Після підвищення ціни струму опалювати будинки електрикою стане невигідно

Поділитися

З 1 липня Національна комісія з регулювання енергетики встановила тариф на електроенергію, згідно з яким місячна вартість електрики для тих, хто споживає понад 800 кВт/год, знову зросла, — пише газета «Високий замок».

Провідний експерт Центру Разумкова Сергій Дяченко наголошує, що подібне стимулювання енергозбереження може бути ефективним для приватних споживачів, які загалом платять занижену вартість енергії: «З точки зору інтересів галузі, справді було б правильно, щоб ті, хто споживає більше, платили менше. Але мета НКРЕ — стимулювання енергозбереження, а не споживання. У мене колега має у приватному будинку електроопалення, і якраз не вписується у ті 800 кВт/год. От зараз думає, що робити. Мабуть, буде міняти котел».

Втім, ситуація з промисловими спостерігачами є іншою: «Зрештою, тарифи на електроенергію для населення у нас одні з найнижчих у Європі. Зате тарифи для промислових споживачів практично на рівні середньоєвропейських. Неправильно вважати, що електростанції у нас збиткові. Тарифи стримують за рахунок обмеження інвестиційної складової. Тобто їм не дають коштів на модернізацію, вистачає лише на поточний ремонт».

На думку знавця, в Україні поки що немає змоги диверсифікувати для споживачів джерела електроенергії, тобто надати їм можливість вибирати. «Я б не поспішав переводити модель ринку до двосторонніх контрактів, оскільки у нас немає конкуренції на ньому. Більшість виробництва забезпечують електростанції, які належать двом об’єднанням. І якщо віддати усе в їхні руки, вони продаватимуть, кому хочуть і за скільки хочуть», — каже Сергій Дяченко.

Мажоритарники Віталія Кличко – потенційні «тушки»? Серед них – Віталій Максимов

Завтра у Тернополі спробують запалити тисячі китайських ліхтариків. Чи буде хоч сотня?