Гострі респіраторні вірусні інфекції в дітей: педіатр Ходорчук з “Поліклініки Медікус” рекомендує

Поділитися

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) – це група захворювань, які є найбільш поширеними в дитячому віці і проявляються переважним ураженням органів дихання. Висока частота ГРВІ зумовлена величезною кількістю збудників (біля 300 видів вірусів), легкістю передачі інфекції (повітряно-краплинний шлях), незрілістю імунної системи дитини, нестійкістю імунітету після перенесеної хвороби. Особливо висока захворюваність в дитячих колективах, де, як правило, має місце  довготривала  циркуляція збудника, що підвищує ризик повторного інфікування дитини. Схильні до ГРВІ  діти з різною хронічною патологією, алергією. Джерелом інфекції виступає хворий на ГРВІ або вірусоносій. Вхідними воротами для збудника є органи дихання. Вірус осідає на епітелії слизових оболонок  дихальних шляхів, викликаючи місцеву запальну реакцію, яка супроводжується набряком і виділенням секрету. На певному етапі розвитку хвороби збудник попадає в кров’яне русло і з током крові проникає у внутрішні органи, порушуючи їх функцію. Отже, ГРВІ це хвороба всього організму, а не лише  органів дихання. Тому раннє і повне обстеження дитини лікарем є необхідним для встановлення діагнозу і вироблення правильної тактики лікування.

Незважаючи на загальні ознаки ГРВІ (підвищення  температури тіла, кашель, нежить, чхання), існують відмінності в перебігу захворювання в залежності від виду збудника. Кожен  із вірусів має своє улюблене «місце проживання» в дихальних шляхах. Одним із найбільш поширених є риновірус ( 25-40% усіх  ГРВІ ). Він викликає запалення з боку слизової носа, що проявляється масивними слизистими виділеннями, утрудненням носового дихання , легким покашлюванням  (в основному  через затікання слизу по задній стінці глотки), незначним підвищенням температури. У дітей першого року життя через закладення носа спостерігається відмова від смоктання грудей, можливий розвиток отиту.

При аденовірусній інфекції крім катаральних проявів з боку носоротоглотки паралельно іде запалення мигдаликів, шийних лімфатичних вузлів, очей. Ураження очей проходить у вигляді катарального, фолікулярного або плівчатого кон’юнктивіту, який відзначається тяжкістю перебігу. Температура тіла висока. Можуть бути також болі в животі, розлади травлення, збільшення печінки і селезінки, зміни з боку серцево-судинної системи. Запальний процес у дихальних шляхах часто поширюється на бронхи і легеневу тканину. Аденовірусна інфекція відіграє важливу роль у формуванні хронічних тонзилітів, гайморитів. Можливе хронічне  вірусоносійство аденовіруса з періодичним загостренням симптомів хвороби.

Збудником ГРВІ може бути респіраторно-синцитіальній вірус (РС-вірус), який переважно уражає дітей  раннього віку. Запальний процес при цьому вірусі розвивається в нижніх  відділах  дихальних шляхів (бронхах, бронхіолах), що проявляється різкою задишкою, ціанозом, шумним диханням, численними  хрипами над легенями. Катаральні прояви з боку носоглотки незначні, підвищення температури тіла помірне. При своєчасному наданні допомоги спостерігається швидка ліквідація вказаних симптомів.

Якщо ГРВІ викликають віруси парагрипу, то найбільш характерною ознакою є ларингіт

( запалення в гортані ): грубий, «гавкаючий» кашель з поступовою охриплістю або повною втратою голосу, болі в горлі, відчуття печії по ходу трахеї. Поява ларингіту особливо небезпечна  для дітей першого року життя і раннього віку, оскільки в силу анатомо-фізіологічних      особливостей у них може розвиватися стеноз (звуження) гортані аж до  асфіксії.  Ця категорія дітей вимагає обов’язкової госпіталізації.

