Три казки …Знову!

Поділитися

У 1931 році Богдан Лепкий видав невеличку книжечку «Три казки». Проте тих книжечок  збереглось дуже мало, тому з ініціативи старшого наукового співробітника  обласного музею Богдана Лепкого Ірини Ухман світ побачило перевидання цієї кишенькової книжки.

Як зазначає Ірина Ухман у передмові «Багато українських письменників використовували казки як джерело народної мудрості, зразок художньої досконалості, що ставали основою для написання нових самобутніх творів. Відомий український письменник та поет Богдан Лепкий писав для дітей вірші, оповідання, казки».

До збірочки увійшли казки «Про діда, бабу і качечку кривеньку», «Про лиху мачуху, сирітку Катрусю, чорну кицьку, дванадцять розбійників і про князенка з казки», «Про дідову дочку Марусю і про бабину Галюсю».

Видання стало хорошим подарунком для бережанських діток до 140 – ї річниці з дня народження Богдана Лепкого та було здійснене за підтримки політичної партії «Удар Віталія Кличка».

У книзі, як і в автентичній,що зберігається у фондах музею, є ілюстрації до казок художника Петра Андрусіва. Він широко знаний у Західній діаспорі та в світі художник, живописець, графік, ілюстратор, іконописець, автор історичних полотен, громадський діяч, письменник, педагог.

Незважаючи на всі свої негаразди та примхи долі він став найбільшим українським історичним маляром свого часу.

Книгу презентували 4 жовтня в читальному залі дитячої бібліотеки. Через призму театральної інсценізації за участю Катерини Доскач, Христини Семенець та Андрія Ухмана  глядачі змогли собі уявити Богдана Лепкого малим.

Вірші Богдана Лепкого читали першокласники ЗОШ № 3 (керівник  – Рекуляк О.Я.): Марічка Шелінська, Андрій Ухман, Софія Яцишин, Віталій Пиж, Роман Лисобей, Юлія Тиманська, Максим Вовк, Юлія Дмитрів, Ольга Скоропада, Діана Щербань, Руслан Соколовський, Андрій Глубіш, Соломія Федус, Назар Бай, Ярослав та Світлана Петренки, Ростислав Солярчик, Роман Тиманський, Плекан.

Щасливі хвилини життя подарували артисти фольклорного театру «Взори» Будинку творчості школярів (керівник – Олена Різник): Діана Легета, Микола Марущак, Юлія Островська, Олег Скакун, Марта Боберська. Вони продемонстрували казочку Богдана Лепкого «Про діда, бабу і качечку кривеньку».

Ведучими вечора були учениці 10 – Б класу ЗОШ № 1 (керівник Колодка І.І):

Юлія Бойко, Мар’яна Ганич, Анна Каратульотті, Мар’яна Шупляк.

Під час цього творчого заходу книжки отримали в подарунок бібліотеки, школи та музеї району.

Дякуємо усім, хто долучився до цієї події, адже як зазначила її ведуча Ірина Ухман: «Творчість Богдана Лепкого для дітей є актуальною і сьогодні, адже міняються покоління, звички, але незмінними залишаються життєві цінності.»

 

Алла Соколовська

 

 

 

 

 

Андрій Давиденко ініціює дослідження перспектив добування нафти в Бучацькому районі

Тернопільщина: Адмінресурс та агітація за партію влади