Творчий вечір Мирослава Гребеньовського

Поділитися

Творчий вечір хормейстера, аранжувальника та композитора Мирослава Гребеньовського з нагоди його 80-річного ювілею зібрав минулої неділі у районному будинку культури багатьох шанувальників мистецтва, які до того ж щиро поважають самобутню бучацьку родину Гребеньовських. Невимушена, пересипана жартами розповідь Віктора Гребеньовського про батька, спогади ювіляра про людей, з якими жив і творив (багато з цих поважних людей залюбки впізнавали себе у давніх світлинах із їхньої юності, які демонструвалися впродовж вечора на екрані), вокальні та хореографічні виступи створили на сцені теплу й доброзичливу атмосферу, яка хвилею перекотилася в зал. Глядачі не шкодували щирих оплесків заслуженому працівнику культури Марії Кривко та ансамблю народних інструментів музичної школи, ансамблю «Яворина» Золотопотіцького будинку культури, камерному ансамблю музшколи, камерному хору церкви отців Василіян, інструмен-тальному ансамблю «Опус». Родзинкою вечора були виступ сімейного ансамблю Гребеньовських, хореографічна композиція внучки Богдани та вокальний виступ внучки Ярини. Немало добрих слів почув на свою адресу ювіляр від ігумена монастиря о.о. Василіян о. Макарія, начальника відділу культури і туризму РДА Олега Триньки, директора районного будинку культури Руслана Крупи, директора дитячої музичної школи Марії Кривко (колективи цих закладів підготували оригінальні віршовано-пісенні вітання), багатьох бучачан. До привітань долучається і «Нова доба». Многая і благая літа, шановний п. Мирославе!

Оксана ЧОРНІЙ. Газета “Нова доба”, 23 вересня 2011 р.

Біографічна довідка

Мирослав Іванович  Гребеньовський народився 15 вересня 1931 р. в с. Передмістя. В системі культури почав працювати з 1957 р., як інспектор райвідділу культури. З 1958 по 1960 рік навчався в Теребов-лянському  культосвітньому  училищі – спеціалізація хорове мистецтво. Після цього працював у районному будинку культури на посаді керівника хору та художнього керівника. Закінчив Харківський державний інститут культури  за спеціальністю культосвітня робота, керівник самодіяльного хору. Під час роботи у РБК керував чоловічими, мішаними хорами, чоловічим вокальним ансамблем, який у 1967 році став лауреатом І премії Всесоюзного конкурсу художньої самодіяльності. А в 1970 р. цей вокальний ансамбль вдруге здобув І премію, за що керівник колективу нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради України. Крім цього, Мирослав Іванович створив багато колективів малих форм, в тому числі жіноче вокальне тріо, яке було учасником творчого звіту Тернопільської області у м. Києві. Всесоюзна фірма «Мелодія» випустила платівку з піснями тріо (1972 р.).  Працюючи на посаді художнього керівника Бучацького РБК, створив 14 мішаних та однорідних хорових колективів.

Зустріч із майбутньою дружиною Стефанією дала новий виток у творчості протягом багатьох років. Мирослав Іванович забезпечував музичне оформлення вистав самодіяльного театру, агітбри-гад, тематичних вечорів, де першу скрипку грала покійна дружина.

У 1981 році був створений сімейний ансамбль Гребеньовських, що складався з 6,  а пізніше 8 учасників родини. Вони виконували патріотичні, ліричні та народні пісні в аранжуванні керівника колективу. Поєднання п’ятиголосного співу та інструментального супроводу самих учасників, різноманітність репертуару  забезпечили ансамблю участь у багатьох звітах та концертах районного і обласного рівнів. Одна з пісень колективу – «Коріння» (слова В. Вихруща, музика В.Толмачова) ввійшла до ювілейного альбому платівок, присвяченого 450 – річчю Тернополя. А візиткою сімейного  ансамблю  стала «Пісня про матір» на слова Б. Олійника, музику до якої написав Мирослав Гребеньовський.

Працюючи у ПТУ-26, створив оригінальний  учнів-ський колектив – «Веселі майстри», який використо-вував звучання  деталей від тракторів та автомашин.

У музичній школі працював на посаді викладача теоретичних дисциплін, викладача класу акордеона, поєднуючи цю роботу з керуванням оркестром народних інструментів. Значне місце у його творчому доробку займає аранжування творів хорового та інструментального жанрів. Створив багато обробок інструментальних творів та супровід до різних пісень для  дитячого та вчительського оркестрів  народних інструментів, керівником яких є.

У 1991 році п. Кравець з Медведівців  відновив хор церкви монастиря о. о. Василіян. М. Гребеньовський продовживцю справу, а потім створив камерний хор.

P.S. Мирослав Гребеньовський щиро дякує усім, хто вшанував його добрим словом чи своєю присутністю на концерті, а також всім добрим людям, які вітали його у ці дні.

Творчий  вечір  Мирослава  Гребеньовського

Творчий  вечір  Мирослава  Гребеньовського

Під стінами Тернопільської ОДА відбулося віче на захист інтересів українців

Ледь не згорів поїзд