Стан ринку праці та рівень безробіття на Тернопіллі

Поділитися

Стан ринку праці, рівень безробіття відображають економічну ситуацію в державі. Вкрай негативно впливає на економіку та фінансове забезпечення соціальних програм наявність «тіньового» сектора економіки. В Україні і, зокрема, на Тернопільщині значна частина суб’єктів господарювання, приватних підприємців та працюючих громадян уникають реєстрації своїх трудових відносин, як цього вимагає Кодекс законів про працю. Виплата заробітної плати «тіньовим» працівникам здійснюється в так званих «конвертах», поза відомістю, без сплати податків та відповідних внесків до соціальних фондів. Відтак економіка потерпає від деформацій, а нелегальний обіг робочої сили веде до порушення прав людини, позбавляє працівників, зайнятих у «тіні», соціальних гарантій, трудового і страхового стажу. За цих обставин особливо болючі наслідки очікують тих, хто виходитиме на пенсію чи претендуватиме на виплати допомоги по безробіттю в розмірах, передбачених для застрахованих осіб. Ті, хто працюють в «тіньовому» секторі, можуть сподіватися лише на мінімальну допомогу по безробіттю, а пенсійне забезпечення для них взагалі буде проблематичним, враховуючи законодавчі новації, які нині жваво обговорюються.

У документі, затвердженому рішенням обласної ради від 27 травня 2008 року № 280 «Стратегія розвитку Тернопільської області на період до 2015 року», вказано, що за деякими підрахунками «тіньова зайнятість» на Тернопіллі перевищує 100 тисяч осіб.

Нині в результаті скоординованих зусиль органів влади, контролюючих органів та центрів зайнятості ситуація поліпшується, відбувається поступова детінізація економіки краю. Проте Тернопілля продовжує нести значні фінансові та моральні збитки від «тіні». Якщо брати за основу цифру в 100 тисяч «тіньових» працівників і мінімальний розмір заробітної плати в грудні минулого року в 922 гривні, то реальні втрати бюджету і соціальних фондів в області становлять понад 50,5 мільйона гривень на місяць або 606,5 мільйона гривень за весь 2010 рік. Виходячи з цього, місячні втрати обласного бюджету лише від одного нелегального працюючого складають 505 гривень 43 копійки або 6 тисяч 65 гривень 16 копійок за рік. Звідси – найменші офіційні розміри зарплат на Тернопільщині, брак коштів для реалізації соціальних програм, впорядкування доріг місцевого значення, відновлення пам’яток історії і культури нашого краю тощо.

За цих умов служба зайнятості області дбає про працевлаштування незайнятих громадян на постійні й легальні робочі місця. Торік послугами місцевих центрів зайнятості скористалося понад 56 тисяч незайнятих громадян, працевлаштовано 24677 осіб, у тому числі шляхом надання дотацій роботодавцям – 1360, одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності – 387. До оплачуваних громадських робіт залучено майже 7300 осіб, проходили професійне навчання чи підвищували кваліфікацію 4486 безробітних. З метою легалізації праці центри зайнятості реєструють договори між підприємцями-фізичними особами і найманими працівниками. Впродовж 2010 року було зареєстровано майже 11 тисяч таких договорів. Загалом за трудовими угодами на кінець минулого року на Тернопіллі працювало 20,5 тисячі найманих працівників.

Для виявлення в області нелегально працюючих у готельному, ресторанному бізнесі, у сфері надання послуг діють відповідні обласна та районні комісії, створені при місцевих державних адміністраціях. В їх роботі беруть активну участь й працівники обласного та базових центрів зайнятості. Минулоріч було проведено 402 перевірки, під час яких виявлено 127 осіб, які працювали нелегально. За результатами перевірок з 59 із них підприємці-фізичні особи зареєстрували в центрах зайнятості трудові договори. В прокуратуру для вжиття відповідних заходів було спрямовано 22 інформації про факти праці в «тіні», в Територіальну  інспекцію праці в області – 39 інформацій.

Спеціалісти центрів зайнятості наполегливо проводять роз’яснювальну роботу серед працедавців, спонукають їх до ведення соціально відповідального бізнесу. З цією метою торік відбулося 55 семінарів на територіях сільських рад за участю 360 роботодавців, а це посприяло тому, що роботодавці поінформували центри зайнятості про 694 вакансії.

Організовано також й 275 семінарів з керівниками підприємств, організацій, установ з питань ведення соціально відповідального бізнесу, в яких взяли участь 1954 представники роботодавців. Результат цих заходів – центри зайнятості отримали інформації про 2255 вільних робочих місць.

Базові центри зайнятості спільно із соціальними партнерами на ринку праці проводять дні відкритих дверей для роботодавців та дні роботодавця, в ході яких наші фахівці роз’яснюють законодавство про зайнятість, порядок укладання договорів між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками, ведуть мову про переваги легального працевлаштування та відповідальність працедавця за використання нелегальної робочої сили. Водночас службою зайнятості  активно ведеться відповідна роз’яснювальна робота з безробітними. Їм розповідають про ризики «тіньової» зайнятості, про те, що втрачає людина, яка працює в «тіні». Цій меті служать семінари з техніки пошуку роботи та із роз’яснення законодавства про зайнятість.

Однак лише просвітництвом «тінь» не подолати. Детінізація економіки потребує вдосконалення чинного законодавства та скоординованих зусиль органів влади і контролюючих структур, спільних дій всіх учасників ринку праці та соціальних партнерів. У цій справі сподіваємось, позитивно мають позначитись й нещодавні зміни в законодавстві щодо укладення трудового договору.

Відділ організаційної роботи та взаємодії з соціальними партнерами та громадськістю

У центрах зайнятості Тернопільщини постійно діють комісії з питань запобігання тривалому безробіттю

Тернопіль. Один за всіх і всі за одного