Українських дітей змусять вакцинуватися від пневмококової інфекції та папілома вірусу – документ

Поділитися

У проекті нового календаря щеплень, текст якого має в розпорядженні УНН, пропонується запровадити обов’язкову вакцинацію від пневмококової інфекції, а також щеплення для профілактики папіломавірусної інфекції для дівчат.

Згідно з документом, щеплення для профілактики пневмококової інфекції пропонується проводиться за віком у 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення) та у 6 місяців (третє щеплення). Вакцинація для профілактики папіломавірусної інфекції проводити дівчатам у віці з 10 років триразово з інтервалом згідно з інструкцією виробника.

У той же час Міністерство охорони здоров’я у проекті постанови Кабінету Міністрів пропонує скасувати обов’язкову GMP-сертифікацію для вакцин. Як зазначено в документі, зокрема підтвердження умов виробництва вимогам GMP відсутнє 50 імунобіологічних препаратів російського виробництва, що, на думку фахівців МОЗ, створює певні проблеми з імунізацією населення.

За словами лікаря-імунолога Наталії Винник, дотримання міжнародних стандартів виробництва лікарських засобів є необхідною вимогою для всіх препаратів і тут не повинно бути виключень, особливо щодо вакцин.

“Якщо є вимога до всіх лікарських засобів, то вона повинна стосуватись всіх препаратів. І в принципі, що стосується імунологічних препаратів, то всі вимоги до правильного виробництва, контроль за виробництвом дають нам впевненість в їх безпечності. Для вакцин це є на сьогоднішній день дуже актуальним питанням. Досить згадати скандал, який був з вакциною проти гепатиту В. Тому такий контроль повинен бути і ми повинні бути впевнені, що такий механізм виробництва гарантує безпеку та ефективність цього препарату”, – сказала Н. Винник.

Крім того, на думку експертів, запровадження такої новації дозволить Міністерству охорони здоров’я проводити вакцинацію українських дітей не сертифікованими за світовими вимогами GMP російськими, індійськими та китайськими вакцинами.

Нагадаємо, у 2008 році у Краматорську після застосування індійської вакцини проти кору та краснухи помер старшокласник Антон Тищенко. Ще у 85 школярів цієї школи після вакцинації потрапили до лікарень. Фахівці Академії медичних наук України передали до Генпрокуратури свій висновок, де було зазначено, що між смертю Антона Тищенка і проведеною йому вакцинацією проти кору і краснухи “є прямий причинно-наслідковий зв’язок”. За даними Генеральної прокуратури, у 2008 році заступник міністра Микола Проданчук перевищив службові повноваження при закупівлі індійської вакцини від кору і краснухи. При цьому вакцина не пройшла сертифікацію, не була зареєстрована, тому застосовувати її було не можна.

Чоловік вбив із рушниці свого сусіда

Викрили злочинну групу, яка незаконно реалізовувала зброю