На зайців можна полювати 15 та 22 січня. За сезон в краї застрелять 171 косулю та 100 кабанів за ліцензіями вартістю 1,5 та 3 тис. гривень

Поділитися

Полюйте, але й про закон пам’ятайте

6 листопада у Тернопільській області відкрито сезон полювання на парнокопитних – козуль та кабанів. Полювати дозволяється у суботу та неділю за наявності ліцензій, які видають користувачі мисливських угідь. Добувати зайців можна буде у грудні та січні. Дозволяється три виходи на вуханів у перший місяць зими та два виходи у січні. Визначені дні для полювання на зайців – 11, 18 та 25 грудня та 15 та 22 січня. Цією інформацією поділився головний мисливствознавець Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Барабаш.
За словами Андрія Барабаша, у Тернопільській області є 23 користувачі мисливських угідь: 17 організацій УТМР, 5 лісгоспів та мисливське господарство «Стіжок», що у Шумському районі. Вартість ліцензії, що видають зазначені користувачі, становить: на козулю – майже 1,5 тис. гри., на кабана – майже 3 тис. гривень.
Головний мисливствознавець управління наголосив, що полювання дозволено лише вдень за умови доброї видимості та у межах території користувача мисливських угідь, який видав ліцензію. Перед початком полювання з мисливцями проводять інструктаж. Відтак їм пояснюють, що у випадку здобуття звіра, на якого є відповідна ліцензія, полювання негайно припиняється. Ліцензії встановленого взірця на підприємств лісового господарства видають керівники цих господарств, а в УТМР – голови районних організацій.
Цьогоріч у мисливський сезон на Тернопільщині дозволено відстріл 171 козулі та 100 кабанів. Зокрема, у лісгоспах 65 козуль та 52 кабани, в УТМР – 68 козуль та 27 кабанів і 38 козуль та 21 кабан – у мисливському господарстві «Стіжок».
Із настанням сезону подвоюються роботи у державній лісовій охороні, оскільки з разом із мисливцями на свій «промисел» виходять браконьєри. З цього приводу постійно проводяться рейди з залученням правоохоронних та природоохоронних органів. На даний період по області вже складено 102 протоколи на порушників правил полювання. До адміністративної відповідальності притягнуто 101 особу та одного «любителя» полювання – до кримінальної, розповіли “Про все” у прес-службі Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства
«На порушників правил полювання накладено 20955 гривень штрафів. Браконьєрам, які незаконно добули диких звірів, пред’явлено збитків на суму 25560 гривень. Отже, перед тим, як вирушати зі зброєю у руках до лісу, без належного дозволу треба добре поміркувати скільки коштуватиме це беззаконня», – повідомив Андрій Барабаш.
Нагадаємо, що згідно зі ст. 20 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання», визначено певні заборони щодо здійснення полювання. Зокрема, забороняється полювати без належного на те дозволу; полювання у заборонених для цього місцях; полювання у заборонений час; полювання із застосуванням способами транспортування або перенесення добутих тварин чи їх частин без відмітки в дозволі на їх добування; допускання собак у мисливські угіддя без нагляду; полювання з порушенням установленого для території порядку здійснення полювання; полювання на заборонених для добування тварин; збирання яєць птахів, загиблих тварин або їх частин, руйнування, нищення або псування штучних солонців, годівниць для звірів і птахів, посівів кормових рослин, мисливських вишок, вказівних знаків, відповідних вивісок та інших атрибутів мисливського господарства.
Одним словом, дії, зазначені у цій статті, кваліфікуються, як незаконне полювання, а особи, винні у незаконному полюванні, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

 

Ялинка, яка виростає за день

У рідному селі преподобного Амфілохія Почаївського постане храм