Стаття опублікована не на підставі результатів досліджень журналістів про зловживання у земельній сфері, в даному випадку у Зборівському районі, а на підставі чиєїсь просьби, кому не вдалося загарбати саме ці конкретні ділянки?

Поділитися

15 вересня блогер «Про все», перший заступник голови Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Володимир Бойко оприлюднив свою  статтю “Зборівська РДА роздає землю по гуртових цінах?” Зіновій Українець прокоментував його  статтю. 

Дуже прикро, шановні журналісти, що на днях відзначалася річниця за Гонгадзе, а журналістика де була, там і стоїть. Будь-який некомпетентний читач цієї статті може зробити висновок, що стаття опублікована не на підставі результатів досліджень журналістів про зловживання у земельній сфері, в даному випадку у Зборівському районі, а на підставі чиєїсь просьби, кому не вдалося загарбати саме ці конкретні ділянки.
А хто подивиться ще й озброєним оком, особливо на всі прийняті розпорядження, ссилку на котрі ви дали, то побачить, що надання в оренду ділянки фермеру далеко не єдине земельне розпорядження, прийняте відповідно до чинного законодавства. Адже, крім ст. 13 Конституції України, є стаття 17 Земельного кодексу України, де описано повноваження адміністрації і адміністрація зобов’язана розглядати заяви громадян з цих питань.
Щодо до суті статті виникає чимало запитань. Скажіть, будь ласка, які такі розрахунки провело земельне управління, що взялася цифра 5 грн за гектар? Якщо вся нормативна оцінка 50 951 грн за 27,5 га, то розділивши суму оцінки на кількість гектарів, отримаємо суму в 1852,76 грн за 1 га. Це 100%. 1% за 1 га =18,52 грн. А оскільки орендна плата не може бути менша 3%, то оренда плата становити за 1 га мінімум 55,56 грн! Тому дуже прошу, проведіть дослідження в земельному і напишіть тут, де взялося тих 5 грн? А то так виходить, що це наклеп на професійність працівників Управління Держкомзему у Зборівському районі.
А ви перевіряли, чи жителі села про це ні сном ні духом? На скільки я знаю, Зборівський район один із небагатьох, який для прийняття розпорядження вимагає рішення сесій сільських рад, за які голосують депутати цих рад. Хоча рішення якби чинним законодавством не передбачені. Проте Зборівська РДА прагне, щоб сільські ради давали згоду. Так, що швидше за все, тут ви зовсім не перевіряли, чи знає про це сільська рада.
А закон дозволяє оскаржити нормативну оцінку тому, що перед поданням на сесію районної ради, вона пройшла обов’язкову державну землевпорядну експертизу, де чиновники, що наділенні повноваженнями від держави, перевірили всі стандарти і правила визначення нормативної оцінки, і видали позитивний висновок. Ще б дуже хотілося почути обгрунутування чому ця оцінка ганебна? Ви знаєте інші способи оцінювання сільськогосподарських земель за межами населеного пункту для ведення фермерського господарства, де вартість гектару дорівнюватиме вартості Хрещатику? То поділіться досвідом, як зробити цю оцінку неганебною? Тільки не забуваєте, що кожний селянин сплачує земельний податок також від такої ж ганебної оцінки!
А що тут такого, що колишній державний службовець не міг прожити на мізерну зарплату (Шнуровський) чи Фермер який купив техніку і сплачує за неї кредит і використав своє право, як це може зробити кожний громадяни, вирішив розпочати власну справу в с/г виробництві, привівши зарослу землю в родючий стан і стане виращувати продукцію, яку ми з вами купуємо на ринку? Чи хай краще землі пустують і заростають буряними, ніж обробляються, залучається робоча сила і сплачується хоч якась орендна плата, встановлена тією ж державою? Чи Шнуровський знову когось випередив?
Нормативна оцінка, шановні журналісти, щороку індексується станом на 1 січня. А за безцінь дійсно продадуть, тільки не державні землі, а ті паї, які селяни сьогодні обробляють і продадуть їх, бо не матимуть як їх обробляти!

Зіновій Українець

patriot@rambler.ru

“Ноїв ковчег” їде у Дичків

«TV-4»- 20!