Однією із форм ГРВІ є грип. Вірус грипу має численні підвиди (типи). На відміну від інших збудників ГРВІ, грипозні віруси відзначаються особливою токсичністю. Попадаючи спочатку в дихальні шляхи, вірус грипу надалі має здатність розмножуватися в інших органах – легенях, нирках, наднирниках, мозкових оболонках, мозку. Основним місцем прояву токсичної дії вірусів грипу є нервова і кровоносна системи. Тому при наявності грипу на перший план виступають не катаральні прояви, а симптоми інтоксикації: висока температура тіла, головні  болі, запаморочення, марення, болі в м’язах. Можливий розвиток судомного синдрому, носові кровотечі, крововиливи на шкірі, в кон’юнктиву, внутрішні органи. На слизовій ротоглотки спостерігається виражена судинна сітка. Групою ризику при цій патології є діти першого року життя і раннього віку. Серед ускладнень при грипі найчастішими є менінгіти, енцефаліти, геморагічні пневмонії, бронхіти. Кінцева діагностика збудника ГРВІ базується на даних лабораторних досліджень.

Кожний із варіантів ГРВІ ( у тому числі і грип) може протікати легко, середньої важкості і важко. Це залежить від багатьох факторів, але першочергове значення має вік дитини, опірність організму, наявність супутніх захворювань і, безумовно, термін звернення за медичною допомогою. Чим раніше призначено лікування, тим вірогідність ускладнень менша. Необхідно пам’ятати також про те, що ряд інших інфекційних захворювань ( кір, краснуха, менінгококова інфекція тощо) починаються із тих же симптомів, що і ГРВІ. Тому ранній огляд дитини педіатром дозволяє уникнути діагностичної помилки і надати своєчасну індивідуальну медичну комплексну допомогу.

Після перенесеної ГРВІ дитина залишається  ослабленою і легко піддається інфікуванню іншими видами вірусів або бактеріями. План заходів по оздоровленню цих пацієнтів  визначається в кожному конкретному випадку лікарем. Позитивних результатів можна чекати лише тоді, коли поради лікаря будуть виконуватися батьками. Ця умова є необхідною і при проведенні профілактики ГРВІ. Комплекс профілактичних заходів включає підвищення захисних властивостей організму, що досягається першочергово не медикаментами, а правильним харчуванням, дотриманням режиму дня, проведенням різних загартовуючих процедур. Деталі визначить педіатр.

 

ПОРАДИ БАТЬКАМ

–          Не займайтеся самолікуванням. Обережно сприймайте поради аптечних працівників, знайомих. Пам’ятайте, що двох однакових хвороб не буває.

–           Правильний вибір лікувальних засобів для вашої дитини може призначити лише лікар після  огляду дитини.

–          Не давайте дітям різних препаратів, придбаних поза аптечною мережею.

–          До приходу лікаря ізолюйте дитину, забезпечте їй ліжковий режим, доступ свіжого повітря, давайте багато пити.

–          При нежиті користуйтеся одноразовими паперовими серветками.

–          Не допускайте контактів дитини з іншими членами родини.

Матеріал підготувала лікар-педіатр

 Поліклініки Медікус, канд.мед.наук,

доцент Н.Я.Ходорчук

 

   Педіатр Поліклініки Медікус проводить консультативні прийоми дітей з питань діагностики, лікування і профілактики різних захворювань дитячого віку, визначає обєм лабораторних та інструментальних обстежень, потребу в огляді профільних дитячих спеціалістів, надає конкретні поради по харчуванню, догляду і реабілітації пацієнтів з урахуванням їх індивідуальних вікових особливостей.

      Записатися на прийом та отримати додаткову інформацію можна

за адресою: м.Тернопіль, вул. Живова,28       конт. тел.: (0352) 52-57-57; 40-05-17.


      У нашому закладі до ваших послуг:

                                               ♦офтальмологія  (доросла, дитяча)                            

                                    ♦кардіологія                                    педіатрія

                                                           ♦косметологія                                  ♦мануальна терапія

                                           ♦дерматовенерологія                   ♦УЗ-діагностика

                                                       ♦гінекологія                          ♦визначення рівня цукру в крові

                                             ♦ендокринологія                             ♦аналіз сечі

 

                   

Нардеп Іван Стойко розповів, що думає про новий виборчий закон

Іван Гавдида – творець нової епопеї