Що думають польські аналітики про націоналістів Тернопільщини і Львівщини?

Поділитися

Націоналісти в Україні набирають сили – і навіть виголошують ідеї про необхідність забрати у поляків Підкарпаття, налаштовують Західну Україну проти Польщі. Хоча головним їхнім ворогом залишається Москва. Янукович і Партія регіонів використовують націоналістичну «Свободу» у власних цілях, сподіваючись послабити позиції Юлії Тимошенко, пише Міхал Кацевіч у польському тижневику Newsweek Polska.

«Націоналісти після останніх місцевих виборів у жовтні минулого року “роздають карти” на заході України і мають дедалі більший апетит до влади в усій країні. Зараз вони керують Тернополем, частково Львовом і мають сильні позиції на Волині», – пише автор статті. «Свобода – дуже вдалий проект Партії регіонів, – наводить Міхал Кацевіч слова політолога і депутата Дмитра Видріна. – націоналісти, яких спонсорують олігархи з Донецька, отримають владу на Західній Україні і будуть там боротися з політиками Юлії Тимошенко, служачи виключно Януковичу».

Риторика «Свободи» на чолі з лікарем і юристом зі Львова Олегом Тягнибоком ніколи не вирізнялася делікатністю, пише автор. То вони пропонують відрубати олігархам голови, то вивезти українських політиків на човнах у Чорне море й там залишити. На думку Тягнибока, пише Міхал Кацевіч, шість років тому була псевдореволюція, а справжня ще попереду. Під проводом Тягнибока, зазначає автор статті, в партію об’єдналися групи скінхедів, ветеранів УПА і національних ідеологів

«Націоналісти вправно пропагують свої ідеї, особливо на заході країни. Решта політиків зробили все, аби викликати відразу до демократії і лібералізму», – цитує видання київського політолога Віталія Портнікова. За словами автора статті, ідеологія радикалів зводиться до принципу: Україна для українців. Окрім того, вони хочуть очистити країну від олігархів, які служать Заходу і Москві

«Немає сумніву, що Янукович дозволить «Свободі» розвивати бандерівський культ на заході країни, але як тільки Тягнибок набере значної сили, він стане ворогом, – цитує Newsweek Polska іншого політолога, Вадима Карасьова з Інституту глобальних стратегій (Київ). – Не виключено, що антипольський радикалізм націоналістів може вправно використати влада в Києві для тиску на Варшаву». Однак наразі, додає автор, головний ворог націоналістів не Польща, а Москва. Націоналісти, пише він, будуть робити все, аби поділити мешканців Західної України на «справжніх» і менш гідних українців з російським чи польським корінням. «А це тільки тішить президента Януковича і Москву», – наголошує Міхал Кацевіч.

У Підволочиську поговорили про трудовий договір

Тернопіль може залишитись без тепла і гарячої води!!!