Косметологічні проблеми у дітей та підлітків

Поділитися

Останнім часом спостерігається суттєве збільшення кількості пацієнтів, які звертаються з приводу різних косметологічних проблем буквально з раннього дитячого та підліткового віку.

Деколи батьки приводять дітей на прийом відразу після народження. Проблеми бувають різноманітні: в основному це судинні утворення у вигляді судинних плям, судинних «зірочок», а також вроджені косметичні вади. Звернення до косметолога можуть бути і з приводу різних шкірних захворювань: стрептодермії, стафілодермії, контагіозний молюск та ін.

У міру зростання діти стикаються з іншими проблемами, вирішення яких потребує консультації лікаря-дерматокосметолога: вірусні захворювання, гнійничкові і грибкові ураження шкіри. Такі проблеми вимагають кваліфікованої допомоги, правильно встановленого діагнозу й адекватно підібраного лікування. Всі ці стани і захворювання може діагностувати та лікувати тільки лікар-дерматолог.

Батьки найменших пацієнтів звертаються в основному з судинними патологіями, які успішно вирішуються за допомогою ощадливої кріодеструкції. Цей метод також прекрасно ліквідовує таке захворювання, як контагіозний молюск. Ця проблема, як і поява на шкірі різного виду бородавок, належить до вірусної патології шкіри і лікується деструктивними методами.

Іноді у маленьких пацієнтів з’являється таке захворювання, як вогнищева чи тотальна алопеція. У цих випадках необхідно провести ретельну діагностику – як лабораторну, так і огляд у суміжних спеціалістів, адже ці порушення можуть свідчити про різні патологічні процеси в організмі.

Діти більше, ніж дорослі, схильні до паразитарних хвороб – педикульоз (воші) та короста. Їх лікування проводить тільки лікар-дерматолог! Крім спеціального лікування, необхідно дотримуватись ретельного гігієнічного режиму.

Діти дуже схильні до гнійничкових захворювань шкіри – піодермій, лікування якого деколи вимагає застосування антибіотиків, дотримання суворого гігієнічного режиму, використання різного роду фізіотерапевтичних методів лікування, певного режиму харчування і багатьох інших заходів.

Досить часто у дітей зустрічаються і грибкові патології, найчастіше це мікроспорія (лишай). Проблема має сезонний характер – в основному проявляється восени. Джерело зараження –  коти та собаки, але можливе інфікування і через іграшки, білизну, головні убори. До патології дитячого віку належить і атопічний дерматит. Захворювання може бути різного ступеня важкості і вимагає лікування у дерматолога, інколи спільно із педіатром та алергологом.

У підлітковому віці найбільш поширеним захворюванням є вугровий висип. Практично не буває підлітків, в яких у тій чи іншій мірі не проявлялось би це захворювання. Патологія пов’язана з підвищеною активністю сальних залоз у відповідь на стимулюючу дію гормонів-андрогенів. Цей процес відбувається через підвищену чутливість клітин сальних залоз до андрогенів. Складність лікування полягає в тому, що захворювання супроводжується  психологічним дискомфортом, і спеціалісту, що займається лікуванням таких пацієнтів, необхідно встановити довірливий контакт із підлітком. Важко вступають у контакт хлопці, з якими інколи не легко досягти взаєморозуміння та довіри. Їх необхідно переконати в успішному результаті лікування при правильному виконанні абсолютно всіх рекомендацій. Крім того, необхідно звернути увагу на загальний стан здоров’я підлітка, адже вугровий висип часто можуть супроводжувати різні патологічні стани з боку внутрішніх органів: гастрит, холецистит, коліт, порушення з боку ендокринної системи, гінекології, наявність гельмінтів, лямбліоз тощо.

Отже, косметологія і дерматологія дитячого і підліткового віку дещо відрізняється  від дорослої, особливо підбором засобів для лікування, які мають мати найменше побічних ефектів. При застосуванні деструктивних методів перевагу надають ощадливим. Тому основна заповідь лікарів «не нашкодь» особливо важлива у лікуванні дітей та підлітків.

Матеріал підготувала лікар-дерматовенеролог, косметолог, лікар вищої категорії Поліклініки Медікус Олена Петришин

Курченко став власником UMH group

Олександр Башта про телезвіт мера Тернополя