Досидіти до антракту – рахунок пішов на хвилини

Поділитися

У перший день одинадцятого фестивалю Тернопільських театральних вечорів тернополянам прививали початки  агітпропаганди  “підлітки проти наркотиків”. Саме так ще можна назвати постановку Влада Сорокіна  “Втеча від реальності” у виконанні львівського академічного обласного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича.
Вступна  частина від високопосадовців та поважних гостей театру, на велику приємність глядача, не затяглась. Першим отримав слово новообраний голова облради Василь Хомінець.  Він був лаконічним і говорив по суті, не зловживаючи часом. Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян як не ходив до театру, так і не ходить, натомість прислав “гуманітарну допомогу” у вигляді Петра Гоча. Окремі вільні місця для високопосадовців і меценатів так і залишились би пустувати, якби їх з початком вистави не зайняли студенти.
Голова журі – професор Василь Неволов  – вручив студентські першокурсникам   тернопільського педуніверситету просто на сцені.  Майбутні актори з хвилювання прийняли перші аплодисменти від  глядацького залу.
Уже за складеною традицією відкрив фестиваль  сам Лесь Курбас в ролі Максима Поповича. Хоча чи то з вини світлооператорів,  чи глядацької метушливості, чоловіка у великому чорному капелюсі в залі помітили не одразу, можливо тому Попович  намагався увійти в роль, чим видав себе гіперболізованими жестами та нечіткою вимовою.
Ще з початком закадрового монологу головного героя з інтонацією реперського читача, закралась підозра, що ми, як і більшісь глядацької аудиторії, не потрапили в категорію «вузької вікової категорії».  Історія хорошої дівчинки-підлітка, котра закохалась в юного поета з «поганими зв’язками»,  внаслідок чого до кінця першої частини вистави не змогла встояти перед  наркозалежністю. Сподіваємось у них все закінчилось гарно, бо добрий тернопільський глядач з усіх сил допомагав акторам, намагаючись досидіти до кінця і якомога менше рипіти стільцями.
Навіть молодь, яка у незначній кількості була присутня у залі, мляво реагувала на події, що відбувались на сцені.  Непогано танцювали артисти балету, але на фоні слабенької  гри та стандартного сюжету  це не дозволяло акторам   підтримувати  увагу  до вистави.
Біля гардеробу дехто з глядачів, які пішли з вистави, згадували аналогічну “маячню” – “Збоченці”, якою мордували глядача у 2011 році. Більше того,  журі  тогорічного фестивалю провело відразу спеціальну прес-конференцію, під час якої і Федір Стригун, і Лесь Танюк відверто говорили, що спочатку треба дивитися вистави керівництву театру, а не запрошувати глядача і шановне журі.
“Втеча від реальності”  не є виставою рівня ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ, а швидше  соціально-агітаційний матеріал рівня шкільної сцени.
Можливо, сьогодні «Замовляю любов» волинського театру значно приємніше здивує.
P.S.
Уже зі складу журі фестивалю – директор департаменту культури Григорій Шергей, завідувач кафедри театрального мистецтва В’ячеслав Хім’як, режисери В’ячеслав Жила і Олег Мосійчук – стало зрозуміло, що одинадцяті театральні вечори пройдуть надзвичайно скромно. Відомо, що мала сцена тернопільського театру на фестивалі фактично не буде задіяна. Про те, що почесним головою журі є Федір Стригун зі Львова навіть не оголосили.

Марія Пелехата




“Тернопільські театральні вечори” дадуть нового керівника театру?

***

Як до Тернополя “прилітали” інопланетяни (фото)

***

Після співпраці з мером Тернополя перший заступник прокурора області піде на пенсію “в портянках от Версачі”

***

Як будівельний аферист з Тернополя Щепановський “відсидів”, а нині відпрацьовує у теплицях Фірташа

***

Як бучацькі дівчата мусіли в Тернополі прапори носити

***

Агрохолдинг “Мрія” розпочав ремонт доріг, які знищив фурами на Тернопільщині?

***

Нардеп розповів про “тернопільських китайців” з мертвими президентами (відео)

***

Виявляється, крім Партії регіонів, на Тернопільщині ніхто не вміє вирощувати хліб

***

Понад 30 тисяч жителів Тернопільщини нині перебувають за кордоном

***

Збірна України перемогла Францію 2-0!!!

***

У Палаці кіно в Тернополі покажуть “Голод-33”, “Іван Сила” та фестиваль британського кіно

Дожилися! У Тернополі священники освячують самогонні апарати!