На Лановеччині вшанували загиблих жителів села Осники

Поділитися
Виступ очевидиці трагедії Антонюк Євдокії Семенівни

Жах, пережитий одного разу не забувається протягом життя. Особливо, якщо це спогади дитинства чи ранньої юності. Саме так пояснює собі Євдокія Антонюк неможливість забути події 70-літньої давності.

Виголошує проповідь настоятель місцевого храму о.Юрій. На фото також благочинний Лановецького благочиння УПЦ КП о. Микола Періг, настоятель храму в с.Оришківцях о. Василь, настоятель храму в с.Молотків о. Орест, настоятель храму в с.Шушківці о.Олексій.

17 листопада 1943 року у с.Осники, що на Лановеччині, був прохолодний, але погожий ранок. Дорослі уже встали і порались по господарству. За селом, на під’їзній дорозі чергували сільські хлопці. Так було усю війну. Чергові повідомляли жителів про наближення ворога. Отож у той день вони вбігли в Осники кричучи, що йдуть німці. Та не встигли люди поховатись. Карателі в’їхали слідом. Зчинився лемент. Нацисти зігнали людей у церкву та невеличкий храм не вмістив усіх. Тоді гітлерівці відділили чоловіків від дітей та жінок, пообіцявши останнім, якщо приженуть худобу, відпустити їхніх господарів з миром. Жінки повірили, на леваду пригнали хто що мав: корів, свиней, коней. Зайди погнали те все на сусідню Лисогірку Хмельницької області. А чоловіків вистроїли в 2 ряди, поставили на коліна і розстріляли. Двох залишили. Пообіцявши життя, примусили роздягнути загиблих односельчан і знести до сусідньої клуні. Там їх теж застрелили і разом з усіма спалили. Тоді ж запалили усі хати, що були в селі. Вціліло лише 2 під бляхою і 3 під черепицею. Люди, що поховались в схронах для зерна, так і лишились у них цілими родинами, задушившись чадним газом. Ховались також в ставку , ті – вижили. Звершивши свою чорну справу, нацисти пішли з села. Живі повернулись на згарища своїх рідних хат. Де подітись пізньої осені? Пішли у ті 5 хат, що вціліли. Переночували, а вранці розбрелися по сусідніх селах. На місці, де розстріляли чоловіків, залишились калюжі крові. Кілька днів не приймала ту кров земля. Так і стоїть вона в очах Євдокії Антонюк ось уже 70 літ.

Виступ голови райдержадміністрації Віктора Михайловича Морозюка

17 листопада розповіла Євдокія Семенівна про це на сумних урочинах, що відбулись в селі на тому жахливому місці розстрілу. Тут колись поставили пам’ятник жертвам воєнних лихоліть. Цього року, з ініціативи районного керівництва, його реконструювали усім миром: допомагав і місцевий орендар Василь Мастій, і Герой України Василь Петринюк, і директор ТзОВ «Агро-Ланівці» Василь Мацкевич, приватний підприємець О.П.Дорановський, корпорація «Агропродсервіс» де керівником І.Чайківський, міжрайонне управління водного господарства (керівник Юрій Батьковець), Лановецький райавтодор (Леонід Софіюк), цукровий завод (О.А.Красій), вихідці з села: директор Лановецького РЕМу Микола Бабюк і керівник районного центру зайнятості Людмила Фруміна та багато інших. Автором проекту є районний архітектор Юліан Сірант.

Виступ Молотківського сільського голови Людмили Антонівни Гергель

«У квітні цього року молились ми за душі страчених в один день 617 жителів сусіднього села Молотків і от сьогодні, стоїмо на місці, де 70 років тому пролилась кров 187 осниківчан», – сказав у своєму виступі голова райдержадміністрації Віктор Морозюк. Зі словами скорботи звернулись до селян голова районної ради Олександр Блажейчук та Молотківський сільський голова Людмила Гергель. В хвилині мовчання застигли усі присутні. Священики Лановецького благочиння УПЦ КП на чолі з о.Миколою та настоятелем місцевого храму о.Юрієм відправили панахиду.

Настоятель місцевого храму о.Юрій дзвонить у дзвін, вмонтований в пам’ятник.

Задзвенів дзвін, вмонтований у пам’ятник і відлуння його розлилось по всьому селу, розчинившись у прозорості листопадового дня …

Боже, скільки горя пережила наша Україна! Пошли ж їй, Боже, хоч трішечки своєї ласки.

Вікторія Фарина

 

“Тернопільські театральні вечори” дадуть нового керівника театру?

***

Як до Тернополя “прилітали” інопланетяни (фото)

***

Після співпраці з мером Тернополя перший заступник прокурора області піде на пенсію “в портянках от Версачі”

***

Як будівельний аферист з Тернополя Щепановський “відсидів”, а нині відпрацьовує у теплицях Фірташа

***

Як бучацькі дівчата мусіли в Тернополі прапори носити

***

Агрохолдинг “Мрія” розпочав ремонт доріг, які знищив фурами на Тернопільщині?

***

Нардеп розповів про “тернопільських китайців” з мертвими президентами (відео)

***

Виявляється, крім Партії регіонів, на Тернопільщині ніхто не вміє вирощувати хліб

***

Понад 30 тисяч жителів Тернопільщини нині перебувають за кордоном

***

Збірна України перемогла Францію 2-0!!!

***

У Тернопільській обласній раді звільнять головного юриста?

У Палаці кіно в Тернополі покажуть “Голод-33”, “Іван Сила” та фестиваль британського кіно