Понаднормові добові оподатковуємо військовим збором

Поділитися

Сума, на яку збільшено розмір добових витрат на відрядження понад установлені норми на підставі рішення керівництва, підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.
Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати з найму жилого приміщення в порядку і розмірах, установлюваних законодавством. Суми добових витрат затверджені постановою від 02.02.2011 р. № 98. Проте норми, визначені цією постановою, поширюються виключно на державних службовців і працівників підприємств та організацій, які повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів. Разом з тим п.п. 140.1.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначено розмір добових, які дозволено включати до складу витрат платника податку на прибуток, а саме: для відряджень у межах території України — не більш як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу; для відряджень за кордон — не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу.
Отже, суми добових витрат, які включаються до складу витрат платника податку на прибуток підприємств у межах норм, передбачених п.п. 140.1.7 ПКУ, не є доходами працівників небюджетних підприємств, які направляються у відрядження. Суму їх перевищення слід розглядати як інші (компенсаційні) виплати, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку із трудовими відносинами і підлягають оподаткуванню військовим збором.

Відділ комунікацій
Головного управління ДФС у Тернопільській області

Ставка ПДВ 7% – податкова пільга

Тернополянин відмовився від нагород і грамот