У Молоткові вшанують загиблих

Поділитися

29 квітня у с. Молотків Лановецького району вшанують пам’ять місцевих мешканців, які 75 років тому стали жертвами нацистів.

Програма меморіальних заходів
9:00 – 10:20 – Богослужіння та панахида за жертвами Молотківської трагедії у церкві св. Георгія Побідоносця у с. Молотків
10:30 – формування поминальної процесії біля пам’ятного знаку «Кузня»
11:00 – молебень за душі жертв Молотківської трагедії біля «Стіни пам’яті» меморіального комплексу «Молотківська трагедія»
11:30 – мітинг-реквієм та покладання квітів до пам’ятних знаків меморіалу жертвам Молотківської трагедії
12:00 – урочисте відкриття пам’ятного знаку «Усім загиблим за волю і незалежність України» на центральній площі села (біля сільської ради)
У програмі передбачені виставки майстрів народної творчості, проведення молодіжного табору «Козацька Січ – 2018».
Довідка Вікіпедії
29 квітня 1943 німецькі нацисти спалили Молотків (залишилася церква, школа і 5 хат із 358), вбили 617 осіб (у тому числі 92 дітей і священика Я. Юхновського).
Споруджено меморіальний комплекс «жертвам фашизму» та односельцям, полеглим у німецько-радянській війні (1985, архіт. І. Осадчук, скульп. Б. Рудий) із пам’ятним знаком на місці кузні, де гітлерівці живцем спалили 16 осіб, символічною вулицею (на якій розташовані пам’ятник Скорботній Матері, обгорілий дуб, символічні залишки будинків), краєзнавчий музей «Молотківська трагедія» (започаткований І. Мельничук), 3 пілони над яким символізують сім’ю -батька, матір і дитину.

На Стіні Пам’яті — перелік замучених, розстріляних і спалених, поруч — скульптура воїна; на цвинтарі насипана братська могила 22-м воякам УПА, полеглим у Молоткові 29 квітня 1943. Також 1985 на пам’ять про загиблих посаджено 617 беріз обабіч дороги до села.

У Тернополі розпочався Майдан

Акція протесту щодо забудови парку Національного Відродження триває