100 днів нової влади Тернопільщини: сумні підсумки та плачевні перспективи

Поділитися

Вчора голова Тернопільської облдержадміністрації Олег Сиротюк, його заступники Леонід Бицюра та Наталя Михно спробували прозвітувати за першу сотку трудоднів на благо громади області.  Правда, звіт вийшов не надто повноцінним, оскільки Наталка Михно працює лише з 23 травня, а ось Іван Крисак , який “вкалує” з 15 квітня не був присутнім, оскільки нещадний режим роботи, про який говорив під час звіту голова, вклав пана Івана у лікарняне ліжко.

Загалом у  звітуванні Сиротюка можна побачити як позитивні, так і негативні сторони. Прикро те, що “народний” голова ОДА і  майданівець так оперативно “пішов у відрив від народу”, що 10-ти  хвилинну прогулянку від білого дому до Євростудій замінив на службову іномарку, що терпеливо чекала його дві години (між іншим, тариф навіть за простій автотранспортного підприємства облради, яка обслуговує перших осіб ОДА, як в елітному таксі). Ця  невеличка дрібниця яскраво та досить точно характеризує сучасних керівників, адже  останній мер Тернополя, який ходив пішки вулицями міста за своєї каденції – Анатолій Кучеренко у далеких 1998-2002рр.

Розпочався звіт вчасно.  В очі кинулось те, що жонатий багатодітний губернатор, його заступник і заміжня керуюча справами апарату прийшли без обручок. А лишень 9 березня Сиротюк зі сльозами на очах присягався перед присутньою дружиною з дітьми і громадою служити вірою і правдою. Досить різка зміна як на “100 днів”.  Журналісти ще минулого тижня завважили “малинівський синдром”: у Теребовлі на нараді в президії теж сиділи “холостяки”.

Але це так собі, “ліричний відступ”.

Тільки закохана в життя та далека від чиновницької рутини, гуманітарна заступниця Михно не відцуралася каблучки.

Маруська Чашка просто транжирила робочий час, оплачуваний платниками податків, граючи  на мобільнику просто за столом президії.

Сиротюк заодно вигуляв “конину”.

 

Олег Мирославович розпочав своє звітування з переведення стрілок відповідальності: “політика, яка ведеться на місцях, не дозволяє, щоб була краща ситуація в області”. Словом, винні знайшлися одразу.

Говорив губернатор довго, аж занадто. Говорив про все, що завгодно: про красномовство та ремонт доріг, про аеропорт та 46-разове падіння платежів у спиртовій галузі, про переорієнтацію ЖКГ та решту макаронів, що отримав від “досвідчених старожилів”. За класикою “трьох конвертів” чесно розповів, що Тернопільщина пасе задніх чи не з усіх основних економічних показників. Лише тепер нібито буде проведено ефективний аудит. Правда, хто його робитиме та коли оприлюднять результати – не повідомлялось. Як і те, чи буде оголошено конкурс для аудиторів, за якими критеріями підберуть фахівців чи організацію. Якими капіталами з ними розрахуються? Невідомо.

Після “плачу” про втрату Тернопільщиною 80 мільйонів через непрозору роботу місцевої митниці, Сиротюк й словом не обмовився про кадрові зміни в цій галузі та перші кроки, які вбачає необхідними. Потім у “роздуми з бумажки” вклинились “буремні 90-ті роки” і губернатор пообіцяв захист усім інвесторам, які прийдуть на його територію, тобто на терени Тернопільщини. Не забули нагадати вже бородату теорію про легалізацію одновідсоткового прибутку лише в надродобуванні, що принесе бюджету 1 млн.грн.

За півгодини балаканини Сиротюк не забув нагадати про реєстр довгобудів. Заступник для ефекту потряс папірцями перед камерами і сховав у папку. Журналістам роздруківки не дали. Відомо, що нещодавно ці ж довгобуди отримали свої мільйони “на сторожівку”. Який відсоток відкатів – невідомо, проте різка критика губернатора свідчила, що “відкатний градус” підростає.

Осмілівши за півгодини, Сиротюк взявся за об’єкт, який був справою честі Івана Стойка – недобудовану обласну бібліотеку. Свободівець заявив, що має бачення, як з допомогою приватного бізнесу запустити бібліотеку. Напевно, губернатор ще не знає, що  земля навколо головної книгозбірні краю належить приватним структурам і туди заїхати немає як.

