В Україні розпочалися навчання «Сі Бриз – 2016» за участі 16 країн світу

Поділитися

si bryzВ Одесі розпочалися спільні українсько-американські навчання «Сі Бриз -2016». «Цього року у навчаннях беруть участь близько 4 тисяч військовослужбовців із 16 країн. Окрім України і США, це Болгарія, Велика Британія, Греція, Грузія, Італія, Іспанія, Литва, Молдова, Норвегія, Польща, Румунія, Туреччина, Швеція і Фінляндія», – розповіла полковник Оксана Гаврилюк, начальник управління комунікацій та преси Міністерства оборони України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа центрі. «Сі Бриз – 2016» проводитимуть у північно-західній частині Чорного моря, Одеській та Миколаївській областях. Навчання триватимуть до 30 липня. За цей час учасники відпрацьовуватимуть дії багатонаціональних штабів і сил під час підготовки та проведення міжнародної операції зі встановлення миру за стандартами провідних країн.

Україну на навчаннях представляють всі види ЗСУ, а також Державна прикордонна служба та Національна гвардія України. Полковник Гаврилюк зазначила, що загалом до маневрів залучать понад 25 бойових кораблів, катерів і суден забезпечення українських, американських, румунських і турецьких військово-морських сил, близько 20 літаків та вертольотів і понад 140 одиниць автомобільної та броньованої техніки.

Речник Міноборони повідомила, що із 257 мільйонів гривень, закладених у бюджеті на 2016 рік на медичне забезпечення, міністерство вже отримало 168 мільйонів. Із них більше 95 мільйонів витратили на закупівлю медикаментів. Ще близько 200 тисяч гривень надійшли на рахунки Міноборони як благодійна допомога. «Ці кошти були розподілені між військово-медичними закладами відповідно до першочергових потреб і реалізовані у повному обсязі», – зазначила Оксана Гаврилюк. У натуральному вигляді громадяни надали ліки та медичне майно для армії на загальну суму 363,5 мільйона гривень.

Речник Міноборони зауважила, що завдяки централізованим закупівлям медичного обладнання вдалося заощадити вже більше 2 мільйонів гривень бюджетних коштів. Завдяки рекомендаціям внутрішніх аудиторів, за минулий тиждень вдалося запобігти надмірних витрат і збитків на суму близько півмільйона гривень. «Зокрема, зменшено вартість ремонту озброєння та військової техніки, капітальних ремонтів та реконструкцій військових об’єктів тощо», – пояснила Оксана Гаврилюк. Також аудитори встановили ризики в управлінні коштами та майном на суму понад 93 мільйона гривень і надали 35 рекомендацій на суму понад 6,5 мільйона гривень щодо підвищення ефективності управління.

Оксана Гаврилюк повідомила також, що з початку цього року на службу за контрактом вступили вже понад 40 тисяч військових, із яких близько 4,5 тисяч – офіцери. «Таким чином, щомісяця лави українського війська поповнює близько 6 тисяч контрактників, що у рази перевершує показники минулого року», – зазначила речник Міноборони. Вона додала, що за оцінкою регіональних центрів зайнятості, на сьогодні військова служба за контрактом є однією з найбільш конкурентоспроможних професій на ринку праці України.

У Києві від вибуху в машині загинув журналіст Павло Шеремет

За минулу добу внаслідок бойових дій 7 загиблих українських військових, 14 – поранених