У столиці вшанують пам’ять провідника ОУН Олега Ольжича

Поділитися

10 червня (четвер) 2021р о 12.00 у Києві біля меморіальної дошки, встановленої на київському будинку по вул. Льва Толстого, 15 відбудеться вшанування пам’яті визначного українського громадсько-політичного діяча, провідника ОУН, відомого поета і вченого-археолога Олега Ольжича .

Саме за цією адресою знаходилася конспіративна квартира, у якій мешкав О. Ольжич як керівник підпільної мережі ОУН в Україні у 1941-1942 рр.

Участь у заході візьмуть представники громадськості, члени Національної спілки письменників України.

Довідка

10 червня 2021 року виповнюється 77 років із дня загибелі великого патріота України Олега Ольжича. Він народився у Житомирі 21 липня 1907 року у родині відомого письменника Олександра Івановича Кандиби (псевдонім – Олександр Олесь). Закінчив у Празі Карлів університет , у 1930 році захистив дисертацію на звання доктора філософії на тему «Неолітична мальовнича кераміка Галичини». Як науковець-археолог співпрацював із Гарвардським університетом (США), був учасникам численних міжнародних конференцій, друкував статті у провідних наукових виданнях. Захоплювався поезією, писав українською мовою, автор поетичних збірок «Рінь» (1935 рік), «Вежі» (1940) та посмертно виданої «Підзамче» (1946). Наукову і творчу працю поєднував з участю в українському націоналістичному русі. З 1929 року – член Організації Українських Націоналістів. У1937 році очолив культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів.

До Києва О. Ольжич прибув у 1941 році з метою налагодити підпільну мережу ОУН в Україні. Перебував тут до 1942 року, а з початком гітлерівських репресій проти українських націоналістів повертається до Львова, де в 1944 році був заарештований гестапо.

10 червня 1944 році Олег Ольжич загинув у німецькому концентраційному таборі Заксенхаузен.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

У Збаражі інспектором праці виявлено семеро працівників, які працювали у торгових кіосках без оформлення трудових відносин

Українські заробітчани виїжджають у Польщу вже разом із сім’ями