Як прибиральники Тернополя пустили у курник лисиць

Поділитися

ВАМ ЦІКАВО ДІЗНАТИСЯ ЧОМУ У ТЕРНОПОЛІ ТАК БРУДНО?

Вчора в комунальному підприємстві “Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця” (скорочено – КП “ТМ ШЕД”) відбулись збори трудового колективу. Люди вже третій місяць як не отримують заробітної плати. Підприємство доведено до банкрутства. Людей масово звільняють з роботи. Працівники запросили мера Сергія Надала, щоб допоміг вирішити їхні проблеми. Хоча, диву даєшся – навіщо Надала і його команду запрошувати, якщо саме вони за два роки фактично зруйнували  їхню організацію.

Як писала інтернет-газета “ПРО ВСЕ”, за перший рік роботи у 2011 році мер Сергій Надал зрозумів, що дерибанити землю і комунальну власність – наражатись на великий скандал. Тим більше, що Олегу Тягнибоку йти в президенти , Кайда ще не був тоді нардепом. Але заступник мера Владислав Стемковський переконав Надала, що можна «доїти» комунальну сферу щороку. Мовляв, саме там «золота жила», яка не викликає жодних скандалів. І вже наступного року, тобто на початок 2012 року, участь у тендері для санітарного прибирання міста Тернополя взяли три фірми:  комунальне підприємство “Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця” постійний учасник і виконавець даних робіт у місті ще з 80-х років, хмельницьке комунальне підприємство – відверто технічний учасник, якого запросив колишній керівник ТМШЕД Юрій Щирба для технічної участі в конкурсі та пролобійоване заступником мера Владиславом Стемковським приватне підприємство “Руфусів” із  Луцька. Через те, що тендерна пропозиція ПП «Руфусів» не відповідала вимогам тендерної документації, фірму було знято з торгів, незважаючи на величезний супротив Стемковського, який тиснув на членів тендерного комітету, щоб ті прийняли позитивне для нього рішення. Але на 2012 рік просунути приватне підприємство на торгах не вдалось,Євро-2012 Тернопіль зустрів більш-менш чистим і охайним. Члени тендерного комітету, з яким поспілкувалось «ПРО ВСЕ» вважають нині, що вони правильно тоді відхилили пропозицію луцьких підприємців, за що їм і дякуємо – 2012 рік місто прожило прибраним.

Тоді Владислав Стемковський переконав Сергія Надала, що комунальним підприємством на прибирання Тернополя витрачаються шалені гроші, які нібито розкрадаються її керівником – Юрієм Щирбою, а луцьке приватне підприємство прибиратиме місто ледь не вдвічі дешевше і ефективніше,  ніж тернопільські комунальники. І почав мер шукати «гріхи» в Щирби. Керівник  КП “ТМ ШЕД” не схилив голову, носити “відкати” не став, а навпаки, зайняв принципову позицію, спрямовану на збереження підприємства.  І що ви думаєте? Звісно,його було знято з посади за надумані “фінансові гріхи” і на його місце влітку 2012 року призначено лояльного до Стемковського і Надала особу, яка навіть в Тернополі не проживає. У подальшому всі дії новим керівником і керівниками Тернопільської міської ради робились на те, щоб розвалити комунальне підприємство. Як саме? Та лише протягом 2012 року підприємство втратило близько 100 чоловік.

На початку  2013 року досвідченими фахівцями-комунальниками стало зрозуміло, що тендер має виграти луцька структура, яка вже назвалась ТОВ “Тернопількомуналсервіс”, але її засновником є приватне підприємство “Руфусів” з міста Луцька. Як каже молодь, й коню зрозуміло, що це явно не тернопільська структура. Так і сталось, як спланував Стемковський з Надалом: 16 мільйонне замовлення на санітарне прибирання Тернополя забрала луцька фірма – “Тернопількомуналсервіс”, який файному місті неофіційно називають “КРИМІНАЛсервіс”.  2 мільйони – за іншим лотом -підрізка дерев, чистка каналізацій, як насмішка над комунальним підприємством із штатом, який станом на кінець 2011 року становив понад 250 працівників, віддали КП “ТМ ШЕД”. Раз таке мале замовлення, «ручний керівник Надала» цього комунального підприємства звільняє ще 60 працівників,  які займались напівручним прибиранням міста (підмітанням та складуванням бруду в купки після зими та вивантаженням його на автомашини, а в подальшому влітку – підмітанням вулиць).
На зміну їм прийшла заявлена на тендері товариством “Тернопількомуналсервіс” «новітня» техніка. Як ця «новітня» техніка справляється із брудом, напевне, відчули усі тернополяни. Влітку і восени 2013 року  на окраїнах доріг на тих купах бруду  росла трава. Нині не те, що фахівці, пересічні тернополяни  сміються з її ефективності, яка складає десь 30% від ручного прибирання.
Найцікавіше те, що вулиці Тернополя  прибирає  лише 50% від заявленої у тендерній пропозиції луцької техніки.  Після зими 2013 року, щотижнево міським головою Тернополя затверджувався план прибирання міста. У ньому зазначалось які вулиці мають бути прибрані. Цей план виконувався і досі виконується “Тернопількомунасервіс” лише на 20%, розповів «ПРО ВСЕ» чиновник високого рангу міської ради на правах анонімності. А решта – імітація прибирання. Вже не криючись, працівники комунального підприємства розповіли, що їхню організацію спеціально знищують, щоб загарбати 3 гектари землі. Техніка простоює, а всі роботи дають приватнику з “комуналсервісу”, який не має ні техніки, ні приміщень. На території комульного підприємства, фірма, яку пролобіював Владислав Стемковський, не платить ні за оренду гаражів, ні за світло, ні воду. Пісок привозять з кар’єрів Тернопільського району, а за документами фури возять його з Рівенської області. Звісно, пальне “списується”.

