Скарги про порушення на виборах розглядатимуть виборчі комісії та суди

Поділитися

Постановою Верховної Ради України від 22.02.2014 №757-VII призначено позачергові вибори Президента України на 25 травня 2014 року.

Органи прокуратури України не уповноважені здійснювати нагляд, представництво інтересів громадян або держави з питань додержання виборчого законодавства, зокрема виборчими комісіями. Усі без винятку скарги, що стосуються виборчого процесу, підлягають розгляду на засіданні відповідної виборчої комісії або судом. Рішення, дії чи бездіяльність окружної виборчої комісії або члена такої комісії оскаржуються до Центральної виборчої комісії.

Контроль за додержанням законодавства про вибори на відповідних територіях здійснюють окружні та дільничні виборчі комісії. Окружна виборча комісія розглядає в межах своїх повноважень звернення, заяви і скарги щодо організації та проведення виборів у межах територіального виборчого округу, а також звернення, заяви і скарги на рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій і приймає щодо них рішення

Дільнична виборча комісія розглядає звернення, заяви і скарги з питань внесення змін до списку виборців, організації та проведення голосування і підрахунку голосів на виборчій дільниці та в межах своїх повноважень приймає щодо них рішення.

Особи, винні в порушенні законодавства про вибори Президента України, притягуються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

Кримінальним кодексом України передбачено покарання за перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у роботі виборчої комісії у вигляді штрафу, в розмірі від 300 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 17 000 гривень), обмеження чи позбавлення волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

За фальсифікацію виборчих документів чи підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи їх фальсифікації передбачено покарання у вигляді штрафу у розмірі від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 17 000 гривень), обмеження волі на строк до 5 років чи позбавлення волі на строк до 6 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

За голосування виборцем більше ніж один раз передбачено покарання у вигляді штрафу у розмірі від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів

громадян (1700 – 8500 гривень), обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років, за незаконне знищення виборчої документації передбачено покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі на строк до 5 років. За порушення таємниці голосування передбачено покарання у вигляді штрафу у розмірі від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 8500 гривень), обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років.

Кодекс України про адміністративні правопорушення визначає адміністративну відповідальність за порушення виборчого законодавства.

Прокурор відділу прокуратури області

Ольга Швець

У Тернополі під час гри у футбол помер 11-річний школяр

Ринат Ахметов — миф и обычный бандит на побегушках у спецслужб России