У прокуратурі Тернопільської області відбулося розширене засідання колегії за І півріччя 2012 року

Поділитися

13 липня 2012 року у прокуратурі Тернопільської області відбулося розширене засідання колегії за участі заступника начальника Головного управління представництва у суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Генеральної прокуратури України Миколи Банчука. На колегії йшлося про підсумки роботи органів прокуратури області за І півріччя 2012 року та заходи, які спрямовані на підвищення ефективності їх діяльності та основні завдання на наступний період.

 

У своєму виступі прокурор Тернопільської області Іван Мельничук відзначив, що робота органів прокуратури області спрямовувалась на підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності відповідно до сучасних вимог та зміцнення законності та правопорядку у регіоні.

Зокрема, унаслідок скоординованих дій правоохоронних органів активізовано протидію організованій злочинності, корупції та хабарництву. Досягнуто стабілізації криміногенної ситуації в області, у тому числі у молодіжному середовищі.

Забезпечено якість досудового слідства у кримінальних справах про злочини з ознаками корупції. Відшкодовано понад 80 відсотків завданих збитків у цих справах. Підвищилася дієвість реагування на порушення законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності.

Відбулися позитивні зрушення у боротьбі з організованою злочинністю органами податкової міліції – до суду скеровано кримінальну справу про злочини, вчинені організованою злочинною групою.

Керівниками прокуратур підтримано обвинувачення у майже чверті кримінальних справ. Стабільно високою залишається якість апеляційного реагування на незаконні вироки. Не постановлено жодного судового рішення за реабілітуючих підстав.

Окрім того, закріплено позитивні результати нагляду за дотриманням законів у місцях застосування заходів примусового характеру. Вжитими заходами не допущено заборгованості з оплати праці засудженим та звільненим з місць позбавлення волі.

На колегії також було обговорено питання правозахисної діяльності органів прокуратури, спрямованої на вирішення найбільш важливих економічних та соціальних проблем, передусім – на пріоритетних напрямах.

За прокурорського втручання громадянам виплачено понад 9 млн. гривень заборгованої заробітної плати, поновлено права більше півтори тисячі дітей. Проведено результативні перевірки дотримання земельного законодавства, засобами прокурорського реагування реально повернуто 374 га земель.

Активізовано представницьку діяльність з питань захисту інтересів держави у бюджетній сфері, прокурорами пред’явлено позовів майже на 4 мільйони гривень. На користь громадян і держави реально стягнуто з боржників 43 мільйони гривень належних до сплати коштів.

Проте, поряд з позитивними досягненнями існують і проблеми, які потребують від прокурорів невідкладного вирішення.

За низької результативності оперативно-розшукової діяльності, не викриваються злочини з ознаками корупції у паливно-енергетичному комплексі, судовій гілці влади, серед осіб, які надають публічні послуги.

За реабілітуючими підставами закрито третину оперативно-розшукових справ органами податкової міліції. Менше чверті матеріалів реалізовано як доказ у кримінальному судочинстві.

Через недоліки прокурорського нагляду одну кримінальну справу судом направлено на додаткове розслідування. Залишається значною кількість зупинених провадженням справ, насамперед, за не встановленням особи, якою вчинено злочин.

Додаткових наглядових зусиль вимагає стан додержання законодавства органами державної виконавчої служби при виконанні покарань у виді конфіскації майна.

Постійної уваги прокурорів потребують питання працевлаштування неповнолітніх та забезпечення їх трудових прав.

Не вдалось позитивно вплинути на ситуацію у сфері енергозбереження. Проблемним залишається питання додержання законності при закупівлях та своєчасного розрахунку за енергоносії бюджетними установами, правомірності використання бюджетних коштів для відшкодування пільг, надання субсидій, повернення різниці в тарифах, додержання законів у сфері енергоефективності.

Потребує покращення стан реального виконання судових рішень, постановлених за позовами прокурорів про стягнення податку на додану вартість.

Унаслідок послаблення державного контролю, поширені випадки незаконного будівництва на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду. Підвищення ефективності вимагають питання охорони тваринного світу та водних ресурсів.

Під час засідання колегії було заслухано звіти прокурорів районів, поставлено конкретні завдання щодо усунення виявлених недоліків та підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності.

Мрії збуваються

Фонд «Галичина – Волинь» за подачку вимагає продати душу