Тернопільщина: захист перш за все

Поділитися

Одним із актуальних питань сьогодення являється захист населення від надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру (НС) та надання допомоги постраждалим внаслідок виникнення НС, в нашому випадку – це персонал та особи, які утримуються в установах виконання покарань управління ДПтС України в Тернопільській області. По-різному можна зустріти НС: хто розгублено, навіть приречено, або ж спокійно, з вірою у власні сили, з надією на їх позитивне вирішення. Проте, тверде та впевнене рішення, в тій чи іншій ситуації, можуть прийняти не всі. Виклик кинути можуть лише ті, хто знає як діяти у тій чи іншій ситуації, прийме єдине правильне рішення, врятує себе, надасть допомогу оточуючим, максимально попередить можливі “наслідки” НС.
Кодекс цивільного захисту України (ст. 4), визначає цивільний захист – як функцію держави, що спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.
Невід’ємною частиною, в структурі цивільного захисту – є служба з мобілізаційної роботи та цивільного захисту Державної пенітенціарної служби України, її територіальні органи, установи виконання покарань, слідчі ізолятори. На неї, відповідно до Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Указу Президента України «Про Положення про територіальну оборону України» від 2 вересня 2013 року № 471/2013 для безпосереднього управління мобілізаційною підготовкою, проведенням мобілізаційних заходів, завдань територіальної оборони, цивільного захисту області в умовах надзвичайних ситуацій мирного та воєнного часу, покладається ряд завдань, що в кінцевому результаті, спрямовані на те, щоб кожна людина у випадках виникнення НС була спроможна захистити себе, свою сім’ю, надати допомогу потерпілим. Науково-технічний прогрес, значно наростивши можливості виробництва, одночасно приніс із собою небезпеку для людини і навколишнього середовища. Тому, кожен із нас повинен багато знати і вміти в ім’я збереження життя та здоровя свого і оточуючих.
Управлінням ДПтС України в Тернопільської області, виправними колоніями, слідчим ізолятором області створені штаби з ліквідації надзвичайних ситуацій природнього чи техногенного характеру, розроблено та затверджено склад комісій з питань ліквідації НС, з питань евакуації, а також оперативні плани діяльності керівницства під час НС, визначені норми їх оснащення матеріально-технічними засобами.
Важливе місце в системі цивільного захисту займають створені в управлінні та установах виконання покарань Тернопільської області невоєнізовані формування цивільного захисту, які нараховують 206 чоловік.
Велика увага приділяється як теоретичній так і практичній підготовці особового складу цих підрозділів. Так, в поточному році працівниками служб з мобілізаційної роботи та цивільного захисту проведено 64 занять з персоналом та 43 занять із засудженими та особами взятими під варту.
Організовано 9 об’єктових та 1 тактико-спеціальне навчання, взято участь у 3 командно штабних навчаннях з територіальної оборони.
Щоквартально проводяться практичні відпрацювання дій особового складу в умовах надзвичайних ситуацій, в тому числі і його збір по відповідних сигналах, а в деяких установах кожного місяця, в ході яких перевіряється наявність тривожних валіз та їх екіпіровка, а також дії персоналу в разі виникнення НС.
Як показують навчання, в цілому, особовий склад органів та установ виконання покарань Тернопільської області спроможний до виконання завдань з попередження і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій різного характеру.
На завершення всього, сьогодні 23.12.2014 року під керівництвом заступника начальника управління Стахова Валерія Вікторовича проведено спеціально-обєктове навчання на тему «Застосування засобів індивідуального та колективного захисту, алгоритм дій посадових осіб – членів невоєнізованих формувань цивільного захисту та евакуаційної комісії управління ДПтС України в Тернопільській області при виникненні надзвичайних ситуацій природнього та техногенного характеру».
Даний захід складався з двох етапів. Під час першого етапу о 6 год 00 хв. було оголошено «Навчальний збір». За встановлений проміжок часу до місця постійного несення служби прибуло 100% особового складу управління, в черговий раз перевірялась реальність дії схеми оповіщення, екіпіровка особового складу (наявність тривожних валіз, пам’яток з оповіщення та екіпіровки), знання особовим складом своїх обов’язків під час виникнення можливих НС.
Під час другого етапу проведено заняття на тему «Застосування засобів індивідуального та колективного захисту, алгоритм дій посадових осіб – членів невоєнізованих формувань цивільного захисту та евакуаційної комісії управління області при виникненні надзвичайних ситуацій різного характеру» з використанням знань особовим складом на практиці.
Прес-служба
управління ДПтС України в Тернопільській області

CAM00138 CAM00127 124 123 100_5267 6(1) 5(1) 4(1) 3(1) 2(1) 1(1)

Сьогодні у Тернополі свято тролейбусів

На Тернопільщині орудують кишенькові злодії