Андрій Козак, депутат Тернопільської облради від ВО
Андрій Козак, депутат Тернопільської облради від ВО “Свобода”, директор КП «МШЕД»

Тернопіль тепер постійно в бруді, бо ті нібито сучасні тракторці не здатні зібрати увесь бруд. А понад 70 одиниць техніки простоює без роботи! Коли люди приходять скаржитися, то керівництво житлово-комунального господарства їм в очі заявляє, що через день-другий їх усіх звільнять і викинуть на вулицю!

Зима-2014 показала – місто й далі не прибирається від  снігу. Лише коли в пресі почали активно критикувати мера і його комунального заступника Стемковського вчора почали вивозити сніг з Театрального майдану.

З трьох тракторців “від Стемковського”, які чистять сніг і розкидають пісок – працює ЛИШЕ ОДИН!!! Теперішній керівник підприємства Андрій Козак, якого привели саме мер і його команда до керівництва, є депутатом Тернопільської облради від “Свободи”. Люди звинувачують Козака в тому, що він працює в інтересах приватної фірми. Сергій Надал зіграв вар’ята на зборах трудрвого колективу: сказав дати свою кандидатуру або призначить іншого нового керівника.

НЕВЖЕ КОМУНАЛЬНИКИ ДАДУТЬ СЕБЕ ОШУКАТИ!?

До речі, у грудні 2013 року суд скасував рішення Антимонопольного комітету, який у травні цього року оштрафував ТОВ «Тернопіль Комунал Сервіс» на 50 тис грн. за узгодження дій на тендері з комунальним підприємством «Тернопільська міська міська шляхово-експлуатаційна дільниця». Про це свідчить постанова Львівського апеляційного господарського суду від 5 грудня.

 АМКУ встановив, і це підтвердив госпсуд Тернопільської області, що «Тернопіль комунал сервіс» і КП «МШЕД» узгодили між собою умови участі у торгах із утримання вулично-дорожньої мережі Тернополя. Фірма отримала підряд вартістю 15,99 млн грн., комунпідприємство – на 1,92 млн грн.

 Про узгодження дій свідчить те, що їхні довідки про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід надання послуг, що мали бути складені у довільній формі, є ідентичними за заголовками, назвами та розміщенням слів в стовпцях таблиць та схожістю за структуруванням таблиць. При цьому міськрада форму таблиці не надавала.

 Крім того, довідки про наявність працівників відповідної кваліфікації складала одна особа, яка працює на обох підприємствах на посаді інженера з питань підготовки кадрів та ведення кадрової роботи.

 Однак, апеляційний суд не побачив доказів зговору. «Було наявне змагання, був вибір учасника з найменшими ціновими пропозиціями, відсутня угода між учасниками про узгоджені дії. Також не можна сказати, що мали місце антиконкурентні узгоджені дії, оскільки жодних доказів змови немає», – вказав суд.

 Суд відзначив, що «відтворення поведінки свого конкурента» є проявом специфіки відповідного ринку. «Схожість має бути саме результатом узгодженості конкурентної поведінки, а не виявлятися у простому співпадінні дій суб’єктів господарювання, зумовленим специфікою відповідного товарного ринку», – сказано у постанові, повідомляють “Наші гроші”

 І те, що інженер, що працює одночасно на обох підприємствах, готував довідку про кваліфікаційних працівників, за висновками суду, «не дає підстав стверджувати про наявність зговору між учасниками торгів». Довідку підписав директор фірми «Тернопіль Комунал Сервіс», який «не має жодного відношення до керівництва, як одного так і іншого підприємства, а відтак і не може прийняти жодних рішень з даного приводу».

