Геловін – не українське свято. У нас – це більше для розваги

Поділитися
По-перше, Геловін – не українське свято. У нас – це більше для розваги і, звісно, для маркетингу.
По-друге, нагадаємо вам сьогодні легенду про один із символів свята – гарбуз, що світиться. Інша назва – ліхтар або світильник Джека. В часи масових віялових відключень електрики по всій Україні – як ніколи актуально.
Отож. Жив колись коваль на ім’я Джек. Він добряче пиячив і любив гроші. Якось зайшов до одного з пабів випити, а там якраз смакував чи то ель чи то віскі сам Диявол. Випили вони по одному кухлю, тоді по другому, по третьому і в Джека закінчилися гроші.
Диявол погодився заплатити в обмін на душу коваля. Джек погодився, а нечистий обернувся на монетку. В цей час хитрий Джек поклав монетку собі в кишеню, де уже лежав срібний хрестик (чимось нагадує коваля Вакулу – хіба ні?). Через срібний хрестик Диявол опинився в пастці та не міг прийняти свій справжній образ.
Власне, виторгував собі Джек у Диявола безбідне життя та обіцянку не брати його душу в пекло.
За кілька років знову зустрівся коваль з Дияволом попиячити (якісь дуже наївні та легковірні дияволи були в ті часи). Після надцятого випитого кухля, попросив Джек залізти нечистого на дерево (і останнього нічого не збентежило в цьому проханні). Поки той виліз на дерево, коваль намалював на стовбурі хрест і Диявол знову опинився у пастці. Виторгував собі Джек ще 10 років безтурботного життя.
Але не скористався цим, бо помер раніше. В рай його не пустили, в пекло – теж (бо ж була попередня домовленість з нечистим). Отак і бродить Джек в очікуванні Судного дня по землі. Диявол кинув ковалю тліючу жарину із пекла, щоб той міг підсвічувати собі дорогу. Джек поклав її в гарбуз і відправився у мандрівку. Звідси і походить назва «ліхтар Джека», а в різних країнах світу він став символом Геловіна.
Бажаємо вам, любі читальники, щоб російська нечисть назавжди забралася з нашої України.

Як підготуватися до надзвичайної ситуації?

Курс з тактичної медицини для цивільних громадян у Луцьку