Слухаючи всі ці обіцянки і 0% виконаної роботи новою командою за 100 днів, не витримало небо, і в євростудіях аж почорніло. Тоді й згадали про екологічну безпеку краю.

Від супер-пуперного ремонту доріг, най-най-найкращих перспектив з новим департаментом інфраструктури, транспорту і туризму хотілося просто просльозитись.

Говорив Сиротюк чимало цікавих і правильних речей: відсутність електронного документообігу, пошук нових людей…

Проте не було нічого сказано що ж зробив він за ці 100 днів, на питання журналіста УНІАН про три найважливіші речі, які хоче зробити губернатор, щоб згодом пишатися, не зумів конкретно відповісти. Навіть про директора Департаменту економіки ОДА Галину Воляник, зі слайдів якої здирали доповідь новопризначенці, ні доброго, ні поганого не сказали. Відомо ж що в минулу п’ятницю, коли Сиротюку “стрельнуло в голову прозвітувати за 100 днів”, саме її департамент дав пів сотні сторінок тексту “як напрацювалась нова влада і що буде далі робити”. Але ж пані Воляник від Хоптяна перейшла в спадок, от тому й кривлять писки “націоналісти”.

І не вірилось, що Сиротюк працює не заради рейтингів, коли у залі було більшість “піарників”, а не однопартійців-депутатів.

Ще з півгодини “мордував зал” циферією заступник Леонід Бицюра. Він говорив значно конкретніше, ніж його шеф (детальніше дивіться відео), але теж не про справи, а про “мінуси” попередників, які залишили область на останніх місцях в усіх галузях…  і перспективи … перспективи. Наприклад, про майбутнє такого занедбаного туристичного об’єкту як Язлівецький замок, де жив останній король Польщі. Нібито його відвідують до 2 тисяч туристів у рік. Радувало те, що “майданівські менеджери” усвідомлюють, що без доріг до тих туристичних благ ніякий мандрівник не добереться. А куди приїжджає чимало туристів, як от до Збаража, свободівці добудують готель.  Але до чого тут бюрократичний апарат ОДА – невідомо.

Згадали і про 400 довгобудів, які на папері треба добудовувати, з них 55 –  з подвійним підпорядкуванням. Запитанням без відповіді залишилась сповідь про інженерну помилку в Бережанах на насосній станції. Хто відповідатиме за збитки – не згадували. З тієї всієї балаканини про стратегічний розвиток Тернопілля, написання програми і 200 підпрограм стало зрозумілим, що новопризначені чиновники “роблять ставку на паперову промисловість”. А от дитячий садок в селі Яструбово Козівського району добудують  за 2 чи 3 роки.

Під завісу доповіді, Бицюра витягнув “козир” – земельне питання: згадав про суддів, прокурорів та іншу правоохоронну нечисть, яка набудувала біля аеропорту, “хапнула” земельки по Об’їзній Тернополя тощо.

Гуманітарна заступниця Наталка Михно здивувала бравадою про перевірки дитячих таборів у середині червня, бо “нам треба оздоровлювати дітей”. Постає німе питання – а що там роблять діти сьогодні?

Добре, що на брифінгу було лише двоє заступників, бо доповідь першого “зама” Крисака журналісти вже б не витримали фізично. Задала  “позитивненький тон” брифінгу редактор телеканалу ТV-4. Чи то їй треба було впросити Сиротюка з компанією прийти на прямий ефір, чи то влада вже башляє, як попередники, та Габруська не на жарт “розсипалась в компліментах”.

Журналіст “ПРО ВСЕ” хоче нагадати читачу кілька фактів.

У 2009 році, коли Сиротюк з Бицюрою та побратимами стартували в обласній політиці і потрапили до Тернопільської облради, обіцяли оприлюднити корупційні рішення попередників і винних притягнути до відповідальності. З перелічених звинувачень жоден чиновник не сів на лаву підсудних. Під час Майдану свободівці та інші тодішні опозиціонери говорили про те, що тендери, зокрема з будівництва, ремонту доріг мають корупційну складову – відкати, про те, чи тримають вони на контролі ці розслідування, чи є взагалі порушені ці справи сьогодні не сказали ні слова. Своєю бездіяльністю Сиротюк ніби демонструє, що Хоптяна і решту януківців даремно вигнали з роботи, бо немає доказів злочинної діяльності?! Невже за 100 днів не можна було вивчити документацію і поінформувати в елементарних речах громадськість?!

