День пам’яті Ігоря Ґерети

Поділитися


Віддати шану відомому громадському і політичному діячу, історику, археологу та мистецтвознавцю Ігорю Ґереті у понеділок, 26 вересня, до Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв прийшло чимало політичних діячів, громадських активістів та друзів цієї шанованої людини. Місце зустрічі обрали невипадково – 17 років тому Ігор Ґерета став одним із натхненників та засновників школи. До річниці було організовано виставу та концерт. Дійство розпочали хвилиною мовчання.

Учень пана Ігоря, історик, депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна згадує, що ця людина творила все життя, створила або доклала зусиль до багатьох унікальних центрів: від Зарваницького центру духовного до художнього музею в Тернополі, зробила великий внесок в історію українського народу:

– На сьогодні Ігор Петрович чи не єдина людина, яка ввійшла і представляє нашу державу в енциклопедії «Британіка». Це людина, котра робила все, щоб про Україну знали у всьому світі, – сказав Степан Барна.

В народі обласну експериментальну школу мистецтв вже давно називають «імені Ґерети». У скорому часі робити це можна буде і юридично: навчальний заклад готує документи для присвоєння йому імені засновника.

25 вересня Ігорю Ґереті виповнилося б 73 роки. Помер він у 64. Був членом проводу Тернопільської крайової організації Народного Руху України, організатором і директором Інституту національного відродження України (нині йому присвоєно ім’я Ігоря Ґерети), а також депутатом Тернопілської облради.

Збаразький замок “плентається в хвості” «7 чудес України»

Українські пенсіонери почали активно користуватись інтернетом. Ріст +371% за 3 роки.