Про що звітували тернопільські чиновники-“аграрії” у столиці?

Поділитися

7 квітня 2011 року у Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулася Всеукраїнська селекторна нарада з питань реалізації державної програми форвардних закупівель. У нараді, яка пройшла під головуванням першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Михайла Безуглого, взяли участь в.о. голови Аграрного фонду України Сергій Хорошайлов, генеральний директор компанії «Хліб Інвестбуд» Роберт Бровді, заступники голів обласних та голови районних державних адміністрацій, керівники обласних та районних управлінь Мінагропроду, представники сільгосппідприємств.

Відкрив нараду в.о. голови Аграрного фонду Сергій Хорошайлов, який коротко проаналізував хід форвардних закупівель у регіонах, вказавши на існуючі упущення та недоліки. Окремо зупинився він на питаннях посилення взаємодії  місцевих органів влади та регіональних представництв Аграрного фонду у питаннях допомоги сільгоспвиробникам в оформленні форвардних документів.

Про виконання форвардної програми «Хліб Інвестбудом» проінформував у своєму виступі генеральний директор компанії Роберт Бровді. Він зазначив, що компанія «Хліб Інвестбуд» згідно договору з Аграрним фондом є оператором форвардних закупівель. Предметом цих закупівель є зернові культури виключно для наповнення державного інтервенційного фонду. Він наголосив, що компанія не отримує прибутку, а виконує серйозну державну програму, пов’язану з продовольчою безпекою країни.

За словами Роберта Бровді, як оператор форвардних закупівель, компанія «Хліб Інвестбуд» у стислі терміни провела усю необхідну підготовчу і роз’яснювальну роботу. Аграріям розіслано понад десять тисяч інформаційних листів. На сайті розміщено весь перелік документів з детальними інструкціями участі у форвардній програмі. Відкрито гарячу лінії, проведено прес-конференції, розгорнуто роз’яснювальну роботу з виробниками на рівні регіональних представництв. Повністю відпрацьовано механізм забезпечення учасників програми мінеральними добривами за пільговими цінами.

«На стадії розгляду і підписання документів ми теж зробили максимум для прискорення процесу», – наголосив Роберт Бровді. «Є необхідна кількість офісних приміщень, персоналу, нотаріусів. Для підписання документів виробників з регіонів запрошують по графіку, у зручний для них час. Робиться все можливе, щоб вони оперативно пройшли усю процедуру і отримали на руки підписаний договір. А за час, поки доїдуть з Києва додому, на їхніх розрахункових рахунках уже були форвардні кошти», –  відзначив він.

Більшу частину наради було відведено на заслуховування інформацій з областей і районів. Адже, з огляду на стислі терміни весняно-польової кампанії,  виконанням першого траншу форвардних закупівель зерна на рівні 40% від плану аж ніяк не можна задовольнятись. Аналізуючи ситуацію в регіонах і даючи конкретні зауваження, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Михайло Безуглий особливо наголосив, що держава зробила серйозні висновки з помилок попередніх років. А тому своєчасність і повнота розрахунків з аграріями по форвардній програмі  – на особливому контролі в міністерстві та Уряді.

За його словами, сільгоспвиробники мають шанс скористатися на вкрай вигідних умовах безпрецедентною за обсягами фінансовою допомогою держави. І ці кошти повинні дати серйозний поштовх для модернізації та інтенсифікації сільгоспвиробництва, підвищення врожайності і валових зборів зернових та зернобобових культур.

На завершення наради, Михайло Безуглий наголосив, що всі фінансові зобов’язання по форвардним контрактам держава виконає своєчасно і в повному обсязі. Для прискореного формування державного інтервенційного фонду, місцевим органам виконавчої влади доручено у десятиденний термін усунути виявлені недоліки. В першу чергу, це стосується затримок і штучних перепон з оформленням сільгоспвиробниками необхідних довідок для участі у форварді, а також організаційної допомоги та роз’яснювальної роботи.

У Кременці відкриють гемодіалізне відділення

14 квітня перше засідання круглого столу „Історія українського національно-визвольного руху і Тернопільщина. Джерела і дослідження”