У Києві презентували електронну книгу, в розробці програм для якої взяли участь українські фахівці

Поділитися

Експерти стверджують, що така книжка підтримує більшу кількість текстових форматів, ніж закордонні аналоги. А коштує вона при цьому приблизно на дві тисячі гривень дешевше.

Якими є переваги українських розробок електронних книг? Наскільки вони є альтернативою традиційним, паперовим книжкам?

Нові можливості

Компактність, зручність,ціна і безпечність для зору. За твердженням Ігора Горайчука, виконавчого директора фірми-виробника, саме такими є плюси електронної книжки, у створенні програм для якої взяли участь українські фахівці. Цією книжкою можна користуватися завдяки спеціальній ручці, проводячи нею по екрану.

Українські програмісти долучилися до розробки такого пристрою шість років тому. І зараз презентували такий міні-комп’ютер для читання. Ця книжка має операційну систему Windows СЕ, програму All Reader, здатну читати велику кількість текстових форматів. Можна слухати музику, переглядати фото, заходити до Інтернету. Зокрема – у Skype, Twitter, електронну пошту. Українські науковці створили нові програми та додатки – але нова електронна книжка коштуватиме приблизно 1880 гривень, у понад двічі дешевше, ніж у закордонних розробників. Екран нагадує папір, щоб не було проблем для очей, пояснює Ігор Горайчук.

«Саму електроніку на наше замовлення виготовляють не в Україні. Дизайн і наше бачення, які там мають бути функції ми задаємо їм, а вони вже виготовляють. І програмне забезпечення, і будь-які додаткові програми, які містяться всередині – це наша розробка, яку ми вже власними силами підтримуємо. Що стосується основних конкурентів, то тут я би відмітив перш за все PocketBook».

Зараз близько ста тисяч українців читають електроні книжки, зазначає Ігор Горайчук. Ринок у цій сфері наближається до насичення. Хоча якісне зростання триватиме, прогнозує він. «Це не буде якийсь повальний ріст, тому що активний ріст уже закінчився. Кількість користувачів може збільшуватися тільки за рахунок якихось удосконалень самої книжки, яка буде, скажімо, володіти функціями не тільки читання, а, можливо, вже буде, наприклад, відео програвати. Тобто, буде збільшуватися функціонал – відповідно буде збільшуватися кількість людей, які будуть користуватися послугами, іншими можливостями, а не тільки читанням».

Експерименти в школі

Заступник директора Інституту Інноваційних технологій та змісту освіти Міністерства освіти України Тамара Пушкарьова повідомила Радіо Свобода, що зараз вивчається можливість використання електронних книжок як одного із засобів навчання. Хоча, як запевнила Тамара Пушкарьова, ніхто електронні книжки оголошувати обов’язковими не буде.

«Зараз електронна книжка в школі використовується в експериментальному форматі – це предмет нашого дослідження, яке зараз проводиться. І узагальнену відповідь з усіма висновками ми можемо дати пізніше. В жодному разі це не буде якимось нав’язуванням», – зазначила вона.

Незважаючи на такі переваги, як малий обсяг, можливість зміни шрифту та інших налаштувань, електроні книжки мають також недоліки: від обмеженості ємності батареї до відсутності естетичного задоволення від читання справжньої надрукованої книжки, а не електронного замінника. Особливо, коли йдеться про подарункові видання, альбоми, чи просто вишукано оформлені книжки.

Магія паперової і зручність електронної книги

Киянин Сергій – електронний бібліофіл. За його словами, це дуже зручно. Швидко і безкоштовно можна накачати творів на будь-який смак – тільки встигай читати. «Півроку тому придбав собі електронну книжку за 300 доларів – з дешевих. Вони бувають різні: з сенсорним екраном,з іншими перевагами. Але я взяв собі компактну. Шукаєш, що тобі потрібно, качаєш за 2 секунди, і в тебе завжди з собою є книжка. Якщо читаєш книжку якусь велику – двотомник – закінчуєш один том і знаєш, що, наприклад, у подорожі, в тебе буде, що читати. Не треба брати з собою два важкі томи. Звичайно незручно одну з собою, не кажучи вже про дві, брати. А тут ти береш цю маленьку книжку, яка в кишені вміщується, і читаєш. Цілу бібліотеку можна з собою носити. Там картка пам’яті на два гігабайти. Одна книжка – один мегабайт. Тож, тисячі книжок можна в одній електронній мати». Засмучує Сергія одне – недоступність української сучасної літератури в Інтернеті. Тож, щоб придбати твори молодих вітчизняних авторів, Сергію все ж доводиться ходити до книгарень.

Письменник Василь Шкляр не любить, коли його запитують – чи є електронні варіанти його творів. Для нього книжка – не просто один із різновидів друкованої продукції у твердій або м’якій обкладинці. «Тому що книжка – це особливий предмет. Я маю на увазі не тільки оформлення. Книжка має свій аромат. Її намагнетизовує читач. От, коли ви берете книжку, яку вже прочитало багато людей, вже від тих людей щось туди передалося. Це містика! Я консервативний чоловік у цьому. Книжку гортаєш, і коли гарна книжка, і з такою насолодою відчуваєш, що там ще є, ще трошки чогось лишилося тобі …»

Натомість менеджер з продажу електронних книг Володимир Левченко підкреслює, що такі книжки не просто зручні. У час, коли люди менше читають, саме електронні книжки дозволяють повернути потяг до читання.

«Найголовніше, що такий пристрій викликає у людей потяг до читання. І це серйозний чинник. І серед молоді, і серед старшого покоління. Адже не завжди є час з’їздити на книжковий ринок, яким би великими він не був. І знайти те, що хочете почитати. І навіть якщо ви купите книжку в гарній обкладинці, вона вам ніби сподобалася…Ви починаєте її читати, і вона вам не дуже подобається».

Американський письменник Стівен Кінг зазначав: на видавничому ринку достатньо місця як для старого, так і для нового. Читачам щороку відкриваються нові можливості. Завдяки новітнім технологіям, людина може задати тематику, а спеціальна програма знайде інформацію в Інтернеті і самостійно скачає книгу або газету, повідомляє Радіо Свобода

Як на Тернопільщині вшанували матерів

Чимало українців можуть вести свій родовід із появи людини розумної