Літературний вечір «Любов — одна, її обличчя — різні» відбувся у тернопільській обласній бібліотеці

Поділитися

23 лютого 2011 року в бібліотеці відбувся літературний вечір «Любов — одна, її обличчя — різні», присвячений 140-річчю від дня народження видатної української поетеси, літературознавця, перекладачки, громадської діячки Лесі Українки (25.02.1871—1.08.1913).

Аналізуючи життєвий і творчий шлях письменниці, більшість дослідників дотримується думки, що вона була унікальним явищем не лише в літературному процесі та суспільно-політичному розвитку України, а й в аспекті її особистого світогляду на роль жінки в історії й суспільстві.

Струни поетичної ліри Лариси Петрівни Косач-Квітки не раз озивалися ніжними, сокровенними тонами, — була вона не тільки «співачкою досвітніх огнів». Її інтимні вірші складають цілу збірку (у 1991 році така книжка побачила світ під назвою «Хвилі моєї туги» у видавництві «Каменяр»).

І хоч хвороба періодично приковувала поетесу до ліжка, обмежуючи можливість вільно пересуватися та спілкуватися з людьми, вона, як і будь-яка жінка, закохувалася, страждала, мріяла про сімейне щастя…

Крила любові відносили Лесю Українку в інший світ, світ, у якому вона була щаслива, далека від болю, страждання, хвороб. Їй судилося двічі пізнати це прекрасне почуття, дві людини зуміли полегшити її важку долю.

Відомо, що письменниця з острахом думала про майбутніх своїх біографів. Адже неминуче настає час, коли доскіпливий читач починає цікавитися, з яких сердечних імпульсів народжувалися Лесині любовні поетичні одкровення…

Саме цим мотивам творчості Лесі Українки присвячено наш літературний вечір, у якому візьмуть участь студенти Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Її інтимні вірші прозвучать у виконанні студентів Інституту мистецтв.

Крім цього, у читальному залі бібліотеки можна ознайомитися з книжковою виставкою, на якій представлено видання творів видатної української поетеси, наукові дослідження її літературної спадщини та спогади сучасників, зокрема: вражаючу інтелектуальну подорож Оксани Забужко «Notre Dame d`Ukraine: Українка в конфлікті міфологій» (К., 2007), монографію Віри Агеєвої «Поетеса зламу століть. Творчість Лесі Українки в постмодерній інтерпретації» (К., 2001), книгу Олени Огнєвої «Східні стежки Лесі Українки» (Луцьк, 2008) тощо, повідомляє сайт облбібліотеки.

Цікаві факти про швидкі допомоги від уряду Тимошенко: що скажуть мешканці Тернопілля

“Тернопільводоканал” зловживав монопольним становищем