Тернопільські студенти говорили про депозитну політику вітчизняних комерційних банків, сучасний стан і перспективи розвитку

Поділитися

Протягом 27 квітня 2011 року студентським науковим гуртком « Банківський аналітик» було проведено круглий стіл на тему: « Депозитна політика вітчизняних комерційних банків: сучасний стан і перспективи розвитку» .
Гнатів Михайло (студент групи ФБС – 44) виступив з доповіддю на тему: « Теоретичні аспекти здійснення депозитної політики комерційними банками» . Доповідач розглянув основні макро- і мікроекономічні фактори, що впливають на ринок депозитних ресурсів та запропонував ряд рекомендацій щодо покращення ефективності депозитних операцій. Михайло зазначив, що банківським установам особливу увагу слід приділяти терміновим депозитам і підвищення якості й культури обслуговування клієнтів, що сприятиме залученню депозитних коштів.
Студентка групи ФБС – 41 Бабій Неля у своїй доповіді: « Аналіз сучасного стану ринку депозитів в Україні» проаналізувала динаміку середніх ставок за депозитами впродовж останніх двох років, а також навела перелік банків, що залучили найбільший обсяг депозитів населення на початок 2011 року. Крім цього, доповідач наголосила на особливостях здійснення депозитної політики вітчизняними комерційними банками. Учасники круглого столу активно обговорили запропоновану доповідь.
З доповіддю на тему: « Фонд гарантування вкладів фізичних осіб: особливості функціонування та шляхи вдосконалення» виступив студент групи ФБС – 44 Бобанич Андрій. Доповідач зазначив, що актуальним питанням, що потребує нагального вирішення, виступає необхідність законодавчого закріплення можливості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб варіювати норму відрахування банками в розрізі строків депозитів. Такий крок є першочерговим, так як на сучасному етапі виникла проблема неоптимальної строкової структури депозитних портфелів комерційних банків. Крім цього, Андрій запропонував вжити заходи щодо можливості здійснення наглядово-контрольної роботи працівників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб разом з працівниками Національного банку України, з метою отримання детальної інформації про діяльність того чи іншого комерційного банку, що в свою чергу повинно суттєво покращити планування діяльності Фонду.
Провідний економіст Укрексімбанку Т. О. Зелінський зазначив, що Ощадбанк і Укрексімбанк ввійшли в трійку лідерів по кількістю залучених депозитів завдяки тому, що вони є державними банками, тому довіра до них, навіть під час кризи, залишалася високою. Також охарактеризував депозитні операції під час кризового та посткризового періоду на прикладі Укрексімбанку, зокрема відзначивши, що для підтримки ліквідності в Укрексімбанку існують короткотермінові вклади терміном 30 днів, 60 днів. Завдяки стабільності і ведення ефективної політики, Укрексімбанк швидко вийшов з кризи і відновив свої показники докризового періоду.
Доценти Я. І. Чайковський та Р. В. Михайлюк висловили свої думки щодо запровадження у вітчизняну практику банківської діяльності нових видів депозитів та програм лояльності з метою активізації залучення депозитних коштів, зокрема довгострокових.
Стажист-дослідник В. Я. Рудан зазначив, що кількість клієнтів в банку залежить не тільки від стабільності самого банку, а й від загальної економічної ситуації в країні.
Підсумувала результати круглого столу голова гуртка « Банківського аналітика» С. Галешук, відмітивши актуальність обговорення обраної теми та визначивши основні проблеми депозитної політики у посткризовий період.

“Телефонне право” у Тернопільській міській раді

в Гусятині відбулося посвячення пам’ятника жертвам аварії на ЧАЕС