Хто переможе – дешевий політичний піар чи архітектурна родзинка тернопільського ставу?

Поділитися

Минулої п’ятниці у Тернопільському окружному адміністративному суді оголошено вирок  усьому юридичному відділу Тернопільської облдержадміністрації. Виявляється,  юристи-чиновники не здатні видати грамотно розпорядження про виділення у тимчасове користування земельної ділянки для забезпечення ремонтних робіт власнику майна.

Суд скасував розпорядження губернатора про виділення території лісової ділянки регіонального ландшафтного парку «Загребелля» для рекреаційних цілей. Тобто, маючи у власності нерухомість на земельній ділянці, людина попросила дозволити їй використовувати суміжну ділянку, щоб можна було провести ремонтні роботи.

От уявіть собі, ви вирішили відремонтувати хату і попросили в сільраді дозволу використати на час ремонту суміжну ділянку. Проте, заздрісний сусід підняв ґвалт, що ви зіпсуєте частину громадської землі. І нехай ви взяли зобов’язання, що приведе все до ладу, відшкодуєте витрати, але заздрісний сусід й далі “править бал».

Як розповів неофіційно адвокат журналістам, його підзахисного, який хоче створити родзинку біля тернопільського ставу, фактично ввели в оману працівники лісового господарства. Будівельним роботам заважали дерева, які там росли. Щоб вчинити згідно букви закону, він звернувся до лісового господарства. І знову ж таки, лісники запевнили, що не потрібно жодних документів, якщо після виконаних робіт, там висадять ще кращі породи дерева. Мовляв, всі будуть задоволені.

Гвалт підняла специфічна громадськість, яка зрозуміла, що заробить на цій темі бали до виборів. Мовляв, ми  відстоюємо інтереси тернополян. Насправді ж, на всі чотири засідання суду не прийшов жоден краянин, окрім новоявленого «громадського угруповання». Зате тернополяни спробували відпочити минулої неділі на пляжі. Як можна побачити з відео, біля дальнього пляжу не можливо ні пройти, ні проїхати. А зведення нового комплексу дозволило б осучаснити інфраструктуру пляжної зони, відремонтувати знищену нині дорогу, яку вже не ремонтували два десятиліття.

Україна сьогодні хоч і після Майдану і керують нові люди, а чи можливо у ній щось зробити? От маючи певний капітал, чи всі наважаться вкласти кошти у справу? Чи все у нас в країні і області гаразд? Чи скінчилась ера поборів???

До чого ми ведемо?- запитає прискіпливий читач. От уявіть собі, чи хотіли б ви відпочивати «дикарями» в Єгипті чи Туреччині? Без сучасної інфраструктури? Або інше питання: що для Вас є символом Парижу? Звісно, більшість скаже Ейфелева вежа. А чи відомо вам, наприклад, що ця залізна споруда мала бути тимчасовою, привернути увагу до торгової виставки у столиці Франції. І найголовніше – значній частині з місцевих жителів вона не подобалось! А тепер, через століття, ви можете уявити Париж без Ейфелевої вежі?

Інший яскравий приклад:  чи відомо вам, що символ нашого Криму – Ластівчи́не гніздо́ – спочатку було приватною резиденцією одного з генералів російсько-турецької війни. І не забрав він у могилу із собою цю архітектурну перлину.

Ось і ключове питання: що сьогодні є перлиною тернопільського ставу? Замок-наливайка? Радянські катери? Брудна вода? А що буде символом через 50 чи 100 років? Питань багато, на які повинен дати відповідь собі кожен тернополянин: чи поведеться він на дешевий піар невігласів, які рвуться до влади, хоча навіть у школі буквар не осилили, а скурили?

Для непосвячених у тонкощі цієї справи, зазначимо, що справа ця стосується будівництва «Креатор-будом» за дальнім пляжем. Так-так, саме того антирозрекламовного певною силою, яка хоче взяти під контроль міську раду на наступних виборах.

Схожа ситуація була, наприклад, з аквапарком «Лімпопо» у Тернополі. Пам’ятаєте, що творилось в пресі? Ну сьогодні ви остерігаєтесь тієї «брудної мильної бульбашки», яку «надула» влада, щоб віджати комплекс чи вже неодноразово відпочивали там із родиною?

Словом, не все так просто, як намагаються «намалюватись» певні сили. І «Креатор-буд» платить дорогу ціну – час, щоб переконати громадськість, що їхня будова не просто потрібна тернополянам, але й корисна.

 Оксана Тернопільська, спеціально для “ПРО ВСЕ”

 

У природоохоронній прокуратурі – новий керівник

Збитки за самовільне користування ставом – 17 тисяч 190 гривень