Майбутнє починається сьогодні

Поділитися

– Скажіть, будь ласка, куди мені звідси йти? – А куди ти хочеш потрапити? – Відповів Кіт. – Мені все одно… – сказала Аліса. – Тоді все одно, куди і йти, – зауважив Кіт. – …Тільки б потрапити абикуди, – пояснила Аліса. – Куди-небудь ти обов’язково потрапиш, – сказав Кіт. – Треба тільки достатньо довго йти.

ЛЬЮЇС КЕРРОЛ. Аліса в країні Чудес

Важко кудись прийти, якщо не знаєш, куди мандруєш. Так само й місто – воно наче живе своїм життям, і щось у ньому змінюється, щось робиться уже довгі роки, але якось все не так…

Минулої суботи відбулася, без перебільшення, знакова подія – стратегічна сесія «Бачення та розвиток Чорткова 2030».

Із самого ранку 26 березня до сесійної зали міської ради приходили все більше й більше городян – школярі, студенти, викладачі, підприємці, пенсіонери, службовці, депутати, спеціалісти з різних галузей. Хтось вчащає сюди, хтось був уперше. Майже сотню людей – таких різних і зазвичай заклопотаних – єднав Чортків, його перспективи, спільні цінності та бажання.

01

Ініціювали захід учасники Стратегічної Ініціативи Чорткова (СІЧ), що сформувалася ще на початку року із молодих та енергійних чортківчан, більшість з яких нині працюють у столиці, тим не менш, неабияк переймаючись долею рідного Чорткова. Звісно ж, найперше, над чим замислилися – стратегія розвитку міста.

У процесі спільних зустрічей та роботи визначилися – наступним кроком має стати стратегічна зустріч у Чорткові. Звісно ж – у відкритому форматі. Адже стратегічний розвиток міста – це спільний шлях усіх його мешканців. До заходу намагалися залучити усі верстви городян – за віком, родом занять, статусом… І дійсно вдалося! Суботнього ранку зала була просто переповнена, тут можна було побачити представників чи не кожної категорії населення.

02Ініціативу радо підтримав міський голова Володимир Шматько. Мер переконаний: щоб рухатися вперед, необхідний чіткий та прозорий план, така собі «дорожня карта». Існування стратегії міста відкриє Чорткову шанси на залучення грантових коштів, а це –  нові можливості для розвитку. Тому міський голова, а разом з ним і апарат міськради, і депутати активно підтримали стратегічну сесію – як перший важливий етап до формування стратегії міста. А позаяк до заходу долучилося стільки небайдужих городян, фахівці, громадські організації та священнослужителі, створення стратегії просто приречене на успіх.

03

Звісно, без роботи досвідчених спеціалістів зі стратегування, усі зусилля могли б так і залишитися красивими мріями. Тому СІЧ прийняла рішення – запросити до Чорткова кращих фахівців із Києва.

Зробити перші кроки до бачення Чорткова 2030 учасникам сесії допоміг виступ Вікторії Подгорної – про те, як влаштовані процеси розвитку міста та що потрібне для ефективного стратегування.

Вікторія Подгорна – кандидат філософських наук, консультант із стратегічного розвитку та концепції «розумного міста», голова ГО «Громадська рада смарт-сіті», координатор групи зі створення стратегії «Київ смарт-сіті», організатор першого в Україні хакатону «Київ Смарт сіті» (2014).

Стратегія – не документ, а процес, стверджує В. Подгорна. – Процес взаємодії людей, що рухає світом. ХХІ століття – століття міст, а велич міста починається з ідентифікації його унікальності. Чортків унікальний – помітно навіть у темряві – підкреслила фасилітаторка, адже приїхала напередодні вночі.

04 05

До більш конкретних прикладів українських стратегій перейшла Надія Копаниця, викладач одразу кількох бізнес-шкіл, тренерка з організаційного розвитку, малого бізнесу, маркетингу, реклами та PR. Надія провела більше 1000 тренінгів та фасилітацій, в т.ч. і «розумні міста», і «бюджети участі».

Про те, що нездійсненне – можливо, говорять за себе приклади не лише успішних стратегій, впроваджених у Києві, а й стратегії невеликих міст – приміром, Білої Церкви, і навіть села Бобриця під Києвом, що нині гордо іменує себе «Smart-village».