Не сказав Сиротюк хто з його заступників несе персональну відповідальність за контроль над витрачанням бюджетних коштів, якість робіт. Останнє зіпхнув на громадськість. Як налагодив чи принаймні завершує  налагодження алгоритму дій навіть не довелось запитати. Чого ще вимагати, якщо навіть сьогодні невідомо, хто саме палив і громив облдержадміністрацію під час Майдану. Відмахнутись на правоохоронців – хіба по-господарськи?! Можливо, це ранній “політичний склероз”, який так і не дозволить згадати про сміттєсортувальну лінію, закуплену в Бузьку за бюджетні кошти ще за головування Кайди. Техніка досі “гниє” на Львівщині.

Ну і на завершення, шановні читачі, чи прийнятно Вам, що за попередні роки Хоптяна-Януковича в дороги Тернопільщини приватні структури “закопали” понад 100 мільйонів гривень. Сьогодні Сиротюк особисто їздить і піарить роботу тієї самої дорожньої фірми. Відомо, що на наступні два роки ця бізнес-структура виграла тендерів на ремонт доріг в розмірі 150 мільйонів гривень. Про це повідомляє “Вісник державних закупівель”. Невже є зацікавлення не розкривати “сірі схеми”? Хіба за це стояв Майдан?

Як у Тернополі прикрились Шевченком, щоб представити нову владу (відео)

***

Перша колегія нового губернатора Тернопільщини була схожа на урок географії

***

Чи розповість Олег Сиротюк на яких відкатах сиділи його попередники?

***

Помаленько, помаленько намагаємось все ліквідовувати

***

Команда Сиротюка: перші розчарування

***

100 днів Сиротюка, або Для чого губернатор заліз на бульдозер?

***

З чого почав свою “відкриту та прозору” роботу новий голова Тернопільської облдержадміністрації?

***

Як у Тернополі прикрились Шевченком, щоб представити нову владу (відео)

***

Заява Самооборони Майдану Тернопільщини щодо формування нової місцевої влади

***

Чому Тернопільська облдержадміністрація проводить закриту діяльність?

***

Кар’єри на Тернопільщині: губернатор вирішив перенаправити фінансові потоки

***

Знайомтеся, нове обличчя тернопільської влади: сторож губернатора

***

Як свободівці “хімічать” у Тернопільській облдержадміністрації

***

Про співпрацю Валентина Хоптяна та Марії Чашки

***

Як депутати організували земельну аферу в Петриках на 7 мільйонів доларів

***

Черговий ляп від команди губернатора Тернопільщини: три знімальні групи ТТБ їхали висвітлити одну робочу поїздку голови ОДА!

***

Олег Тягнибок у Тернополі: суцільне розчарування (фото, відео)

***

На тернопільському Майдані скандал: Стаюра і Чашка вводять цензуру!

***

До Тернополя повернувся Янукович!

***

У Петрикові,під Тернополем, пограбували калік та літніх людей

***

Невже депутати Тернопільської облради пограбують Петриківський обласний комунальний дитячий будинок-інтернат? (фото, відеорепортаж)

***

Агрохолдинг “Мрія” розпочав ремонт доріг, які знищив фурами на Тернопільщині?

***

Гроші Майдану: черговий скандал у Тернополі

***

Вчора у Тернополі “діти” і політики прозвітували про використання коштів Майдану

***

Губернатор Тернопільщини зробив п’ять помилок у двох реченнях!

***

Правда про найскандальніше призначення на Тернопільщині з перших уст

***

Останнє віче “Свободи” у Тернополі?

***

Команда нового губернатора Тернопільщини запроваджує ще більшу цензуру, ніж за Януковича

***

Губернатор Тернопільщини представить своїх заступників

***

Лановеччиною буде керувати хоч і Друзь, але не знаток із “Що? Де? Коли?”

***

Журналісти Тернополя обурені діями як нової, так і старої влади

***

До чого догосподарювався Хоптян і що обіцяє Сиротюк?

 

 

 

Тернопільська “Нива” висунала Мілетія Бальчоса на посаду президента ПФЛ

Тернопільська обласна рада надасть Львову кошти на ремонт автодороги “Львів-Тернопіль”