Чому падає курс гривні?

Поділитися

За останні 10 днів гривня досить суттєво впала до долара, на 2-3%. На міжбанку курс ”зеленого” сьогодні 26.75 ₴/$, готівковий – 26.90. В чому причина?

Є кілька факторів.
1. Сезонний. Так історично склалося, що з середини літа до середини зими гривня падає, як листя опадає з дерев. Весною наша національна валюта зростає, як і вся природа навколо.

Про причини неодноразово писав. Коротко – аграрники. Цього року чітко з середини літа гривня перейшла до падіння. Як кажуть в народі, «Стабільність – запорука майстерності!». Ой, стоп, тут це не підходить…

2. Бюджетний. Ситуативний попит на долар збільшується при великих виплатах з державного бюджету. Цього разу це були великі погашення гривневих ОВДП (частково на нерезидентів), відшкодування ПДВ. Надлишкова гривня не йде в кредити (законопроект 6027д «Про захист кредиторів» поки не підписаний Президентом), а плине на валютний ринок.

3. Кері-трейд. Цей хитрий термін перекладається з англійської як «гра на курсах валют та ставках в різних країнах». Іноземці навчилися користуватися 1-м фактором (сезонністю), продали свою валюту в лютому по курсу 28, вклали в гривневі ОВДП на кілька весняних місяців, заробили на цьому 6-7% і відкупили знову долари дешевше, по 26.5.

4. Політичний. На мій погляд, цього разу найважливіший. Навіть оптимісти зрозуміли, що наступний транш кредиту МВФ ми отримаємо (якщо ще взагалі отримаємо!) не раніше жовтня-листопада.

Причина – чергова відмова влади України підняти ціну на газ для населення. Це повинен зробити Кабмін згідно Меморандуму з МВФ. Повинен, але не робить, відкладає вже майже рік. Уряд і Прем‘єр побоюються негативного суспільного резонансу, особливо напередодні виборчих перегонів. Президентові також не вдасться відсидітися збоку. Адже Порошенко з Гройсманом політичні партнери і соратники. Опозиція, головним чином, популістська, не втратить шанс покритикувати ”антинародну ненажерливу владу”.

А без траншу МВФ ми не отримаємо ні макрофінансову допомогу Євросоюзу на €1 млрд, ні гроші міжнародних організацій, ні дешеві кредити та гарантії країн-партнерів, ні інвестицій іноземного бізнесу. При цьому, мусимо виплатити ще понад $15 млрд за 2018-2020 роки. Міжнародних резервів Нацбанку не вистачить. Гривня може зірватися у провалля…

Банкіри всі ці ризики чудово розуміють, от і ”таряться” доларами на всі гроші.

Тому курс гривні падає.

Підвищення ціни на газ для населення може зупинити найгірший сценарій.

Тарас Козак

Спростування інформації щодо статті “Відкритий лист до ієрархів УГКЦ отця Григорія Планчака”

Тернополяни витрачають на ліки найбільше в Україні