через недовідпущену електроенергію. Крім того, для усунення пошкоджень аварійна бригада повинна виїжджати на місце відключення.

На території нашої області є чимало болотистих місцевостей, де росте очерет. Часто такі місця розташовані під високовольтними лініями електропередач. На Тернопіллі визначено 14 трас на лініях ПЛ-35-110 кВ, під якими росте очерет. Зокрема, на ПЛ -110 кВ “Бучач-Монастириськ”, “Бучач-Микулинці”, “Чортків-Гусятин”.

Власники земельних угідь мають звичку спалювати очерет, що може призвести до відключення високовольтної лінії. Зрештою, розводити вогонь у будь-якому місці під лінією електропередач заборонено, адже людей може уразити струмом через іонізацію повітря, бо дим є провідником струму.

— Наступає пора збору врожаю. На полях розташовано чимало ліній електропередач. Якщо порушити правила безпеки, то трактористів чи  комбайнерів, може вразити струм.

Колись у всіх сільськогосподарських підприємствах  та сільгосптехніках інженери з охорони праці чи техніки безпеки проводили роз’яснюючі бесіди з механізаторам про те, що косити можна тільки паралельно лініям електропередач, а не впоперек ліній. Окрім того, під лінією можна проїжджати біля опори, де максимальна висота становить 10-16 метрів. А посередині лінії допускається провисання проводу на відстань 6-7 метрів до землі. Висота ж сільськогосподарської техніки може мати 4,5 метри, а з піднятими знаряддям і більше.

Хочеться наголосити, що щороку трапляються випадки, коли техніка просто заїжджає в електроопори. Це також становить небезпеку для водія та  спричиняє вимкнення електроенергії.

— А якщо техніка зупинилася прямо під лінією електропередач, що робити?

Якщо вже сталося так, то бажано знайти механізми, які відтягли б її подалі від лінії. Але у жодному разі не можна газувати та заводити двигун. Це дозволяється на мінімальній відстані хоча б за чотири метри від лінії електропередач. Адже при роботі двигуна йде викид гарячих вихлопних газів у повітря, що може спричинити відключення лінії електропередач. І через іонізацію повітря, струм може вразити як техніку, так і людей.

 

 

 

 

Відділ по роботі з громадськістю ВАТ «Тернопільобленерго»

Чи потрібна в парку “Топільче” іподромна площадка? (опитування)

Понад 1,5 мільярдів гривень спрямували до бюджету платники Тернопільщини