Долар продовжує лихоманити: на насі друга хвиля економічної кризи?

Поділитися

Курс долара до євро знизився до 16-місячного мінімуму після обіцянок Федерального резерву зберігати мінімальні відсоткові ставки, повідомляє агентство Bloomberg. Так, курс долара до євро на момент виходу матеріалу в номер становив 1,4864 дол. проти 1,4788 дол. в середу на час закриття торгів у Нью-Йорку, де напередодні американська валюта знижувалася до 1,4879 дол. (мінімальної позначки з грудня 2009 року. — Авт.). Як вважають експерти міжнародного агентства Bloomberg, падіння курсу американської валюти частково пов’язане з оголошенням даних про динаміку цін на житло в США: вони впали, і якоюсь мірою це відображає зміну рівня «рентабельності» долара.

Утім, основним чинником падіння курсу американської валюти все-таки експерти називають прогресуюче зростання ринку цінних паперів і прискорення економічної активності в цілому. Сюди ж можна додати доволі завидну звітність багатьох найбільших компаній, яка також свідчить про відновлення економічного розвитку, підвищення рівня інфляції і подорожчання сировини. На перший погляд, картина складається більш ніж оптимістична, проте «відрадність» останніх подій не варто переоцінювати. Як вважає Валерій Дмітрієв, аналітик «БКС Експрес», незабаром ситуація стане аж надто схожою на передкризовий період 2007—2008 рр. «Поки американська фінансова влада проводить політику «кількісного пом’якшення», долар слабшатиме щодо інших валют, особливо до «товарних». Здешевлення долара супроводжується зростанням цін на сировину, що призводить до серйозного зміцнення курсів валют у сировинних країнах, зокрема, і в Росії, і, як наслідок — до розкручування інфляції. Чим усе це може закінчитися, ми прекрасно бачили в 2007—2008 роках», — прокоментував Дмітрієв.

Тим часом, голова ради управляючих Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке в ході першої в історії прес-конференції за підсумками засідання ЦБ відмовився назвати конкретні терміни підвищення відсоткових ставок у США. Але запевнив, що закінчення «кількісного пом’якшення» в США ніяк не вплине на світову економіку і ринки інших країн. Бернаке підкреслив, що сильний долар відповідає інтересам і США, і світу в цілому.

В Україні курс долара поки що залишається без змін. Так, за офіційним курсом, встановленим Національним банком України, вчора 100 американських доларів коштували 796,5400 гривень. Таким чином, від початку року офіційний курс USD/UAH навіть подорожчав на 0,05%.

День

Із 1 червня 2011 року Генеральне консульство Польщі у Львові прийматиме лише ті візові анкети, що будуть заповнені й зареєстровані в інтернет-системі e-konsulat – на спеціальному сайті www.e-konsulat.gov.pl

17 травня профспілки Тернопільщини скажуть Януковичу і Хоптяну своє “фе”