Ректора тернопільського педуніверситету Кравця запитали про знищення Дністра

Поділитися

Екологічно-гуманітарне об’єднання “ЗЕЛЕНИЙ СВІТ” надіслало відкрите звернення ректору Тернопільського педуніверситету Володимиру Кравцю з пропозицією прояснити питання щодо згоди бути субпідрядником ПАТ “Укргідроенерго” у розробці техніко-економічного обґрунтування.

У зверненні йдеться про те, що громадськість краю з великим подивом сприйняла інформацію ПАТ «Укргідроенерго» про те, що ТНПУ імені Володимира Гнатюка перебуває у «Переліку спеціалізованих організацій та установ, що погодилися брати участь в якості Субпідрядників по виконанню окремих робіт в складі ТЕО Верхньодністровського каскаду ГЕС».

ЕГО «Зелений Світ» звертається до ректора ТНПУ проф.В.П. Кравця з пропозицією спростувати або підтвердити цю інформацію.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
Шановний Володимире Петровичу!

Як Вам відомо, значний громадський та медійний резонанс останнім часом викликали плани ПАТ «Укргідроенерго» спорудити на Дністрі, у межах Тернопільської, Чернівецької та Івано-Франківської областей, зокрема на території Національного природного парку (НПП) «Дністровський каньйон» каскад з шести гідроелектростанцій (ГЕС). Адже на території НПП законом «Про природно-заповідний фонд України» забороняється будь-яка діяльність, яка призводить або може призвести до погіршення стану навколишнього природного середовища та зниження рекреаційної цінності території.
З даного питання Тернопільська обласна рада двічі одноголосно прийняла рішення про заборону будівництва каскаду ГЕС на Дністрі у межах Тернопільської області та звернулася до керівництва держави з вимогами: вилучити з Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року положення щодо будівництва каскаду ГЕС на Дністрі, відмовитись від реалізації намірів його проектування і будівництва, натомість розглянути можливість розвитку сонячної та вітрової електроенергетики. Обласна рада також пропонує Верховній Раді України внести зміни до Держбюджету на 2017 рік та передбачені для підготовки технічно-економічного обґрунтування будівництва каскаду ГЕС 155 мільйонів грн. спрямувати на соціально-економічний розвиток півдня Тернопільщини.
При прийнятті своїх рішень Тернопільська обласна рада спиралася на однозначно негативні оцінки планів спорудження каскаду ГЕС на Дністрі, надані Науково-технічною радою НПП «Дністровський каньйон», Мінприроди України, провідними науковцями природничих кафедр ТНПУ, професорами Л.П. Цариком та В.В. Грубінком, експертний висновок Інституту екології Карпат НАН України та Української асоціації активного та екологічного туризму. Їхній міст зводиться до того, що вже у процесі будівництва ГЕС буде знищено усі прируслові та руслові природні комплекси НПП «Дністровський каньйон», втрачено можливості для розвитку активного та «зеленого» туризму, а також рекреації на Дністрі, а в подальшому спричинено часткове затоплення біля 40 сіл, розташованих у долині Дністра. Отже проект визнавався екологічно та соціально небезпечним, тож сама його ідея повинна бути відхилена.
Мінприроди України запропонувало Уряду відкликати своє розпорядження щодо затвердження Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року, якою передбачено будівництво каскаду ГЕС, та подати її проект на стратегічну екологічну оцінку. Інститут екології Карпат НАН України та Науково-технічна рада НПП «Дністровський каньйон»
принципово відмовилися брати участь у розробці Техніко-економічного обґрунтування руйнівного проекту.
Отже є підстави переконливо стверджувати, що усі громадсько-політичні сили Тернопілля, природоохоронні та туристичні організації, наукова громадськість продемонстрували єдність та згуртованість у своєму намірі не допустити знищення природної та історико-культурної спадщини Подністров’я та порушення прав його мешканців у процесі реалізації руйнівного техногенного проекту.
Відтак з великим подивом громадськість сприйняла інформацію ПАТ «Укргідроенерго» (додаток № 1 до листа від 09.03.2017) про те, що ТНПУ імені Володимира Гнатюка перебуває у «Переліку спеціалізованих організацій та установ, що погодилися брати участь в якості Субпідрядників по виконанню окремих робіт в складі ТЕО Верхньодністровського каскаду ГЕС».
ЕГО «Зелений Світ» звертається до Вас з пропозицією спростувати або підтвердити інформацію про згоду ТНПУ імені Володимира Гнатюка брати участь у виконанні робіт в складі ТЕО т. зв. «Верхньодністровського каскаду ГЕС».
Якщо така згода була надана ПАТ «Укргідроенерго» керівництвом Університету, прошу надати копію відповідного документу.
Відповідь на це звернення прошу надати згідно положень ст. 20 закону «Про звернення громадян».
З повагою,
виконавчий директор ЕГО «Зелений Світ»,
член Правління Української Гельсінської спілки з прав людини ,
член Науково-технічної ради НПП «Дністровський каньйон»
Олександр Степаненко.

У Тернополі під час обшуку в аптеці знайшли фальсифіковані ліки

Патрульні оштрафували водія з пивзаводу “Опілля”, який забруднював проїзну частину