Консультації юриста та психолога допоможуть дітям у вирішенні проблемних ситуацій

Поділитися

Відтепер безкоштовну юридичну та психологічну допомогу можна отримати в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей за адресою вул. Коперника, 17.

14 листопада у бібліотеці відбулася презентація проекту «Поглянь у майбутнє», який отримав перемогу у конкурсі «Вільний доступ до інтернету» за сприяння програми «Бібліоміст». Проект розрахований на соціально незахищені категорії дітей середнього та старшого шкільного віку, а також батьків, опікунів, вихователів дитячих будинків.

Презентація проходила у формі круглого столу, під час якого директор бібліотеки Надія Новіцька наголосила на тому, що саме у дитячому віці закладається фундаментальна частина інформаційної культури, а комп’ютерна грамотність є однією з основних потреб сучасної молодої людини, як для особистого розвитку, так і для адаптації у світі інформаційних технологій.

Працівники відділу обслуговування учнів 5 – 11 класів представили основні напрямки проекту. Зокрема, познайомили присутніх з роботою «Приймальні з прав дитини», яка має на меті забезпечення дітей і підлітків інформацією з юридичних питань, «Бібліотечної соціально-психологічної служби», завданням якої є психолого-педагогічна підтримка дітей і підлітків, «Батьківської академії», яка допоможе консультувати батьків, опікунів, вихователів дитячих будинків з питань виховання дітей та спілкування з ними, а відвідавши «Клуб «Бібліо.inter.net» діти отримають інформаційну та практичну допомогу з питань профорієнаціії, працевлаштування та в реалізації їх культурних і дозвіллєвих потреб.

Діяльність проекту в цілому буде направлена на подолання соціальної і культурної ізоляції дітей і підлітків, які знаходяться в невигідному соціально-економічному становищі і сприятиме їх соціально-трудовій адаптації до подальшого самостійного життя.

Робота Центру дозволить знайомити відвідувачів з найкращими інформаційними ресурсами інтернету, отримати знання та навички користування ПК, брати участь у дозвіллєвих заходах. Для цього у бібліотеці створено належні умови, виділено окремий зал, у якому 6 робочих місць обладнано новими сучасними комп’ютерами. До кожного учасника застосовуватиметься індивідуальний підхід, кожна дитина зможе працювати на персональному комп’ютері.

В ході проекту будуть використовуватись різні форми навчання та консультування:

– круглі столи, зустрічі, скайп-спілкування з фахівцями психологами, спеціалістами правоохоронних органів;

– навчання за допомогою спеціальних програм-тренажерів;

– розвиваючі та онлайн ігри, інтернет-вікторини, віртуальні мандрівки;

– тренінги для батьків, опікунів, бібліотекарів. З метою анонімного консультування на сайті бібліотеки (http://www.odb.te.ua/) створено блог «Поглянь у майбутнє» (http://look-future.blogspot.com/), а в холі бібліотеки розміщено «Скриньку запитань». Відповіді на запитання надаватимуть кваліфіковані фахівці – психологи, юристи, лікарі. Безкоштовними послугами центру «Поглянь у майбутнє» можуть скористатися усі кому потрібна інформаційна підтримка з юридичних та психолого-педагогічних питань.

Під час презентації проекту своїми думками та пропозиціями щодо його успішної реалізації поділились директор Обласного комунального будинку для дітей шкільного віку Володимир Долинний, регіональний представник Програми «Бібліоміст» Марія Ростоцька, спеціаліст з питань правової освіти головного управління юстиції у Тернопільській області Діана Ткачук, головний спеціаліст служби у справах неповнолітніх та дітей Тернопільської міської ради Вадим Чайковський, оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей Юлія Франків, психолог Молодіжного центру «Довіра» Тернопільського обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Ірина Вольшаницька, а також, заступники директорів по роботі з дітьми центральних бібліотечних систем Тернопільської області.

Крім вищезгаданих організацій до участі у проекті залучено також міський Центр Здоров’я, обласну організацію Товариства Червоного Хреста, студентів-волонтерів Тернопільського інституту сучасних інформаційних технологій (ТІСІТ).

 

Надія Чайківська, заступник директора обласної бібліотеки для дітей

“Тернопільські театральні вечори” дадуть нового керівника театру?

***

Після співпраці з мером Тернополя перший заступник прокурора області піде на пенсію “в портянках от Версачі”

***

Як будівельний аферист з Тернополя Щепановський “відсидів”, а нині відпрацьовує у теплицях Фірташа

***

Як бучацькі дівчата мусіли в Тернополі прапори носити

***

Агрохолдинг “Мрія” розпочав ремонт доріг, які знищив фурами на Тернопільщині?

***

Нардеп розповів про “тернопільських китайців” з мертвими президентами (відео)

***

Виявляється, крім Партії регіонів, на Тернопільщині ніхто не вміє вирощувати хліб

***

Понад 30 тисяч жителів Тернопільщини нині перебувають за кордоном

***

Збірна України перемогла Францію 2-0!!!

***

Панорамний Тернопіль: 152 кілометри і 19 тисяч фотографій

Прокуратура реагує на всі факти незаконного будівництва

Хліба і видовищ по-тернопільськи