 КП «МШЕД» підпорядковується Тернопільській міській раді. Засновником ТОВ «Тернопіль комунал сервіс» є Ірина Швець з Луцька, директором – Юрій Пилипчук, а “кришує” – заступник мера Тернополя Владислав Стемковський.

 

Чому Тернопіль у лайні?

***

Послав Бог роботу, та забрав чорт охоту

***

Шокуюче прибирання у Тернополі

***

Чому у Тернополі так брудно? (відео)

***

Тернопіль очима водія і нардепа: жахливі дороги і препаскудне прибирання снігу (відео)

***

Як заступник міського голови Тернополя організував “схему” на 20 мільйонів

***

Ні туди – ні сюди, ні саньми – ні колісьми, ні взимку – ні влітку

***

Мер Тернополя нарешті притягнув до відповідальності комунальників

***

Фірму заступника мера Тернополя “відмазали” від штрафу у 50 тисяч

***

У квітні 2013 року про ситуацію на комунальному підприємстві описала яскраво газета “2000”.

Тернопольский городской дорожно-эксплуатационный участок, в просторечии — «ШЕД», «лихорадит» еще с осени прошлого года, когда победа в конкурсе на работы по благоустройству территории досталась не собственным коммунальщикам, а частной фирме.

Так, по крайней мере, обрисовали ситуацию работники этого самого «ШЕДа». Человек сорок, может, и больше собрались ранним утром во дворе предприятия, для того чтобы поговорить с корреспондентами.

Получился, можно сказать, импровизированный митинг.

— Вы ехали до дорогам Тернополя?! Видали ямы? — эмоционально обращались к нам коммунальщики. — Знайте, что на эти ямы, т. е. как бы на их ремонт, местное начальство уже миллионы гривен списало! И это стало возможным тогда, когда сюда они «запустили» чужую фирму. При этом свои сидят без работы — 109 человек!

— У нас есть 76 единиц техники, а они с собой привезли всего-навсего пару маленьких «тракторців»! Но при этом якобы они выигрывают тендер на 16 млн. грн., а мы — только на 2 млн.

— Мало того, новое начальство «ШЕДа» уже роздало приказы о сокращении штатов, фактически — о нашем увольнении! И если раньше заработки у нас сократили — до 200 грн., а то и вообще до 50, то теперь и этого нас лишают.

— Мы подали заявление в прокуратуру, чтоб тот тендер аннулировать, потому что был проведен с нарушениями… Но наша прокуратура дала тендерной комиссии всего лишь «предупреждение». Тогда пишем коллективное заявление с 47 подписями в Генпрокуратуру, чтоб наказать комиссию горсовета. И, знаете, уже возбуждено уголовное дело… Именно против тех, кто проводил «тендер»!

— Но все равно нам работы не дают! И начальник с нами даже не общается.

— Ну, понятно: он же «свободовец», для «своих» старается.

— А почему «для своих»? Потому что и мэр города — «свободовец». Вот они и стремятся довести коммунальное хозяйство до ручки, чтоб легче было ловить рыбку в мутной воде!.. Кстати, за луцкой фирмой вроде бы стоит не кто иной, как зам тернопольского мэра! Мы и к г-ну Надалу обращались, но в ответ только отписки получили.

— Согласно уведомлениям руководства «ШЕДа», мы все до 15 апреля теряем работу. Оставят только «послушных».

Дверь в кабинет начальника Тернопольского городского дорожно-эксплуатационного участка Андрея Козака была открыта. Мы заглянули, представились. Андрей Степанович был крайне недоволен визитом.

Но учитывая то, что он еще и депутат областного совета, т. е. избиратели ему дали полномочия представлять их интересы, — Андрею Степановичу мы предложили объяснить ситуацию с позиций «народного избранника», если уж не желает с позиций начальника «ШЕДа».

Получился такой диалог:

— Улицы завалены снегом, такое ощущение, что город не убирается. При том, что под вашими окнами стоят ваши подчиненные — коммунальщики — и не имеют возможности убирать, потому что теперь это дело как бы не их, а частной фирмы.

— Кто вам сказал, что они без работы? Закончилось совещание, все получили задание. Трудятся согласно графику.

— Почему своих работников решили «вытеснить» приезжими из Луцка?

— Ничего подобного. Это местная фирма, она зарегистрирована в Тернополе. И она выиграла тендер на уборку улиц.

— А чего ж предприятие, где вы начальник, т. е. городское коммунальное, пролетело?

— Это вопрос не ко мне.

— Общаетесь с коллективом?

— Конечно. Я не прячусь.

И Андрей Степанович дал понять, что разговор окончен (сказал, что торопится в облсовет).

Под его окнами все так же митинговали, можно сказать, уже безработные коммунальщики. До момента увольнения им осталось чуть-чуть.

 

0

Стойко в Римі просить Росію втрутитись в Україну!

0

У Тернополі сталася велика аварія