Залізодефіцитні анемії в дитячому віці. Причини виникнення

Поділитися

Залізодефіцитна анемія є одною з найбільш поширених форм малокрів′я в дітей (біля 10-60%). Сама назва цього стану вказує на те, що причиною хвороби є недостатній вміст в організмі заліза. Залізо відноситься до тих мікроелементів,які є необхідними для нормального фізичного і нервово-психічного розвитку дитини. Від вмісту заліза в організмі залежить синтез гемоглобіну і еритроцитів, транспорт кисню до органів і систем, ріст і розмноження клітин, становлення імунітету, ряд інших фізіологічних процесів. Довготривалий дефіцит заліза веде до кисневого голодування (гіпоксії), порушення обміну речовин з накопиченням токсичних продуктів, підвищує схильність до вірусних і бактеріальних інфекцій, сприяє формуванню супутньої хронічної патології з боку багатьох органів і систем, гальмує в цілому розвиток дитини.

Діти любого віку схильні до розвитку залізодефіцитної анемії, однак найчастіше цей стан має місце в перші два роки життя, а також на етапі так званого «фізіологічного ростового поштовху (витягування)» – у 4-6 років, препубертатному і пубертатному віці.  У ці періоди життя дитини потреба в залізі збільшується в 2-2,5 рази в порівнянні з дорослими.

Чому виникає залізодефіцитна анемія? Причини різноманітні, численні і залежать від віку дитини. На першому році життя сприятливими факторами для малокрів′я в дитини є анемія матері під час вагітності, передчасні пологи, штучне вигодовування, неправильне введення прикорму, рахіт, гіпотрофія, алергічні діатези. У дітей дошкільного і шкільного віку залізодефіцитна анемія найчастіше є результатом аліментарної (харчової) недостатності заліза. Нормальний розвиток дитини передбачає різноманітне, збалансоване харчування по мінеральному, вітамінному, білковому, жировому  і вуглеводному  компонентах. Анемія виникає тоді, коли їжа є одноманітною молочно-мучною або рослинною. Залізо з цих продуктів має низький коефіцієнт всмоктування. Тому надія «на свіже молоко від корови у бабусі» може дати позитивні результати лише тоді, коли це молоко буде поєднуватися з продуктами, багатими на залізо: м’ясо, риба, яйця, ягоди, овочі, фрукти. Одноманітне овочеве харчування (вегетаріанство) для дитини будь-якого віку є недопустимим, оскільки фосфати, які містяться в овочах у великій кількості , гальмують засвоєння заліза, що призводять до анемії. У дітей препубертатного і пубертатного віку найбільш поширеною причиною залізодефіцитної анемії є спрямоване обмеження прийому їжі або її вибірковість з метою схуднення. Настирні думки про ідеальну фігуру через відмову від їжі інколи закінчуються госпіталізацією.

Педіатри в своїй роботі нерідко зустрічаються з явищем, коли дитині до 3-4 років дають їжу у вигляді пюре  і дитина не вміє активно жувати і їсти тверду чи сиру їжу. А ще від батьків можна почути, що продукти, які рекомендуються для дитини, «вона їсти не буде, не любить, не хоче». Слід  знати, що чим менша дитина тим легше привчити її до того або іншого блюда, проявивши витримку, і настирність і бажання. Не можна не врахувати також той фактор, що соціальні і екологічні зрушення упродовж останніх десятиліть значно змінили якість харчових продуктів і їх асортимент. Діти почали більше вживати рафіновану їжу, продукти з вмістом барвників, стабілізаторів, розширилась кількість імпортних продуктів харчування, в тому числі низької якості. Це негативно відбивається не тільки на поширеності залізодефіцитних анемій, але і на рості алергічних захворювань, патології шлунково-кишкового шляху. В той же час, при гастритах, дуоденітах та інших хворобах шлунка і кишечника, всмоктування заліза знижується.

Певну роль у розвитку анемії відіграють гельмінти  завдяки можливим крововтратам із слизової кишечника при їх розмноженні. Мають значення також носові кровотечі, крововтрати при менструаціях. При усіх цих станах  відбувається дефіцит заліза з наступним можливим розвитком малокрів′я.

Групою ризику по розвитку залізодефіцитних анемій є часто хворіючі діти ГРВІ та іншими гострими інфекціями. Будь-який інфекційний процес порушує в тій або іншій мірі кровотворення і впливає на тривалість життя еритроцитів. Доповнюючою складовою у розвитку анемії в дитячому віці є обтяжені побутові умови (низький матеріальний дохід сім′ї, багатодітні або неповні сім′ї, незадовільні умови проживання, освіта батьків).

Таким чином, залізодефіцитні анемії в дітей виникають внаслідок поєднаного впливу ряду факторів, серед яких провідна роль належить незбалансованому харчуванню, гострій та хронічній інфекційній патології.

Шановні батьки!

– Пам′ятайте, що попередити залізодефіцитну анемію легше і дешевше, ніж вилікувати.

– Привчайте дитину їсти не те, що вона хоче, а те, що потрібно.

– Своєчасно звертайтеся за порадами до педіатра.

 

 

Матеріал підготувала лікар-педіатр Поліклініки Медікус,

канд. мед.наук, доцент Н.Я. Ходорчук

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою:

 м. Тернопіль, вул. Живова,28, Поліклініка Медікус

Запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57,40-05-17

«Оптика Медікус» представляє силікон-гідрогелеві лінзи нового покоління ACUVUE® OASYS® with HYDRACLEAR® PLUS.

Як селянам Шумського району вішають локшину на вуха!