06Разом з Ольгою Машталер – фаховим ігротехніком, передовою фасилітаторкою й бізнес-тренером з 18-річним стажем, серйозним досвідом у командотворенні, комунікаціях, організаційному розвитку – присутні працювали із чортківчанами більше десяти плідних годин.

07 08 09

Небайдужим до рідного Чорткова і нині залишається всесвітньо відомий поет Василь Махно, який народився у нашому місті, а нині мешкає у Нью-Йорку. Тим не менш, п. Василь радо згодився на запрошення до участі в стратегічній сесії – і у скайп-включенні окреслив присутнім своє бачення, що вдало вписалося у вже вписані чортківчанами проекції. На завершення автор зачитав одного зі своїх віршів про Чортків, що дійсно розкриває місто з його самобутніми рисами, наче унікальну квітку в долонях.

10“Майбутнє починається сьогодні” – дуже вірно підмітив Василь Махно на завершення, бажаючи присутнім успіхів у створенні стратегії.

11 12 13 14

Натхненні почутим, учасники до пізнього вечора занурилися у кипучу роботу – звісно ж, мріяти приємно, але ще цікавіше побачити, наскільки наші мрії перегукуються з мріями інших. За нетривалий уривок часу вдалося заповнити стіни цілим вернісажем бачень та пропозицій для Чорткова. Так, визначаючись із базовими цінностями, городяни неочікувано для себе визначили найбільшу цінність – родина. Поза нею, для міста до ТОП-п’ятірки спільних принципів розвитку міста увійшли: здоров’я, особиста відповідальність, креативність підходів, духовний розвиток та нетерпимість до корупції.

 

 

15Далі всі стали учасниками непростого процесу SWOT-аналізу сильних та слабких сторін, загроз і можливостей для міста. Після чого у сформованих командах велися напрацювання у чотирьох базових напрямках – управління містом, городяни та громадськість, інфраструктура й міський простір та економіка міста.

16

 

 

17Усі напрацювання цілком магічним способом розмістилися на стінах сесійної зали, у буквальному сенсі наповнюючи її новими змістами. Серед них – визначення місії, що вмістилася в романтичній візії: «Чортків – місто на перетині часів».

 18

Суботні години стали дійсно продуктивними, та час невпинний. Десь віддалік наближався гудок київського потяга для наших гостей, які були щиро вражені дієвістю та небайдужістю городян.

Ольга Машталер усміхнено твердила: «Я в захваті! Ви – перше місто, для мешканців якого здоров’я нації та особиста відповідальність – найбільші цінності! У вас все вийде!».

Вікторія Подгорна написала у себе на фейсбук-сторінці: «Дуже приємне місто і люди. І активна громада. Надихає. В Києві, з нашим Президентом, урядом та парламентом – депресія може бути…».

 

На годиннику була майже дев’ята, ті, хто залишився, заледве вмістилися на спільному фото – дещо виснажені, але задоволені: надзвичайно продуктивна перша стратегічна сесія добігла логічного завершення. «Міська спільнота виробила власне бачення майбутнього міста. Кажуть, що дорога довжиною у тисячу миль розпочинається з першого кроку. Сьогодні його було зроблено! Браво, Чорткове!», оптимістично підсумувала день Яна Козаченко, учасниця СІЧ.

 

19Хтось мудрий і, вочевидь, досвідчений, сказав: «Усе твориться двічі – спершу в думках, а тоді наяву». Так от, мислити у необхідному напрямку Чортків вже розпочав, і плодом цього має стати стратегія – не красива презентація для оплесків, а реальний, професійний та обґрунтований документ, така собі дорожня карта. На перший крок місто уже зважилося. Починаємо довгу подорож – тож хай вона буде для нас усіх вдалою, а на фініші нас зустріне Чортків-2030, яким ми мріємо його бачити!

 

Ірина БРУНДА, «Чортківський Вісник»

Фото Олег МАРЧАК

Журналіст Зоряна Довгань шокувала громадськість “шумськими зйомками”

Выбирать новостройку в пригороде не так просто, как кажется