Осінь для Мельпомени

Поділитися

Хмельницький обласний академічний муздрамтеатр ім. М. Старицького на тиждень запросив у гості колег із сусідніх областей на регіональний фестиваль «На краю осені з Мельпоменою». Сім театрів — сім вистав.

Практично всі провінційні театри пройшли через кризу, відчувши на собі величезний спектр проблем: фінансових, творчих, кадрових, репертуарних. А фестиваль дав змогу спілкуватися з колегами, почути, як їм вдається триматись на плаву. Член журі професор Василь Неволов влучно зауважив: «Якщо виставу можна назвати діагностичною моделлю суспільства, то фестиваль — діагностичною моделлю самого театру».

Після того, як гастрольне життя театрів через економічні обставини почало згасати, завирувало інше, фестивальне. По Україні тільки в жовтні було щонайменше чотири театральні фестивалі у різних містах! Звідки популярність таких заходів? Адже таке масштабне дійство — не з легких. Свій фестиваль хмельниччани започаткували кілька років тому. Однак після проведення першого про нього на певний час довелось забути, бо фінансово та організаційно він виявився не під силу. І ось — нове народження! Генеральний директор театру Петро Данчук каже: «Для такого проекту одних лише творчих задумів мало, без підтримки влади та меценатів нічого не було б».

Протягом тижня глядачі щодня могли бачити іншу роботу іншого театру. Така насиченість поза фестивалем просто неможлива. Не дивно, що кожного дня зала була вщерть повна. Але навіть такий глядацький попит не спокусив театр заробити більше. Художній керівник установи Марина Семенюк оголосила: вартість квитків залишиться незмінною, у межах 15—20 гривень. Планку не піднімали з вдячності і поваги до свого глядача. Навіть всупереч власним фінансовим інтересам.

— Фестиваль став грандіозною мистецькою подією. Майже всі театри західного регіону показали публіці прем’єри останніх сезонів. Вони різнопланові та яскраві, — зазначив голова журі головний режисер Тернопільського театру Олег Мосійчук.

Репертуарна палітра також була багатою. Так, Львівський театр ім. Лесі Українки обрав комедію Лопе де Вега «Собака на сіні». Наскільки безпрограшна п’єса, настільки ризикованою була її постановка цим колективом. Адже мимоволі довелось конкурувати з однойменним фільмом, що вже став класикою жанру. І львів’яни блискуче витримали це суперництво. Все у них було свіжим, яскравим, життєрадісним і відпрацьованим до найменших дрібниць. Цю постановку Людмили Колосович визнано кращою режисерською роботою. Ще одну перемогу львів’янам принесла краща сценографія (оформлення Оксани Радкевич та костюми Наталії Руденко-Краєвської).

П’єсою Клода Маньє «Блез» відкрили фестиваль хмельниччани. Завдяки чудовій грі акторів журі назвало виставу кращою комедією. І закривали захід так само блискуче актори Чернівецького обласного муздрамтеатру ім. Ольги Кобилянської комедією Ярослава Стельмаха «Кохання в стилі бароко». Їхнє музичне оформлення було визнано найкращим. Не раз аплодував зал і грі Миколи Гоменюка (Онисим), якого назвали кращим актором другого плану. Волинський обласний муздрамтеатр ім. Т. Шевченка показав на малій сцені глибоку психологічну драму за повістю Еріка-Емануеля Шмітта «Оскар і Рожева Пані». Наталія Мельничук (Рожева Пані) та Сергій Басал (Оскар) перемогли у номінаціях головна чоловіча та жіноча ролі.

Глядачі також побачили п’єси Тетяни Іващенко «Втеча від реальності» (Дрогобич), Олександра Гавроша «MEІNE LІEBE Віра» (Ужгород), Миколи Коляди «За крок до тебе» (Тернопіль). Перших відзначено за костюми та пластичне вирішення, других — за акторський ансамбль. А постановка тернополян за п’єсою Миколи Коляди визнана кращою виставою фестивалю. Та річ навіть не в тім, хто «кращий». Загальна атмосфера була дуже теплою і щирою. Недарма тернополяни зауважили: «Між нашими містами відстань усього у сто кілометрів, а ми, по суті, лише тепер відкриваємо для себе один одного».

Ірина КОЗАК, Голос України

Хмельницький.

“Тернопільські театральні вечори” дадуть нового керівника театру?

***

Після співпраці з мером Тернополя перший заступник прокурора області піде на пенсію “в портянках от Версачі”

***

Як будівельний аферист з Тернополя Щепановський “відсидів”, а нині відпрацьовує у теплицях Фірташа

***

Як бучацькі дівчата мусіли в Тернополі прапори носити

***

Агрохолдинг “Мрія” розпочав ремонт доріг, які знищив фурами на Тернопільщині?

***

Нардеп розповів про “тернопільських китайців” з мертвими президентами (відео)

***

Виявляється, крім Партії регіонів, на Тернопільщині ніхто не вміє вирощувати хліб

***

Понад 30 тисяч жителів Тернопільщини нині перебувають за кордоном

***

Збірна України перемогла Францію 2-0!!!

***

Панорамний Тернопіль: 152 кілометри і 19 тисяч фотографій

Держінформнауки оголосило конкурс проектів молодих учених, які отримають гранти Уряду

Тимощук: гріш ціна перемозі у Києві, якщо не продемонструємо такої ж самовідаччі у Парижі