Двох росіянок тримали у рабстві

Поділитися

Відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС Полтавської області негайно відреагував на повідомлення 46-річної громадянки Росії. Вона повідомила правоохоронцям, що протягом 2012-2013 року її та 17-річну доньку незаконно утримують в рабських умовах в одному із сіл Диканського району. Про це УНН повідомили у прес-службі ВЗГ УМВС у Полтавській області.

За словами начальника відділу В.Кириченка, за цим фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 149 Кримінального кодексу України (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Міліція розпочала слідчі (розшукові) дії.

“Під час перевірки даної інформації нам стало відомо, що жінка та її донька, яка до того ж була вагітною, були завербовані 41-річним та 44-річним чоловіками восени 2012 року, – повідомив В.Кириченко, – чоловіки примушували жінок працювати з 5-ї ранку до 23-ї години вечора без відпочинку та їжі. В їх обов’язки входила вся хатня робота, а також догляд за худобою та городом. Все це супроводжувалося психологічним тиском на жінок та залякуванням фізичною розправою у разі, якщо ті захочуть втекти”.

За словами полонянок, вони потрапили в господарство “рабовласників” випадково. “Я зустріла невідомого чоловіка в лікарні, коли моя донька проходила курс лікування, – говорить жінка, – в розмові я поділилася з незнайомцем своїм горем, адже ми з донькою практично жили на вулиці. Ні роботи, ні грошей в мене не було. Співрозмовник пообіцяв дати нам житло та їжу, якщо ми допоможемо йому по господарству. Спочатку ми жили дружно, я допомагала з худобою та городом, а донька варила їсти та прибирала в хаті. Через деякий час все змінилося: нас примушували працювати цілими днями, жили в холодному гаражі, де немає ні вікон, ні дверей. Цього терпіти далі не було сил, проте втекти нам було страшно”.

Вирватися з полону бранкам допоміг випадок. За словами старшої жінки, господар злякався того, що її донька вагітна і вже скоро має народжувати.

“Він вивіз нас до вокзалу без грошей та наказав забути про нього назавжди, начебто йому не потрібні проблеми, – розповіла потерпіла, – ми жили на вулиці, ночували на річці, збирали пляшки, за що купували хліб. Якось я зустріла свою знайому, якій усе й розповіла. Вона порадила мені звернутися до міліції”.

“Зараз жінкам та маленькому немовляті допомагає благодійна організація “Світло надії”. Їм надали тимчасове житло. Також, міліція спільно з керівництвом даної організації займається оформленням документів, адже у старшої жінки російський паспорт з простроченим терміном, а у 17-річної дівчини лише свідоцтво про народження”, – повідомив начальник УМВС Полтавщини Е.Федосов.

 

 

“На бізнес” інспекції сільського господарства в Тернопільській області “наїхали” прокурори

Переваги і недоліки Угоди про асоціацію України з ЄС