Прокуратура перевірила дотримання прав інвалідів у Тернопільській області

Поділитися

На сьогодні люди з особливими потребами залишаються однією з найізольованіших та найуразливіших груп у суспільстві. Вони, зазвичай, знаходяться останніми у черзі на дотримання гарантованих їм українським законодавством та міжнародними нормативно-правовими актами прав,  якими серед іншого передбачається їхнє матеріальне забезпечення, задоволення потреб у відновленні здоров’я, активна участь у трудовій діяльності та громадському житті, розкриття потенціалу на рівні з іншими громадянами. Тому в повсякденному житті, коли чинні законодавчі акти у цій сфері не виконуються, люди з інвалідністю, на жаль, у більшості випадків змушені апелювати до доброти і милосердя…

Одним із пріоритетних напрямків наглядової діяльності органів прокуратури Тернопільщини, якому приділяється особлива увага, є питання додержання законодавства про соціальний захист інвалідів. У поточному році   прокуратурою області проведено перевірки додержання Законів України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні» та «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» в діяльності органів державного контролю, виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій. Їх результати свідчать, що сьогодні значна кількість проблем життєдіяльності людей з особливими потребами залишається невирішеною, а реальний рівень їх інтеграції в суспільство – незадовільний. Дається взнаки і недостатнє фінансування таких заходів, але це ніякою мірою не виправдовує безвідповідальність працівників окремих фондів та служб. Адже здебільшого тільки після втручання прокурора усуваються допущені порушення прав людей з інвалідністю.

Зокрема, встановлено, що майже у всіх районах області органами місцевого самоврядування не створені належні умови для доступу інвалідів до об’єктів соціальної інфраструктури, приміщень органів виконавчої влади, транспортних засобів громадського призначення. Міськрайпрокурорами внесено подання головам міських рад з вимогою негайно усунути зазначені порушення.

Окрім цього, виявлено, що у місті Тернополі не у повному обсязі забезпечено облаштування місць для безоплатного паркування транспортних засобів інвалідів. Прокуратурою міста внесено подання голові Тернопільської міської ради. Аналогічні порушення допущені на підприємствах автомобільного транспорту Бучацького, Бережанського, Борщівського, Підволочиського, Козівського, Кременецького, Шумського та Чортківського районів.

Управлінням праці та соціального захисту населення Бучацької РДА. допущено порушення стосовно інвалідів війни Бучацького району, яким  не відшкодовано 61.2 тис. грн. за послуги з надання електроенергії по нарахованих пільгах. З метою усунення порушень закону  начальнику управління внесено припис, який виконано.

Також, за постановою прокурора  до дисциплінарної відповідальності притягнуто начальника відділу обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці управління праці та соціального захисту населення Бучацької РДА, з вини якого в особових справах 5-ти інвалідів відсутні направлення на забезпечення  протезними  виробами.

Проведені органами прокуратури області перевірки в діяльності лікувальних закладів засвідчили неналежний стан медичного обслуговування інвалідів,  в тому числі тих, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Незважаючи на вжиті заходи, продовжують мати місце численні порушення гарантованого Конституцією України права на кваліфіковану безоплатну медичну допомогу.

На усунення порушень прокуратурою області 4 березня 2011 року внесено подання начальнику головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Особлива увага прокурорів спрямована на протидію злочинним проявам у сфері соціального захисту інвалідів. Зокрема,  прокуратурою м.Тернополя порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

Встановлено, що службовці відділу реабілітації та обслуговування малозахищених верств населення, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, підготували та надали підроблену документацію на розгляд комісії про визнання гуманітарною допомогою трьох транспортних засобів – «TOYOTA YARIS», «АUDI A6», «MERSEDES-BENZ VANEO» та їх подальшої передачі у користування новим власникам.

Перевіркою з’ясовано, що перед отриманням державних іномарок троє тернополян вже реєстрували придбані транспортні засоби, строк експлуатації яких менше п’яти років, тому гуманітарну допомогу їм надано незаконно.

Внаслідок махінацій до бюджету не надійшло митних платежів на загальну суму 180 тисяч  грн., що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним державним інтересам.

За наслідками  проведених перевірок органами прокуратури області порушено 5 кримінальних справ, внесено 136 приписів та подань, опротестовано 15 незаконних актів, притягнуто до відповідальності 52 службових особи, в тому числі – 11 працівників органів виконавчої влади, контролю. За документами реагування відшкодовано 149 тисяч гривень, розповів “Про все”  прокурор відділу прокуратури області Тарас Рибизант

На Тернопільщині знову не буде світла

У Тернополі відроджують фотосправу