Винуватець ДТП у Шумську був недоторканою особою (відео)

Поділитися

16 лютого близько 20 години 30 хвилин у Шумську сталась ДТП, в наслідок якої загинув велосипедист. Враховуючи те, що за попередні ДТП в водія навіть не вилучалось посвідчення, наша ГО НР відвідала м. Шумськ. Зі спілкування з начальником Шумського відділення поліції ГУНП підполковником поліції Ігнатюком А. М. склалось враження, що винуватець ДТП був недоторканою особою — паркани валив, електроопори “зносив”… та не ніс за це відповідальності. На нашу ж думку, якби правоохоронці діяли в межах законодавства та за кожен з цих випадків звертались до суду, який би позбавляв кожен раз водійського посвідчення цієї трагедії могло б і не статись. Адже лише “за паркан” згідно ст. 124 КупАП він мав бути позбавлений прав керування транспортним засобом на термін від 6 (шести) місяців до 1 (одного) року (якщо був тверезий), за електроопору — знову це ж саме, якщо це не протягом одного року і тд. Чому дана особа була “недоторканою” місцеві жителі говорять різне — одні кажуть, що він є родичем радника Голови Національної поліції України–т.в.о начальника Головного управління Національної поліції в Тернопільській області полковника поліції Богомола О. М., інші — все вирішували гроші. Як би там не було, але це вказує на бездіяльність працівників міліції, чи поліції, яка мовчки спостерігала за цими порушеннями та несе повну моральну відповідальність за те, що сталось.
Майже кожна друга автопригода із смертельними наслідками стається через те, що водій був п’яний. Грубі порушення правил і нетверезий стан водіїв – основні причини загибелі людей. Найчастіше скоюють зіткнення, виїхавши на смугу зустрічного руху. П’яні водії часто з’їжджають у кювет, перекидаються, наїжджають на дерева.
Якщо водій потрапив у ДТП, необхідно:
– надати першу допомогу потерпілому в ДТП,
– повідомити швидку та міліцію,
– залишатися на місці пригоди,
– не вживати алкоголю (буває, що водії кажуть, що в стані афекту після аварії випили, щоби заспокоїти нерви),
– не пересувати транспортний засіб.
Відповідно до ст. 37 КПК ( 1001-05 ) подання про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту повинно розглядатися тим місцевим судом, у районі діяльності якого вчинено злочин або провадиться дізнання чи досудове слідство в даній справі.
Стаття 218 КПК України визначає місце проведення досудового розслідування. Досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.
Треба мати на увазі, що взяття під варту на стадіях дізнання і досудового слідства застосовується у випадку, коли особа підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі (ч. 1 ст. 155 КПК) ( 1002-05 ), і коли є достатні підстави вважати, що ця особа може ухилитися від слідства й суду або виконання процесуальних рішень, перешкоджати встановленню істини у справі чи продовжувати злочинну діяльність (ч. 2 ст. 148 КПК).
Відповідальність за скоєння ДТП зі смертельним наслідком настає за ст. 286 ч. 2 КК України, а саме порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспортного засобу особами, які керують транспортними засобами , якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років .Ст. 27 Конституції України каже, що ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави – захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань.
З врахуванням вказаних норм Закону постає питання: чому слідство проводиться у Тернополі, а не в Шумську? Чому при наявному стані алкогольного сп’яніння (2.6 проміле ) , залишенні місця ДТП, відсутності визнання особою своєї вини, а головне – грубе порушення правил дорожнього руху , що спричинило смерть людини – слідство забрано в Тернопіль, а особа не під вартою. Згідно Закону «Савченко» один день тримання під вартою під час досудового слідства зараховується, при призначенні міри покарання судом, як 2 дні позбавлення волі.Що також на руку вбивцям. Окрім того, згідно Проекту Закону України «Про амністію», амністія поширюється на осіб, які вчинили вказані злочини не перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння. Чи не бажає слідство не здобути докази стану сп’яніння, надавши таким чином можливість уникнути кримінальної відповідальності? Як ГО ми вже зіткнулись з проведенням “чесного та неупередженого” розслідування в справах як по прокурору Ковалику, так і по Барану. Тому наперед застерігаємо правоохоронців – не заводьте справу в глухий кут, не провокуйте громаду.

Народна рада

На Тернопільщині п’яний водій залишив сиротами 4-х дітей (відео)

***

Дві автопригоди в Шумському районі

Понад 8 мільйонів гривень спрямували жителі Тернопільщини на обороноздатність держави

На Мариупольском направлении обезвредили ДРГ, состоящую из военнослужащих России