Проти ринку землі чиновники, які заробляють на ньому 25 мільярдів гривень

Поділитися

Сьогодні в держвласності знаходиться 12 млн га землі. Вартість її оренди – 25 млрд грн на рік. Але до бюджету сплачується менше 1% цієї суми.

Мені трошки сумно, тому що волосся у мене вже немає, а мораторій на продаж землі в Україні все ще є. Чому я займаюся питанням ринку землі? Не тому, що хтось за це заплатив або хтось на мене вплинув. Мій дідусь народився в 1921-му році в родині українського фермера. Коли мені було приблизно 7 років, він мені подарував папірець, на якому була намальована ферма його сім’ї. Він мені показав, де була хата, де був корівник, де було поле. І розповів історію його і моєї родини.

Їх розкуркулили і відправили до Сибіру. Земля і ферма була колективізована. Всі, крім мого діда, в Сибіру померли. Він став солдатом, пройшов всю війну, залишився в Радянській Армії до пенсії. Ніколи не був членом Комуністичної партії.

Мене дуже зворушила ця історія. Вона – причина, через яку я займаюся цими питаннями. Це причина, по якій моя команда подавала позови до Європейського суду з прав людини і відстоювала права українських власників на свою землю.

Що вирішив суд? Що мораторієм на продаж землі, Україна порушує права власності 7 млн громадян. Тих громадян, яким держава повернула цю землю. Це, в основному, діти людей, предки яких померли в Сибіру, і чия земля була у них відібрана. Тоді, коли їм роздали цю землю, вони боялися, що станеться ситуація, як з ваучерами і у них відберуть цю землю. Уряд вирішив всього лише на один рік обмежити купівлю-продаж. Всього лише на один рік. Відтоді цей рік триває вже 20 років.

Відтоді право власності на свої паї ці люди реалізувати не можуть. І коли задають опитування про те, чи може бути об’єктом купівлі-продажу земля і відповідають “ні”, що означає Ця відповідь? Ця відповідь означає, що немає права власності. Це означає, що ми позбавляємо цих громадян права власності на їх землю. Ми її відбираємо.

Звучать пропозиції від соціалістів, від комуністів: “Давайте, все буде державне”. Ми це вже проходили. Більш того, це відбувається і зараз. Зараз 12 млн гектар перебуває у державній власності. Держава не знає, що відбувається з цією землею. З цих 12 млн в кадастрі враховано тільки 1 млн. З цих 12 млн держава отримує всього лише 100 млн гривень оренди. Хоча за сьогоднішньою ринковою ціною, орендна плата за рік має становити 25 млрд грн. Ось як держава розпоряджається землею, яку ви хочете йому віддати.

Хто зараз чинить опір ринку? Чинять опір ті чиновники, які заробляють ці 25 млрд гривень, а до бюджету відправляють тільки 100 млн. Вони отримують хабарі. Вони проти ринку землі, тому що в іншому випадку позбудуться основного доходу, їх активів. Це корупційні потоки, які вони захищають. Вони купують мітинги, політиків, які 20 років намагаються відвернути нашу увагу на референдум, який неможливо провести. Намагаються відвернути нашу увагу на наповнення кадастру, який нібито наповнюється, але ніколи не буде наповнений.

Це відволікання уваги від суті. А суть в тому, що треба відновити право власності 7 млн громадян. Ось моя позиція, як правнука розкуркуленого українського селянина.

Ден Пасько, засновник аналітичного центру EasyBusiness, для Ліга.нет

Голова Тернопільської облради Віктор Овчарук вшанував українських гіркіних, стрелкових, захарченків

Чого чекати від законопроекту про ринок землі?