Ртутовмісні лампи – небезпека хімічного забруднення

Поділитися

На початку минулого століття у побуті почали використовуватися люмінесцентні лампи. Особливість їх у тому, що утворювати світло без вмісту ртуті вони не можуть. Тож з одного боку, ці лампи споживають менше електроенергії. А з іншого боку, вони містять ртуть, що є речовиною 1-го класу небезпеки. У одній люмінесцентній лампі міститься від 5 до 120 мікрограмів ртуті. У компактній люмінесцентній лампі – до 5 мікрограмів. І у випадку розбиття такої лампи, коли відразу її не прибрати, – вміст парів ртуті перевищить граничнодопустимі норми.

Гранично допустима доза концентрації ртуті для людини – 0,0003 мікрограм ртуті на 1 кубічний метр в атмосфері

При вдиханні повітря, що містить пари ртуті в концентрації не вище 0,25 мг/м3, остання затримується і накопичується в легенях. У випадку більш високих концентрацій ртуть всмоктується неушкодженою шкірою. Залежно від кількості ртуті і тривалості її надходження в організм людини можливі гострі і хронічні отруєння, а також мікромеркуріалізм.

Саме за отриманою по телефону інформацією Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області було проведено обстеження земельної ділянки за межами населеного пункту на території Черниховецько сільської ради Збаразького району, де було встановлено, що невідомими особами видалено небезпечні відходи 1 класу небезпеки (відпрацьовані ртутьвмісні лампи) на земельну ділянку площею біля 40 м. Державними інспекторами відібрано проби грунтів, за результатами яких встановлене перевищення гранично допустимої норми ртуті.

У звя’зку з тим, що власник даних відходів невідомий, вони набувають статус безхазяйних. За забруднення землі нараховано збитки.

Держекоінспекторами видано припис,Чернихівській сільській раді, в якому йдеться про те, що комісія по безхазяйних відходах при Чернихівській сільській раді повинна визначити кількість, склад, властивості, вартість відходів, ступінь їх безпеки для навколишнього середовищаа і здоров’я людини та вжити заходів до визначення власника відходів.

У разі необхідності для визначення власника відходів та їх оцінки  повинні залучатись правоохоронні органи, відповідні спеціалісти та експерти. За результатами роботи скласти акт, на підставі якого порушити справу про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства про відходи або направити матеріали до Державної екологічної інспекції та вирішити питання відшкодування заподіяної шкоди.

Держекоінспекцією у Тернопільській області надіслано Чернихівській сільській раді обов’язковий припис про вжиття заходів у відповідності до ст. 12 Закону України «Про відходи».

У зв’язку з тим, що у даному порушенні вбачаються ознаки злочину, передбачені ст. 239 ч.1 ККУ, Державними інспекторами надіслано матеріали до прокуратури Тернопільської області.

Нагадаємо вам про те, що ртуть має здатність випаровуватися, а саме її пари шкідливі для організму людини. Тож тривале перебування в приміщеннях та на територіях, забруднених парами ртуті,  небезпечне для вашого здоров’я, повідомив “Про все”   заступник  начальника Е.М.ФЕРЕНЦ

Сергій Надал нагородив українського парафутболіста Івана Шкварла

Юрій Олійник – лідер у Тернополі