У NASA б’ють тривогу: швидке танення вічної мерзлоти загрожує людству несподіваними наслідками

Поділитися

У наступні два століття практично вся вічна мерзлота на Алясці і в Сибіру почне несподівано швидко танути, і це призведе до викиду рекордної кількості парникових газів, заявляють вчені НАСА в статті, опублікованій в журналі Cryosphere, пише РІА Новості. “Вічна мерзлота на півдні Сибіру і Аляски вже тане, і ніхто не сумнівається в тому, що вона може зникнути найближчим часом. З іншого боку, всі вважали, що найхолодніші та найстабільніші області вічної мерзлоти захищені від глобального потепління, і тому ми не очікували, що на них щось вплине в найближчі два століття”, – заявив Ніколас Паразу (Nicholas Parazoo) з Лабораторії реактивного руху НАСА в Пасадені (США). Все це, як вважають вчені, вивільнить величезну кількість органіки, яка зараз вмерзла в грунт та нагромаджувалася там мільйони років. Рослинні і тваринні останки почнуть гнити, виділяючи в атмосферу метан і вуглекислоту, а також горіти в стихійних пожежах, що ще більше прискорить глобальне потепління.

З іншого боку, як відзначають Паразу і його колеги, кліматологи вже давно вважають, що зникне не вся вічна мерзлота. У найхолодніших регіонах Арктики вона повинна зберегтися ще як мінімум тисячу років. Однак фахівці НАСА з’ясували, що це не так, зробити такий висновок їм дозволило вивчення даних, зібраних метеостанціями в Сибіру і на Алясці за останні 60 років. На основі вимірів температур команда Паразу створила комп’ютерну кліматичну модель, яка допомогла простежити за тим, як буде змінюватися стан вічної мерзлоти в наступні 200-300 років. На подив учених, виявилося, що практично вся вічна мерзлота на півночі Сибіру і на всій Алясці почне танути і навіть повністю розтане до 2300 року, перетворившись в так званий талік – незамерзаючий шар грунту, що покриває залишки промерзлаої землі. Це призведе до викиду великих кількостей метану, вуглекислоти та інших парникових газів. За оцінками фахівців НАСА, до середини нинішнього століття область Арктики, де вічна мерзлота почне зникати, збільшиться приблизно в 10 разів, причому в основному це відбудеться не в теплій, а в холодній частині Заполяр’я.

Загалом ці процеси торкнуться 6,8 мільйона квадратних кілометрів – приблизно половини півночі Сибіру і Аляски, де зосереджено понад 120 мільярдів тонн органіки. В результаті загальний обсяг парникових газів до 2300 приблизно в 10 разів перевищить кількість вуглекислого газу і метану, вироблених людством в 2016 році. Це, як вважають вчені, може катастрофічно вплинути на клімат, і глобальне потепління дійсно стане неможливо зупинити. Як підкреслюють кліматологи, це не найгірший сценарій з усіх можливих, навпаки, він не враховує багатьох факторів, здатних прискорити танення вічної мерзлоти, а також деякі інші джерела органіки в грунті Арктики. Більш детальні дослідження, які вчені НАСА сподіваються отримати найближчим часом, можуть виявитися ще тривожнішими для людства, повідомляє expres.ua

Як воїни і волонтери віддали порошенківські нагороди

Бабусі біля “Березолю” перемогли захланного будівельника?