Власником стане держава…

Поділитися

Природа подарувала нашому краю рідкісний куточок, де гармонійно поєдналися сива давнина історії і велич, краса природи.

Мальовничі краєвиди, пам’ятники історико-культурної спадщини приваблюють туристів, гостей на Заліщанщину. Вже давно у районі піднімається питання і про створення національного природного парку «Дністровський каньйон». Аналогічний парк «Подільські Товтри» діє на Хмельниччині. З метою ознайомлення із його роботою у м.Кам’янець-Подільську Хмельницької області побували керівники владних структур нашого району – голова районної ради І.П.Дрозд, перший заступник голови райдержадміністрації Я.І.Верхола, міський голова В.С.Бенев’ят. Про враження від поїздки, можливості використання досвіду подільчан у нашому краї журналіст веде мову із першим заступником голови РДА Я.І.ВЕРХОЛОЮ.

– Національний природний парк «Подільські Товтри» вже працює. Що зацікавило вас у роботі наших зазбручанських сусідів?

– Цей парк створено на території Кам’янець-Подільського, Чемеровецького і Городоцького районів, загальна площа – 261 тис.га, це відповідно 12,5% території Хмельницької області. За площею він є одним з найбільших у Європі. Парк призначений для збереження, відтворення та раціонального використання природних ландшафтів Поділля, які мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення. Мікроклімат Кам’яне-цького Придністров’я формується Товтровим кряжем та каньйонами Дністра з притоками, тому тут створилися особливі умови для збереження рідкісних і реліктових рослин. У межах парку зростає понад 1500 видів вищих судинних рослин. Майже 60 видів флори стали рідкісними і занесені до Червоної книги України. Хоча ландшафт нашого краю не поступається перед подільським. Згадаймо хоча б один з найбільших і найкрасивіших водоспадів України – Червоногородський, Касперівський заповідник, унікальний ландшафт із мальовничим водосховищем та скелястими берегами, прилеглими лісами. Часто відвідують туристи село Литячі, у якому є травертинові скелі «Соколине гніздо», грот. На схилах Дністра ростуть рідкісні дерева, занесені в європейський червоний список. Багате своєю історичною спадщиною м.Заліщики, до складу туристичної зони міста входить парк, у якому ростуть реліктові рослини та дерева. До речі, під час приїзду голови облдержадміністрації В.А.Хоптяна на День Перемоги в обласний госпіталь інвалідів війни та реабілітованих районна влада, скориставшись нагодою перебування очільника області у районі, запросила його оглянути цей парк та приміщення колишнього будинку відпочинку. А коли мова зайшла про національний природний парк «Дністровський каньйон», голова ОДА зауважив, що тут можна було б розмістити офіс адміністрації «Дністровського каньйону» – годі й шукати кращого місця. За рекомендацією В.А.Хоптяна ми відвідали діючий національний природний парк «Подільські Товтри».

– Ярославе Івановичу, а чим виграє район від того, коли в Заліщиках розмістити адміністрацію «Дністровського каньйону» і куди перемістити терапевтичне відділення райлікарні, яке розміщене у цьому парку?

– Терапевтичне відділення планується перевести в адмінкорпус Заліщицької районної центральної комунальної лікарні. Завдяки цьому буде певна економія коштів для медичної галузі району, адже доводилось утримувати котельню у нижньому парку. А ще якби в Заліщиках розмістити офіс національного природного парку «Дністровський каньйон», збереглося б приміщення колишнього будинку відпочинку, де розміщувались терапевтичне і неврологічне відділення, і яке розвалюється. Власником стала б держава, це не буде приватна власність якоїсь окремої особи. І ще була б можливість зберегти дерева в нижньому парку – одні з рідкісних в Україні, а також заповідні місця на території району. Це стало б поштовхом до розвитку туризму, мали б додаткове джерело надходжень до місцевого бюджету. Та й нові робочі місця будуть, що дуже важливо для нашого району. У національному природному парку «Подільські Товтри» штат 65,5 чоловік. Створені науково-дослідний відділ, державної охорони природно-заповідного фонду, відділ рекреації та еколого-освітньої роботи, бухгалтерського обліку та звітності, економіки та маркетингу. У нас теж буде можливість працевлаштувати близько 70 чоловік. Заліщицький агроколедж готує спеціалістів-екологів, вони матимуть шанс працевлаштуватися. Хмельничани готові нам надати методичну допомогу в підготовчому процесі. На жаль, деякі громади району ще не визначились щодо своєї участі у «Дністровському каньйоні».

– Люди бояться, що можуть втратити землі, які відійдуть до національного природного парку «Дністровський каньйон» кажуть, що не можна буде ні в лісі грибів збирати, ні в річці рибу ловити, не знають, що буде з городами, які потраплять до земель вилучення. І запевненням чиновників, що все буде добре, не дуже довіряють.

– Навпаки, землі будуть охоронятися державою, а не забиратимуться в людей. Вони стануть заповідною зоною, де не буде місця браконьєрству, тут ніхто не будуватиме ні кар’єри, ні промислові об’єкти. І власником стане держава, а не приватна особа, вона бере землі під свій захист. Розмови про те, що хтось купить нижній парк, приміщення колишнього будинку відпочинку будуть тоді, безпідставні. Також на збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів лісостепової зони спрямований Указ Президента України від 3.02.2010р. «Про створення національного парку «Дністровський каньйон» – сюди мають входити території Борщівського, Бучацького, Заліщицького, Мона-стириського районів. Районна влада прагне максимально використати ресурси Дністровського каньйону для розвитку туристичної інфраструктури, створення нових робочих місць. Адже туризм – це ресурс для розвитку економіки нашого краю.

Розмову записала Галина КОРЧЕВСЬКА

Газета “Колос”

Радіо «Луцьк» мовитиме в інтернеті. Тернопільський “брехунець” поки лише на дроті

Як їздять приміські електрички в Тернополі?