Бельгійські журналісти зніматимуть документальний фільм про бронедивізіон часів Першої світової війни на Тернопільщині

Поділитися

Affiche présentation documentaire6-9 квітня 2015 року бельгійські журналісти Франсуа Лемпер та Хав’єр Істасс проводитимуть зйомки документального фільму «Бельгійські солдати царської армії» на території Тернопільської області.

Фільм розповідатиме про історію бойових дій 1915-1917 рр. за участю елітного бельгійського бронедивізіону АСМ. Сюжет базується на історичних джерелах – 2000 старовинних фотографій та 20 щоденників бельгійських солдатів.

Зйомки проходитимуть у Тернополі, Бережанах, Бучачі, Збаражі, Зборівському районі (Цебрів, Озерна, Зборів, Воробіївка, Глядки) та Козівському районі (Козова, Конюхи, Бишки).

Документальний фільм вийде у кінопрокат та телепростір до вересня 2015 року. Тривалість стрічки – 52 хв, мова – французька, хоча планується переклад на українську.

Продюсер документального фільму – компанія «Амбіансе» (Намур, Бельгія). Зйомки підтримують: Інститут ветеранів, Національний департамент оборони, Національний військовий музей в Брюсселі, Льєзький університет, численні історичні організації.

Довідка
22 вересня 1915 року бельгійські солдати, вже сформовані у дивізіон, покинули Францію з метою допомоги царській російській армії у військових діях проти німців та австрійців на Галичині з новими моделями бронетехніки.

До січня дивізіон пробув у казармах царського палацу в Петергофі, звідки 11 січня 1916 року вони вирушили на поїзді до Волочиська через Київ. Потім солдати поїхали зі своєю бронетехнікою, озброєними вело- та мотоциклістами до Збаража, де зупинилися до червня.

Бельгійський бронедивізіон брав участь у Брусиловському прориві, битвах під Ігровицею, Білою, Цебровом, Озерною, Зборовом, Бучачем, Конюхами.

З жовтня 1916 до травня 1917 солдати провели зиму в Озерній, потім проходили вишкіл в окопах с. Будилів і Конюхи Зборівського р-ну. Брали участь у великих битвах до взяття Тернополя 25 липня.

10 грудня солдати покинули Галичину поїздом з Волочиська до Києва. Згодом поїхали до Москви, Вологди, В’ятки, Владивостоку, Харбіну (Манчжурія), США. Прибули до Франції 24 червня 1918 року, після 1005 днів участі у військових діях.

Дивина на тернопільському ставі продовжує шокувати перехожих (фото)

Квітень ніяк не переможе зиму в Тернополі (відео, фото)